Δαμιανίδης: “Δεν γίνεται να μου χρεώνουν τα πάντα και να μου πιστώνουν τίποτα!”

“Δεν γίνεται να μου χρεώνουν τα πάντα και να μου πιστώνουν τίποτα. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ”. Αυτή η φράση του Γιάννη Δαμιανίδη είναι ο κεντρικός τίτλος από όλα όσα υποστήριξε πριν από λίγη ώρα μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της διοικητικής σελίδας στον Άρη και την αποχώρησή του από την προεδρία της ΚΑΕ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ σε συνέντευξή του στον “Libero” τόνισε αρχικά πως “αυτό που ξέρω είναι ότι όσο ασχολήθηκα έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για να είναι η ομάδα στο καλύτερο επίπεδο που γινόταν. Ο Άρης κατάφερε πολλά πράγματα τηρουμένων των αναλογιών. Το ξέρει όλος ο κόσμος, ξέρει ο κόσμος την πορεία. Πήρε δύο τίτλους, έπαιξε πέντε τελικούς, έχασε για ένα σουτ την συμμετοχή σε τελικό πρωταθλήματος, πήρε wild card από άλλες ομάδες για την Ευρωλίγκα. Όλα αυτά τα χρόνια επειδή ήμουν σε πολύ βασικό ρόλο στην ομάδα, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και είχα έστω κάποια προσφορά. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι είχα μηδενική προσφορά. Αυτό πάει να περάσει, ότι είχα μηδενική προσφορά και χρέωσα την ομάδα με 5,5 εκατ. ευρώ. Όσοι ασχολήθηκαν με το μπάσκετ του Άρη από απλό φίλαθλο έως και κάποιον παράγοντα, γνωρίζουν αν εγώ υπηρέτησα τον Άρη. Δεν στενοχωριόμουν για τις υπογραφές που έβαζα και γι’ αυτό έχω υποστεί μεγάλες συνέπειες. Σε όλες τις αθλητικές εταιρείες οι έχοντες δικαίωμα υπογραφής είναι εκτεθειμένοι. Κανένας από το 2001 μέχρι σήμερα από όσους έχουν διοικήσει τον Άρη, τον διοίκησε επειδή ήθελε να κάνει κακό στον Άρη. Γίνονταν λάθη από την υπερβολική αγάπη του Άρη, γιατί θέλαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο της ομάδας. Αισθάνομαι άσχημα να μου καταλογίζονται πράγματα, που δεν έπρεπε. Παρουσιάζομαι εγώ να έχω μηδενική προσφορά, με τόσα βάρη στην πλάτη και υπόκειμαι σε συνέπειες που είναι γνωστές”.

“Με επισκόπηση χρεών από το 2008 καταλογίζεται το χρέος σε μένα; Να γίνει έλεγχος να δούμε…”

Σε ερώτηση για την δημιουργία των χρεών ύψους 5,5 εκατ. ευρώ απάντησε πως “υπάρχει θέληση όλων να γίνει έλεγχος, και το έχω δηλώσει και δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι και εγώ τον θέλω. Εκεί να δούμε αν ο Δαμιανίδης χρέωσε την ομάδα με 5,5 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει έλεγχος, υπήρχε μια επισκόπηση χρεών από το 2008, γιατί αυτό ζητήθηκε. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια αδικία εις βάρος μου. Με μία επισκόπηση χρεών, να καταλογίζεται το χρέος σε μένα. Το λογιστικό χρέος μιας εταιρείας δεν έχει σχέση με το πραγματικό. Τα χρέη δεν είναι 5,5 εκατ. ευρώ, με το πραγματικό δεν έχει καμία σχέση. Να περιμένουμε όλοι τον έλεγχο και χρόνο με τον χρόνο να δούμε. Ο ΑΣ Άρης έδωσε εντολή σε ορκωτό λογιστή να κάνει μια επισκόπηση από το 2008 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπεις τα προηγούμενα χρόνια. Λογιστικά φαίνεται αυτό το ποσό στην έκθεση του ορκωτού λογιστή, γι’ αυτό το είπε. Η αποτύπωση επιδόθηκε σε 6-7 παραλήπτες. Στον ΑΣ, τους μετόχους, τον Τζεβελέκη, σε μένα. Η εταιρεία επαναλαμβάνω ότι λειτουργεί από το 2003 και όχι από το 2008 που έγινε η επισκόπηση. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος”.

“Το 2009 η ομάδα είχε άνοιγμα 2,8 εκατ. ευρώ”

Την χρονιά που ο Γιάννης Δαμιανίδης μένει ουσιαστικά μόνος του, χωρίς δηλαδή τους μετόχους (ΓΕΝΕΣΙΣ και Τζεβελέκης), το καλοκαίρι του 2009, η ομάδα είχε άνοιγμα 2,8 εκατ. ευρώ, όπως ο ίδιος τόνισε. “Ένα από τα μεγαλύτερά μου λάθη είναι ότι δεν αποχώρησα το 2009, μαζί με τον κ. Τζεβελέκη. Η ομάδα ήταν σε στραπάτσο γιατί έχανε την Ευρωλίγκα, η αποχώρηση του Τζεβελέκη ήταν ισχυρό σοκ, η οικονομική κρίση ξεκινούσε, έπληξε πάρα πολύ τον σύλλογο και κλήθηκα να αποφασίσω να μείνω ή να φύγω. Τότε, όμως, σκέφτηκα σαν Άρης τι θα γινόταν αν έφευγα. Με δεδομένο ότι υπήρχε στα σκαριά η δημιουργία της ΣΑΡΙΣΑ, υπήρξε η παρότρυνση και εγώ να παραμείνω και ο Τζεβελέκης. Κάποιοι άνθρωποι με ηγετικό ρόλο στη ΣΑΡΙΣΑ αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν, είχαν ως άποψη να μείνει και ο Τζεβελέκης και κρίθηκε αναγκαία η κατάκτηση της wild card της Ευρωλίγκα. Στις 27 Ιουλίου 2009 έγινε η πρώτη συνάντηση της ΣΑΡΙΣΑ με Τζεβελέκη και μένα, με την wild card στα χέρια. Εκ των υστέρων λέω ότι θα έπρεπε να δηλώσω την αποχώρησή μου. Το μπάτζετ οριοθετήθηκε τότε, ώστε να μπορέσει ο Άρης και στην Ευρωλίγκα να παίξει, να παραμείνει στο γκρουπ των μεγάλων ομάδων, ήταν στο Top16 και να διεκδικήσει το μέρισμα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, που είχε εκτοξευθεί στα 950.000 ευρώ. Δημιουργήθηκε η ομάδα για την Ευρωλίγκα, με ένα αγωνιστικό ρίσκο, ώστε να να μπούμε στους ομίλους και να πάρουμε τα 950.000 ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Η ομάδα έπρεπε να πατήσει πιο καλά και μετά να πάει.

Με την αποχώρηση Τζεβελέκη περιήλθε σε δίνη. Εγώ μόνος μου έβλεπα ότι δεν θα προσέφερα. Το άνοιγμα της ομάδας τότε ήταν 2,8 εκατ. ευρώ στην πλάτη του επόμενου που θα διοικούσε! Αφού παίρνουμε την απόφαση να σταθεροποιήσουμε την ομάδα στην Ευρωλίγκα, μέλημά μας ήταν να μειωθεί το 2,8 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα με το οποίο ξεκίνησε το 2009 ήταν ένα ποσό που ξεπερνούσε το 1,2 εκατ. ευρώ. Πως θα λειτουργούσε με τον Δαμιανίδη μπροστάρη; Πως θα γινόταν αν δεν υπήρχε η στήριξη; Ήταν λάθος που πήραμε την wild card, γιατί η πώληση του Παπανικολάου φάνηκε ότι έγινε για να αγοραστούν οι παίκτες που επάνδρωσαν την ομάδα, διεθνείς παίκτες (Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Κακιούζης), γιατί έπρεπε η ομάδα να παίξει στην Ευρωλίγκα και να πάρει τα 950.000 ευρώ. Ο Παπανικολάου, όμως, πουλήθηκε διότι στην ΣΑΡΙΣΑ δεν ήταν άνθρωποι που είχαν τα δισεκατομμύρια. Δεν υπήρχε τρόπος να βγει η ομάδα”.

Υπόθεση Παπανικολάου

Ο Γιάννης Δαμιανίδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της πώλησης του Κώστα Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας πως “εκείνο το καλοκαίρι (2009) έπρεπε ο Δαμιανίδης να συνεχίσει με στόχο να μειωθεί το χρέος και να φέρουμε τον Τζεβελέκη πίσω. Πως θα καλύπταμε το άνοιγμα; Και μην έπαιζε η ομάδα στην Ευρωλίγκα, με δεδομένη μόνο την ΣΑΡΙΣΑ πως θα λειτουργούσε η ομάδα; Η ομάδα ήταν επαγγελματική και είχε άνοιγμα μεγάλο. Ο Παπανικολάου πουλήθηκε σε ένα ποσό που κανείς δεν είχε πουληθεί μέχρι τότε. Η κάθε ομάδα όταν αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα ή θα πρέπει να κλείσει ή θα έπρεπε να συνεχίσει. Τα χρήματα από την μεταγραφή θα πήραμε όπως όριζε η συμφωνία, κανονικά, σε 1,5 χρόνο. Δεν θα υπήρχε Άρης, αν δεν ήταν αυτά τα λεφτά. Δεν θα άνοιγε τα γραφεία του. Ο Άρης κέρδισε, όπως κέρδισε και από πολλές συμφωνίες”.

Ο Μάσεϊ είχε μπάι άουτ 500.000 ευρώ και πουλήθηκε 1.000.000 ευρώ στην Ρεάλ

Για την υπόθεση της μεταγραφής του Τζερεμάια Μάσεϊ στην Ρεάλ είπε ότι “πρόεδρος ήταν ο Τζεβελέκης, διευθύνων σύμβουλος εγώ, που χειριστήκαμε την υπόθεση. Πιστεύαμε τον παίκτη, κανένας δεν τον πίστευε όταν τον φέραμε. Υπήρχαν δημοσιεύματα κατά του Μάσεϊ, ο παίκτης όμως έπαιξε, είχε θέληση και έφτασε στο σημείο να αγαπήσει τον Άρη όπως ο πιο απλός φίλαθλος. Δέθηκε με την ομάδα, τράβηξε μάτια πάνω του. Ο παίκτης είχε μπάι άουτ 500.000 ευρώ στο συμβόλαιό του. Αυτή ήταν η συμφωνία. Ήρθαμε σε επαφή με τους μάνατζέρ του και ζητήσαμε – δίνοντας ένα ποσοστό στον μάνατζερ – να πουλήσουμε ελεύθερα (δηλαδή πέραν του μπάι άουτ) τον Μάσεϊ. Αν βρίσκαμε 2 ή 3 εκατ. ευρώ θα τον πουλούσαμε τόσο και θα έπαιρναν οι μάνατζέρ του αναλόγως το συμφωνηθέν ποσοστό. Την ίδια χρονιά ο Σισκάουσκας έφυγε από τον Παναθηναϊκό για την ΤΣΣΚΑ με τον μάνατζέρ του να εξαγοράζει το μπάι άουτ, που ήταν 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Άρης χρωστούσε τους τρεις τελευταίους μήνες, αλλά ο παίκτης επειδή αγάπησε την ομάδα, δέχτηκε να μην χρησιμοποιηθεί το μπάι άουτ και η ομάδα ωφελήθηκε στο ποσό που ωφελήθηκε. Πήρε ένα εκατ. ευρώ και ο παίκτης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο για 4 εκατ. ευρώ. Ότι συμφωνία κάναμε αυτή τη συμφωνία τηρήσαμε. Υπάρχει το συμβόλαιο του Μάσεϊ κατατεθειμένο στον ΕΣΑΚΕ. Υπάρχει 1 εκατ. ευρώ πώληση με 500.000 ευρώ μπάι άουτ. Αυτή ήταν η συμφωνία (για το 30%). Δεν την έκανα εγώ. Είχε πρόεδρο τον κ. Τζεβελέκη η ΚΑΕ. Κέρδισε η ομάδα. Είναι απλό! Ανάλογη συμφωνία είχε κάνει και για τον Παπανικολάου. Το συμβόλαιο του παίκτη προέβλεπε συμβόλαιο 300.000 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος και ο Άρης διατήρησε το δικαίωμα να κάνει ελεύθερη μεταγραφή. Ο Ουίλκινσον είχε δηλωμένο μπάι άουτ 150.000 ευρώ, ο Άρης πήρε τριπλάσια χρήματα.

Δεν θα απαντούσα σαν πρόεδρος του Άρη σε ένα τέτοιο θέμα. Αυτά είναι θέματα που αφορούν τη διοίκηση. Έγινε μια συμφωνία, τηρήθηκε στο έπακρο, ο Άρης κέρδισε”.

“Δεν τορπίλισα εγώ την προσπάθεια Γεωργούλη για πρωτοδικείο”

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της προσπάθειας του Τάκη Γεωργούλη να οδηγηθεί η ομάδα σε λύση διοίκησης πρωτοδικείου τον περασμένο Νοέμβριο. “Ο κ. Γεωργούλης είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευεργέτης του Άρη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αρειανούς. Υπάρχει μια ιστορία στον έναν χρόνο που διοικήσαμε μαζί. Με συμβούλευε σε όλη του την θητεία, του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη και με είχε και ο ίδιος. Δημιουργήθηκαν τριβές και θίχτηκε, αλλά το λιγότερο από μένα. Πιστεύω ότι ήταν μεγάλη αδικία που είπε ο Λευτέρης Αρβανίτης ότι εγώ τορπίλισα τη συμφωνία. Εγώ συμφώνησα και για το Πρωτοδικείο και δεν είχα λόγο να πω όχι. Ο κ. Γεωργούλης έχει στείλει δύο πακέτα εγγράφων στον τότε πρόεδρο του Super3 (Γιάννη Σαουρίδη) και στον πρόεδρο της Λέσχης (Γιάννη Γρανούζη) και μέσα αναφέρεται ακριβώς γιατί χάλασε η ιστορία. Εγώ είχα πει ότι δεν ήταν πολύ σοβαρή η διαδικασία. Θα μπορούσε να τελειώσει πολύ πιο εύκολα, αν υπήρχε μεγαλύτερο δέσιμο. Ο κ. Γεωργούλης δεν αναφέρει πουθενά στην επιστολή ότι εγώ ευθύνομαι. Συμφώνησα στη διοίκηση πρωτοδικείου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν οφειλές που θα βάρυναν εμένα και αυτό δείχνει την καλή θέληση που είχα. Ο κ. Γεωργούλης αναφέρει στην επιστολή του πως “σε διαβεβαιώνω ότι αν αντιδρούσε αρνητικά ο Δαμιανίδης θα σταματούσε κάθε περαιτέρω προσπάθεια”. Εγώ δέχτηκα το πρωτοδικείο, δέχτηκα τις ευθύνες μου και το παραδέχεται ότι αν εγώ αντιδρούσα, δεν θα προχωρούσε η προσπάθεια. Έχει ημερονία, 23-12-2011. Η ιστορία καταγράφεται. Αρμοδίως ήθελε να ενημερώσει, γιατί ήθελε να βγει, για να ξέρουν την πάσα αλήθεια. Πως λέγεται ότι εγώ τορπίλισα την προσπάθεια; Επίσης οι μέτοχοι ήθελαν να γίνει παρακράτηση από χορηγίες του ΟΠΑΠ ύψους 100.000 ευρώ (ΓΕΝΕΣΙΣ) και 50.000 ευρώ (Τζεβελέκης), αλλά προς τιμήν τους ανέλαβαν αργότερα αυτές τις υποχρεώσεις”.

“Δεν ξεκατινιάζω τον σύλλογο, αλλά αυτό δεν αντέχεται”

Συνέχισε τονίζοντας πως “δεν περίμενα ποτέ να τελειώσω τη διοικητική μου πορεία στον Άρη και να χρεωθώ το οτιδήποτε κακό. Δεν έχω πιστωθεί για τίποτα καλό και έχω χρεωθεί όλα τα κακά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε όλο τον κικεώνα προβλημάτων, να εμφανίζεται ότι για όλα κακός ήταν ο Δαμιανίδης και να λέγεται ότι εγώ έδιωξα την ΓΕΝΕΣΙΣ. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα. Σε όλη μου την καριέρα σαν παράγοντας του Άρη, δεν θέλω να ξεκατινιάζω τον σύλλογο, αλλά αυτό δεν αντέχεται! Δεν γίνεται να έχω φορτωθεί όλη την ιστορία της ΚΑΕ Άρης! Από το 2009 να υπάρχει αυτό το διοικητικό αδιέξοδο, το οικονομικό αδιέξοδο των 2,8 εκατ. ευρώ και να φταίω μόνο εγώ. Τορπίλισα εγώ την εμπλοκή του κ. Γεωργούλη; Δεν μπορώ να ησυχάσω συνειδησιακά και να φορτωθώ ότι τορπίλισα εγώ την ιστορία”.

Υπόθεση… Ρέθυμνο: Ο Άρης παίζει πάντα για να κερδίζει!

Ρωτήθηκε για το περιβόητο παιχνίδι στο Ρέθυμνο, το οποίο αν ο Άρης έχανε, τότε θα υποβιβαζόταν ο ΠΑΟΚ και απάντησε πως “ο Άρης έπαιξε για την ιστορία του, είναι μεγάλη ομάδα. Δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν. Αυτός που διοικεί έχει τη θεσμική ευθύνη. Από μέσα μου πίστευα ότι ο Άρης έπαιξε για την υστεροφημία του. Δεν γίνεται παίκτης του Άρη να ρωτάει τον προπονητή του τι να κάνει στις βολές… Ο Άρης παίζει για τη νίκη σε όλα τα ματς. Όπως πήγε μέσα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και κέρδισε τον ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε το άλλο ματς, που δεν ήταν φαβορί η ομάδα που κέρδισε, να βρούμε κάτι και για εκείνο το ματς…”.

Ο Χρυσικόπουλος δεν φέρθηκε καλά στον σύλλογο

Για τον Λίνο Χρυσικόπουλος είπε ότι “ο Άρης έχασε τον Χρυσικόπουλο λόγω νομολογίας. Ήταν ο μόνος έφηβος που είχε μηνιαίο μισθό. Δεν φέρθηκε καλά στην ομάδα. Αυτή είναι η άποψή μου για τον Λίνο. Όποιος θέλει φεύγει από την ομάδα όταν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του”.

“Με πλειοψηφική απόφαση ήρθε ο Σούμποτιτς”

Για το θέμα του Λευτέρη Σούμποτιτς τόνισε πως “ήμουν ο πρώτος που είπα ότι θα έχουμε πρόβλημα με τον Super3. Πήραν την απόφαση, ήρθε ο Σούμποτιτς. Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τις ισορροπίες. Έγινε συνάντηση όλων και ειπώθηκε και προφορικά, ότι η απόφαση ήταν πλειοψηφική. Αυτό που έπρεπε να πω, το είπα”.

“Μας συνδέει μια πολύ στενή φιλία με τον Γιάννη Σαουρίδη”

Για την σχέση του με τον Γιάννη Σαουρίδη υπογράμμισε ότι “είμαι συμμαθητής από το γυμνάσιο με τον Γιάννη Σαουρίδη. Μας συνδέει μια πολύ στενή φιλία. Είναι μια πολύ έντονη προσωπικότητα. Θεώρησε ότι δεν είχε να προσφέρει άλλο και αποχώρησε. Έκρινε ότι πρέπει να φύγει και έφυγε. Ο Άρης όλα αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε πάρα πολύ στην προσωπικότητα του Γιάννη Σαουρίδη. Αναγκάστηκε να πάρει πρωτοβουλία και να γίνει πρόεδρος του μπάσκετ. Υπήρξε στον σύνδεσμο τόσα χρόνια, έδωσε πολλά στον σύλλογο. Γύρω από την προσωπικότητά του στήθηκε κατά πολύ το οικοδόμημα του Άρη”.

 

To Top