Δείτε τη συνταγή των αρχαίων Ελλήνων για να γιατρέψουν το… χανγκόβερ!

«Θεραπεία για μεθυσμένο πονοκέφαλο» σε πάπυρο του 2ου αιώνα βρέθηκε σε αρχαία αιγυπτιακή πόλη. Δείτε τι έκαναν οι αρχαίοι έλληνες για να καταπολεμήσουν το…χανγκόβερ.

Το να κρύψει ένας αρχαίος έλληνας ότι είχε διασκεδάσει πίνοντας πολύ το προηγούμενο βράδυ φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί δεν μπορούσε να πάρει απλά μια ασπιρίνη για να καταπολεμήσει τον ισχυρό πονοκέφαλο – αφού δεν υπήρχε – οπότε όπως προκύπτει από έναν πάπυρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα – έπρεπε να φορέσει έναν κολιέ από φύλλα οποίος ονομαζόταν «θεραπεία για μεθυσμένο πονοκέφαλο».

Ετσι, το θύμα του χανγκόβερ θα έπρεπε να μαζέψει φύλλα από ένανθάμνο που ονομάζεται αλεξανδρινός chamaedaphne (Ruscusracemosus L.), τα οποία συνέχεια φορούσε στον λαιμό σαν κολιέ, όπως αποκαλύπτει το κείμενο του 1900.

Δείτε παρακάτω τον πάπυρο.

Η επιτυχία του εν λόγω γιατρικού παραμένει άγνωστη.

Ο πρόσφατα μεταφρασμένος πάπυρος, ο οποίος χρονολογείται από τον 2ο αιώνα, είναι ένα τα από 500.000 έγγραφα που βρέθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Οξύρρυγχο, από τους ερευνητές Bernard Grenfell και ο Arthur Hunt πριν από ένα περίπου αιώνα.

Η μελέτη και δημοσίευση του υλικού αυτού είναι ένα μεγάλο έργο εν εξελίξει, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή ιατρικών παπύρων που έχουν δημοσιευτεί ποτέ, οι οποίοι εκτός από τη θεραπεία για το χανγκόβερ είχαν γιατρικά και θεραπείες για παθήσεις όπως: αιμορροΐδες, έλκη, πόνοι στα δόντια, ενώ σε ορισμένους αναφέρεται ακόμα και η διαδικασία χειρουργικής των οφθαλμών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι συγγραφείς των αρχαίων παπύρων βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική γνώση. Οι αρχαίοι κάτοικοι της Οξύρυγχου αγκάλιασαν θερμά την Ελληνιστική κουλτούρα, κάτι που εξαπλώθηκε σε όλη την Αίγυπτο, καθώς και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι ιατρικοί πάπυροι ανήκουν πλέον από την «Κοινωνία Εξερεύνησης της Αιγύπτου» και φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Σακλερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Πηγή: nbcnews /thetoc.gr

To Top