Διάγγελμα του πρωθυπουργού

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα ενημερώσει στις 16:30 ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 
Θα ακολουθήσει υπουργικό συμβούλιο και στις 8 το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Όπως είναι γνωστό ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις επήλθε η συμφωνία με τους τραπεζίτες για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, μετά της απειλές της Μέρκελ για μονομερές κούρεμα και υπό τον φόβο χρεοκοπίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος: «Οι αντιδράσεις του Τσαρλς Νταλάρα κάμφθηκαν στη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, έπειτα από ισχυρότατες πιέσεις και απειλές για μονομερή αναδιάρθρωση», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, με αντάλλαγμα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος. Επιπλέον ανακοινώθηκε τετραπλασιασμός του EFSF περίπου στο ένα τρισ. ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά της: «Θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, δηλαδή μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που θα λάβει η τρόικα θα τα παρακολουθούμε. Θα υπάρξει μόνιμος μηχανισμός εποπτείας».

Για το «κούρεμα» η Μέρκελ ανέφερε: «Το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να φτάσει το 120%. Το κούρεμα του χρέους θα φτάσει στο 50%. Κάναμε ουσιαστικά βήματα μπροστά από το πακέτο του Ιουλίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να φτάσει το χρέος της Ελλάδας στο 120% το 2020».

To Top