ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός Παραολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία

Νέο σοκ στο ρωσικό αθλητισμό. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τη ρωσική Παραολυμπιακή επιτροπή από τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο λόγω ντόπινγκ.

Το σκεπτικό της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν που έκανε λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό. Μάλιστα όπως ανέλυσε ο υπεύθυνος καθηγητής της WADA, το πρόγραμμα ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών γινόταν με κρατικά χρήματα.

Στη έκθεσή του ο Μακ Λάρεν αναφέρει ακόμη ότι το πρόγραμμα ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών ξεκίνησε το 2010 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2014. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε η ρωσική αποστολή που πήρε μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι.

Θυμίζουμε ότι η ρωσική ομάδα στίβου αποκλείστηκε ολόκληρη από τους Ολυμπιακούς αγώνες όπως και η ομάδα άρσης βαρών. Εκτός Ολυμπιακών αγώνων είναι και δεκάδες ακόμη Ρώσοι αθλητές, σε μεμονομένα αθλήματα.

Πρέπει να πούμε ότι οι Ρώσοι, που βρίσκονται όπως είναι λογικό στο μάτι του κυκλώνα βλέπουν πολιτικό δάχτυλο στους αγωνιστικούς τους αποκλεισμούς.

Ο πρόεδρος της ΔΠΕ, Φίλιπ Κρέιβεν, σε συνέντευξη Τύπου στη βραζιλιάνικη πόλη, δήλωσε: «Η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή δεν θα μπορέσει να στείλει αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε το δίκαιο συναγωνισμό. Είναι ζωτικό για την ακεραιότητα και αξιοπιστία των Αγώνων. Πιστεύω πως η ρωσική κυβέρνηση κατέστρεψε τους αθλητές της. Με αηδιάζει που βάζουν τα μετάλλια πάνω από την ηθική».

 

To Top