ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ 101-95: Όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα! (video)

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από το θαύμα της Σαϊτάμα! Κι όμως ήταν σαν… χθες, τότε που μια “χούφτα” Έλληνες ανάγκασαν όλο τον μπασκετικό (και όχι μόνο) πλανήτη, να στρέψει τα βλέμματα πάνω τους, πετυχαίνοντας την κατά πολλούς σημαντικότερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού.

Ήταν η 1η Σεπτεμβρίου του 2006 όταν ο κόουτς Παναγιώτης Γιαννάκης κι η αρμάδα του έριχναν στο… καναβάτσο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των “αστέρων” του NBA, επικρατώντας με 101-95, στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

AdTech AdΕκείνη η ομάδα, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Κακιούζη, Θοδωρή Παπαλουκά, Αντώνη Φώτση, Βασίλη Σπανούλη, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση, Σοφοκλή Σχορτσανίτη, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Δήμο Ντικούδη, Κώστα Τσαρτσαρή, Νίκο Χaτζηβρέττα και Παναγιώτη Βασιλόπουλο παραμένει η μόνη ελληνική (συμπεριλαμβανομένων όλων των σπορ), σε επίπεδο ανδρών, που έχει προκριθεί σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Παράλληλα αυτή ήταν και η τελευταία ήττα της “team USA” στελεχωμένη από επαγγελματίες του ΝΒΑ.

Το Top-10 της εθνικής Ελλάδος στο Μουντομπάσκετ 2006:

Μετά από το απόλυτο 5/5 στον όμιλο με αντιπάλους κατά σειρά το Κατάρ, την Λιθουανία, την Αυστραλία, την Βραζιλία και την Τουρκία, η επίσημη αγαπημένη ξεπέρασε και τα εμπόδια της Κίνας και της Γαλλίας στις φάσεις των “16” και “8” αντίστοιχα για να πέσει πάνω στην Team USA στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η αποστολή της “γαλανόλευκης” φάνταζε… αδύνατη πριν την έναρξη του ματς, αν σκεφτεί κανείς πως οι Αμερικανοί ήθελαν να ρεφάρουν στην Ιαπωνία το “κάζο” της αποτυχίας να στεφθούν χρυσοί ολυμπιονίκες στην Αθήνα δύο χρόνια πριν.

Τα 5 σημαντικότερα καλάθια της αναμέτρησης

Ο μεγάλος αγώνας εναντίον της υπερομάδας των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Ουέιντ, Ντουάιτ Χάουαρντ κλπ δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς.

— Μάλιστα 6’13” πριν το τέλος του ημιχρόνου, οι ΗΠΑ με τρίποντο του “μπόμπερ”, Τζο Τζόνσον ανέβασαν την διαφορά στο +13 (33-21).

Οι διεθνείς μας όμως, κάθε άλλο παρά πτοήθηκαν. Με ρεσιτάλ ομαδικού και ολοκληρωτικού μπάσκετ ανέτρεψαν την διαφορά σε λιγότερο από 5 λεπτά!

— Σε μια φάση -σήμα κατατεθέν- της αναμέτρησης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έπαιξε άριστα το πικ εν ρολ με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, με τον τελευταίο να βάζει μπροστά στο σκορ την Ελλάδα (39-38) στο 19’ και να ολοκληρώνει ένα εντυπωσιακό σερί 18-5!

Η επιθετική ραψωδία της Εθνικής συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο.

— Ο Κώστας Τσαρτσαρής με τρίποντο έφτασε την διαφορά στο μέγιστο της τιμής της (+14 65-51) στο 24’ και το… άπιαστο όνειρο άρχισε να μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ.

Η Team USA εννοείται πως δεν το έβαλε κάτω και στα τελευταία λεπτά έκανε την ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει.

— Με 2’40” να απομένουν για την λήξη του αγώνα, ο Χάινριχ ευστόχησε σε τρίποντο από την γωνία και μείωσε στους 5 πόντους (91-86).

— Ο Λαρισσαίος γκαρντ με “βόμβα” τριών πόντων έγραψε το 94-86 2’02” για το τέλος, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στον αγώνα και το έναυσμα για τα ελληνικά πανηγύρια σε κάθε πλευρά του πλανήτη.

Τα Highlights της αναμέτρησης και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του ελληνικού “έπους”

Οι κορυφαίοι των κορυφαίων

papaloukas hellas

Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους καλύτερους σε μια τεράστια επιτυχία, παρόλα αυτά κάποιοι τράβηξαν λίγο παραπάνω κουπί από τους υπόλοιπους.

— Θοδωρής Παπαλουκάς: Κορυφαίος και μαέστρος της ελληνικής ορχήστρας εντός παρκέ. Οι 8 πόντοι και οι 12 τελικές πάσες που μοίρασε έκαναν… σμπαράλια την άμυνα των Αμερικανών.

— Βασίλης Σπανούλης: Ο πρώτος σκόρερ της “γαλανόλευκης” με 22 πόντους και κομβικά καλάθια που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας.

— Δημήτρης Διαμαντίδης: Όταν η ομάδα κολλούσε επιθετικά, ήταν εκεί για να δώσει την λύση και μάλιστα με σουτ στο τέλος των κατοχών. Τελείωσε την αναμέτρηση με 12 πόντους (2/3 τρίποντα) και άμυνες για σεμινάριο.

— Μιχάλης Κακιούζης: Αρχηγός. Τα καθαρό του μυαλό και η ψυχραιμία του 15 π. (6/7 βολές) τόνωσε την ψυχολογία των συμπαικτών του στα δύσκολα.

— Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Η συνεργασία του με τους γκαρντ-δημιουργούς ήταν υποδειγματική, όπως και τα τελειώματα των φάσεων. Υπήρχαν στιγμές που δεν είχε αντίπαλο κάτω από τα καλάθια και οι 14 πόντοι που πέτυχε το αποδεικνύουν.

Δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

ΣτατιστικάΕλλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης 22, Κακιούζης 15, Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12, Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3, Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Αντονι 27, Ουέιντ 19, Τζέιμς 17, Χάινριχ 12, Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3, Μπάτιερ 1, Μπραντ.

To Top