Εξηγήσεις Οικονομίδη για τηλεόραση, ΟΠΑΠ και Ευρωλίγκα

Εξηγήσεις για την σύμβαση του ΟΠΑΠ, το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την απώλεια της τρίτης θέσης στην Ευρωλίγκα έδωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων υποστήριξε μεταξύ άλλων πως “ο καθένας φωνάζει όταν δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μόνος του. Συνέβη και το εξής παράδοξο. Ενώ έγινε αυτή η ενημέρωση, προχθές εκδηλώνεται μέσα στον ΕΣΑΚΕ προσχηματικά μια διάθεση επαναστατική η οποία για μένα είναι υπερβολική και κυρίως, επειδή τα προηγούμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας των τηλεοπτικών μέσων, ξεκίνησαν οι αγώνες και οι κάμερες μπήκαν μετά. Δημιούργησε ετερόκλητες συμμαχίες το θέμα των τηλεοπτικών και εκ των υστέρων ενημερώθηκα από τους προέδρους κάποιων ομάδων, κάποιοι ελαφρά τη καρδία δέχθηκαν αναβολή γιατί δεν ήταν έτοιμοι κι όταν τους επισήμανα για τους κινδύνους που υπάρχουν, εκεί φοβήθηκαν. Ενημερώθηκα επίσης ότι κάποιοι προσπάθησαν και δημιούργησαν ένα μπλοκ για να γίνει η αναβολή. Μερικοί πρόεδροι μου είπαν ότι ήταν βολικό για τις ομάδες τους. Καταρχήν είναι ψευδές αυτό που διαβάζω, ότι εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ ως ο αδικημένος και πρόκειται να πάρει 150.000 ευρώ και ότι θέλει άλλη κατανομή. Είναι αυθαίρετο και απορώ ποιος το έδωσε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει η οποιαδήποτε ομάδα 150 χιλιάδες ευρώ. Εχουν προκύψει αντιστασιακοί και αγωνιστές του αέρα! Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ ενέκρινε να πάρουμε ένα ποσό, ανεξαρτήτως της σύμβασης με τη τηλεόραση κι έτσι οι 11 ομάδες να έχουν αρκετό σοβαρό ποσό και δεν ισχύουν τα 150.000 ευρώ. Ξέρει πολύ καλά ο ΠΑΟΚ τι θα πάρει και τι παράλογα πράγματα ζητάει. Στον ΠΑΟΚ το ποσό πλησιάζει τα 400.000 ευρώ και σχεδόν ανάλογο είναι του Αρη” και πρόσθεσε πως “τα νούμερα που παίζουν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. Το μίνιμουμ είναι γύρω στα δύο εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες ομάδες και ζητάμε να πάει παραπάνω. Αυτό που ενοχλεί τις ομάδες δεν είναι ό,τι οι δύο μεγάλοι παίρνουν τα χρήματα και δεν μπαίνουν στην κεντρική διαχείριση, αλλά η έλλειψη διάθεσης αλληλεγγύης. Στο ποδόσφαιρο τηρήθηκε η συμφωνία κυρίων. Δεν έχουν υπογράψει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, γιατί δεν υπάρχει διοίκηση στην ΕΡΤ. Ξέρω ότι δεν θα μπορούσε να κάνει διαπραγμάτευση ο κύριος Ταγματάρχης”.

Για τη σύμβαση του ΟΠΑΠ είπε πως “κάναμε μια σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΟΠΑΠ δίνει ένα ποσό της τάξεως των 4.000.000 ευρώ καθαρά. Η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες, δεν επηρέασε τη κλειστή συμφωνία με τους άλλους δύο. Είχαν το πλεονέκτημα λόγω Ευρωλίγκα. Με ενδιέφερε τι θα πάρουν οι άλλες ομάδες. Από τη στιγμή που πήραν και μεγαλύτερο ποσό, θεωρώ ότι είναι πετυχημένη. Η σύμβαση προβλέπει 254.000 ευρώ καθαρά. Υπάρχει επίσης το ποσό των 200.000 ευρώ που θα μοιραστεί στις ομάδες για τις θέσεις 5-12. Υπάρχει και ένα άλλο ποσό 100.000 ευρώ το οποίο προοριζόταν για την τρίτη ομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά θα μοιραστεί 60.000 ευρώ στον τρίτο και 40.000 ευρώ στον τέταρτο. Επιπλέον, πέντε ομάδες που θα έχουν τον καλύτερο παίκτη άνω των 21 παικτών θα πάρει η καθεμία από 30.000 ευρώ” και πρόσθεσε πως το μπάσκετ μπαίνει πλέον πολύ πιο ενεργά στο στοίχημα: “Μην μου μιλάτε για το ποδόσφαιρο και πόσα παίρνει. Ο ΟΠΑΠ πήγαινε υπό μορφή ελεημοσύνης και βοηθούσε. Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΠΑΠ έλεγε ότι το ποδόσφαιρο δίνει το 99% και το μπάσκετ το 1%. Ο νέος πρόεδρος έχει άλλη ιδεολογία. Από τη στιγμή που σε όλα τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ θα παίζονται τα παιχνίδια μπάσκετ, σημαίνει ότι η συνεργασία πάει να διερευνηθεί. Ο ΟΠΑΠ για πρώτη φορά ασχολείται σοβαρά με το μπάσκετ”.

Για την απώλεια της τρίτης θέσης στην Ευρωλίγκα είπε ότι “επειδή διαβάζω συνέχεια αυτές τις ημέρες για την Ευρωλίγκα και την 3η θέση, η διοργάνωση έχει ανθρώπους που δουλεύουν εδώ. Ξέρει τα χάλια μας. Το καλοκαίρι έχουμε μια ομάδα που θα παίξει στα προκριματικά και καταφέρνουμε επειδή υπήρχε μεγάλη προοπτική να γίνει εδώ ο προκριματικός γύρος και βάλαμε τον Άρη από το παράθυρο. Ο Άρης αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να πληρώσει 50.000 ευρώ για τη συμμετοχή. Τελευταία φορά που ήμασταν εντάξει απέναντι στην Ευρωλίγκα ήταν με τον Πανιώνιο επί Λιανού. Όταν λοιπόν έχει το συγκριτικό στοιχείο η Ευρωλίγκα, το Μαρούσι δύο φορές να παραιτείται από τη διοργάνωση και τον Αρη να κάνει το ίδιο το καλοκαίρι κι όταν ξέρει την οικονομική κατάσταση που υπάρχει εδώ τι να πει η Ευρωλίγκα; Είπα στον Μπερτομέου να μην καταργήσει τον προκριματικό και μου είπε ο Μπερτομέου ότι πάμε να κάνουμε μια λίγκα με ομάδες που δεν θα έχουν μπάτζεετ 1 και 1,5 εκατ. ευρώ, που θα δεν μπαίνουν στο άρθρο 99, που θα έχουν ισχυρούς ιδιοκτήτες, ρόστερ και γεμάτο γήπεδο. Εκεί για να γλιτώσω την παρτίδα του είπα να βάλει κριτήρια έχοντας υπόψη το μέλλον των ομάδων. Αν δυναμώσουν, θα πάμε και θα διεκδικήσουμε. Κακό να διεκδικούμε κάτι, όταν ξέρουμε ότι δεν μπορούμε”.

Για τον Βασιλακόπουλο είπε ότι “αυτό που ενοχλεί τις ομάδες δεν είναι τι παίρνουν αυτοί. Ας υποθέσουμε πως οι Ολυμπιακός και Παναθηναικός παίρνουν 1.200.000 και ο ΠΑΟΚ με τον Αρη 400.000. Αυτοί (σ.σ. Ολυμπιακός και Παναθηναικός) θα βάλουν 15.000.000 ευρώ, ας μας πουν ΠΑΟΚ και Αρης πόσα θα βάλουν; Γίνεται μια αναβολή που βλάπτει το πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πήρε την απόφαση να καλέσει την ομάδα την Τρίτη. Το Σάββατο όμως έκανε δηλώσεις που ήταν απαξιωτικές για τον ΕΣΑΚΕ. Είπε πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αν κρίνει πως είναι ανικανότητα δικιά μου να έρθω σε συμφωνία με την ΕΡΤ, μπορεί να έχει κάθε δίκαιο. Οταν δεν έχει η ΕΡΤ συμβούλειο και προβαίνουμε σε αναβολή του πρωταθλήματος, δεν νομίζω πως αυτός είναι ο λόγος. Συμφωνώ πως είμαστε ανίκανοι γιατί δεν πρόλαβα να διορίσω διοίκηση στην ΕΡΤ…”.

Για το αν πιστεύει πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα: “Η εκτίμηση μου είναι πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το θέμα των τηλεοπτικών είναι προσχηματικό γιατί μερικές ομάδες δεν ήταν έτοιμες. Πότε πήρε άδεια ο ΠΑΟΚ από την ΕΕΑ και γιατί πήρε τελευταίος; Γιατί οι ομάδες δεν έχουν ακόμη ρόστερ; Του χρόνου μπορώ να διαλέγω ακόμη και να είναι μια ομάδα τελευταία και να δίνω wild card”.

Για τον ΠΑΟΚ: “Είναι επαναστάτες χωρίς αιτία. Φέτος μπορεί να πάρει 344.000 με όλα αυτά τα μπόνους. Το ότι θέλει φανέλα ο ΠΑΟΚ, δεν είναι ο ΟΠΑΠ υποχρεωμένος να του δώσει. Αυτό είναι υπο συζήτηση στον ΟΠΑΠ πάντως. Από την στιγμή που σε όλα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα παίζονται όλα τα παιχνίδια μπάσκετ, αυτή η συνεργασία μας με τον ΟΠΑΠ θα διευρυνθεί. Ο ΟΠΑΠ ασχολείται σοβαρά με το μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ παίρνει 344.000 ευρώ και ο Αρης 320.000, δηλαδή περισσότερα από πέρυσι. Ποιο είναι το μπάτζετ του ΠΑΟΚ; Θα πάρει 400.000 από τηλεόραση και 350.000 από ΟΠΑΠ. Φτάνει στις 750.000 ευρώ ακόμη κι αν δεν πάρει διαφήμιση φανέλας. Ολοι αυτοί δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν. Δηλαδή θέλουν να κάνουν διαχείριση. Οι δύο μεγάλοι της Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν να πιάσουν το 1.300.000 όταν ήμουν στον ΠΑΟΚ και φέραμε τον Λέβινγκστον. Στον ΠΑΟΚ ποιος θα βάλει λεφτά και πόσα θα βάλει; Με την καθυστέρηση για να υπογράψει την σύμβαση, δεν μπορούν και οι άλλες ομάδες να πάρουν άλλες ομάδες. Κανένας τον ΠΑΟΚ δεν τον συγκρίνει με την Καβάλα. Πέρυσι πήρε 250.000 ευρώ, φέτος παίρνει 344.000 ευρώ. Δηλαδή λέει ο ΟΠΑΠ ‘άμα τους λείπουν χρήματα εγώ θα τους τα δώσω’; Ο ΟΠΑΠ λέει όποιος δεν θέλει μέχρι την Δευτέρα, ας μην υπογράψει”.

To Top