ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επίδειξη δύναμης του παρασκηνίου!

Ο Αλμέιδα έχει καταλάβει ποιο ποδόσφαιρο παίζεται στην Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα κατάλαβε ότι όταν η ομάδα του θα προστατεύεται ότι κι αν γίνει, μπορεί να παίζει πιεστικό ποδόσφαιρο χωρίς να νοιάζεται αν θα τιμωρηθεί κάποιος παίκτη του.

Ξέρει ότι θα πάρει όλα τα σφυρίγματα , οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάζει τρεις που ξέρουν ποδόσφαιρο και επτά που είναι ξυλοκόποι. Πιέζει για να κλέψει τη μπάλα όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή και δημιουργεί απειλητικές καταστάσεις στην άμυνα του αντιπάλου. Όταν μια ομάδα κάνει πολλά περισσότερα φάουλ μόνο και μόνο για να μην αφήσει την άλλη να αναπτυχθεί, ο διαιτητής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός σ’ αυτή.

Όχι , ο διαιτητής εξέταζε αν ο ΑΡΗΣ θα κάνει τα φάουλ που σηκώνουν παρατηρήσεις. Αυτό που ο κάθε παίκτης κυλιέται στο χόρτο γιατί τον χτύπησαν στο κεφάλι, καλό είναι να το δούνε. Η πρώτη κάρτα του Ετέμπο δεν είναι σε καμία περίπτωση φάουλ πόσο μάλλον κάρτα. Ο διαιτητής όμως είδε πρόθεση, είδε επικίνδυνο παιχνίδι, είδε τραυματισμό παίκτη. Είναι ο περίεργος παράγοντας του παιχνιδιού , που χαντακώνει μία ομάδα και χαρίζει με ευκολία τρεις βαθμούς στην άλλη.

Ο ΑΡΗΣ είχε πολλά προβλήματα να λύσει, η ΑΕΚ αποδείχθηκε υπερεκτιμημένη. Χωρίς ευκαιρίες έβαλε τρία γκολ. Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ έφυγε νικήτρια παίζοντας κάτι σαν ποδόσφαιρο. Η Superleague δεν αντέχει την ισονομία. Ένας προβληματικός ΑΡΗΣ μπορούσε να φύγει με βαθμό ή βαθμούς αν όλα παιζόταν στα ίσα. Για ακόμα μία φορά είδαμε επίδειξη δύναμης του παρασκηνίου. Για το πέναλτι στον Φαμπιάνο , άλλαξαν οι κανόνες για να μην υπάρχει υποψία ότι μπορεί να απειληθεί η χαϊδεμένη ομάδα. Έτσι είναι, δυστυχώς. Ο κακός σε απόδοση δεν δικαιούται τίποτα.

·  Οι απουσίες του ΑΡΗ ήταν το αδύναμο σημείο του. Με μια ενδεκάδα ανάγκης ήταν θαύμα που κράτησε το 1-0 τόση ώρα στο παιχνίδι, προσπαθώντας μάλιστα να επιτεθεί και να απειλήσει. Με την πάροδο του χρόνου κέρδιζε μέτρα, και έβαζε δύσκολα στην ΑΕΚ , που είχε αρχίσει να μαζεύεται στην άμυνα της. Ο Πάρντιου δοκίμασε σε θέσεις τον Νταρίντα με τον Ματέο μέχρι να καταλήξει που αποδίδουν καλύτερα. Ο Τσέχος στα πλάγια βοήθησε αμυντικά αλλά επιθετικά δεν ήταν καλός.

Ο Ματέο στον άξονα έκανε ένα άχρωμο και άοσμο παιχνίδι. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Γκρέι ήταν εκτός. Δεν πρόσφερε τίποτα παρά μόνο δυνατές μάχες με τον προσωπικό του αντίπαλο στο κέντρο του γηπέδου, μακριά από τον χώρο ευθύνης του. Τον Ιτούρμπε τον είδαμε όταν πήρε τη θέση του Γκρέι , σε θέση σέντερ φορ. Προσπάθησε , χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο. Ήταν κακός ο ΑΡΗΣ , σε ότι είχε σχέση με την επίθεση. Στην άμυνα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Κανένας επιθετικός της ΑΕΚ δεν φάνηκε , εκτός από το πρώτο τέταρτο , γιατί όλοι κέρδιζαν τις προσωπικές μονομαχίες.

Το πέναλτι που κάνει ο Οντουμπάτζιο είναι 100% δική ευθύνη. Δεν έχει καν δει ότι μέσα στην περιοχή, πίσω του υπάρχει παίκτης. Είναι οι φάσεις του ΑΡΗ αυτές. Οι επιπόλαιες, αυτές που χαρίζει στους αντιπάλους απλόχερα σε κάθε ντέρμπι. Μετά απ’ αυτό η ΑΕΚ απλώς έκανε φάουλ. Αυτό είναι το παιχνίδι της. Ο σκοπός ήταν να μην παιχτεί ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής με τη σφυρίχτρα στο στόμα να σταματάει συνεχώς το ματς, και οι παίκτες της ΑΕΚ να κυνηγάνε να σταματήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη ροή αρκεί να φτάσει η μπάλα στην περιοχή της. Βέβαια αυτό γίνεται πιο εύκολο όταν ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν. Ο Πορτογάλος διαιτητής έβγαζε κάρτες σε ένα παιχνίδι που ούτε ήταν άγριο, ούτε αντιαθλητικό, ούτε μύριζε μπαρούτι. Ήξερε πώς να το πάει…

· Η αποβολή του Ετέμπο διέλυσε κάθε ελπίδα για να συνεχίσει ο ΑΡΗΣ να πιέζει για την ισοφάριση. Έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για την δεύτερη κάρτα. Με τέτοιο διαιτητή ήταν σίγουρο ότι θα υπάρξει κόκκινη. Μπορούσε να ήταν πιο προσεκτικός. Η πρώτη ήταν άδικη. Η αλλαγή του Νταμπό, θα γινόταν ούτως ή άλλως με τον Γκρέι. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πως θα έπαιζε ο Πάρντιου με αυτούς τους παίκτες στο γήπεδο. Λέτε να έβαζε τον Νταμπό σέντερ φορ;;; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Με το σκορ εις βάρος του και με δέκα παίκτες στο γήπεδο, ήταν θέμα χρόνο ο ΑΡΗΣ να ξεμείνει από δυνάμεις. Βέβαια τα δύο γκολ που πετυχαίνει η ΑΕΚ είναι δώρα του Νταμπό. Ο τρόπος με τον οποίο χάρισε τη μπάλα στους αντιπάλους του και μετά διαμαρτυρόταν, είναι μνημειώδης. Πέραν αυτού έκανε εντύπωση η αλλαγή του Πάρντιου στο 93ο λεπτό , βάζοντας τον Σγούρο. Όλα έχουν την σημειολογία τους.

· Μία δύσκολη αποστολή πριν το παιχνίδι, λόγω όλων των προβλημάτων του ΑΡΗ, έγινε ήττα με πολλούς αστερίσκους. Κι αν το δούμε λίγο πιο αισιόδοξα, διδακτική ήττα γαρ, ήταν καλύτερος του αναμενομένου. Ή για να το πω διαφορετικά έπιασε πάτο και από ‘δω και πέρα μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει.  Ο ΑΡΗΣ πληρώνει τα λάθη του. Αγωνιστικά και μη. Σε ακόμα ένα ντέρμπι έχασε κι αυτό θα γράψει η ιστορία.

To Top