Εργασιακό νομοσχέδιο: Έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές σε 8ωρο και υπερωρίες (video)

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής της ΝΔ, και Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, με την τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης να διαδραματίζεται απόψε με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μαραβέγιας: Οι στρεβλώσεις έρχονται μέσα από τα fake news της αντιπολίτευσης

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να εκσυγχρονίσει απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο, όταν δεν υπήρχε διαδίκτυο, τηλεργασία, συνεργατικές πλατφόρμες. Αίρονται κάποιες αδικίες με τις οποίες δεν είχε ασχοληθεί καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, όπως η εξίσωση του ημερομίσθιου εργατοτεχνίτη και υπαλλήλου. Αίρονται και στρεβλώσεις, όπως η καθοδήγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργατοπατέρες, κάτι που συνήθως γινόταν σε βάρος των εργαζόμενων. Υπάρχει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλες εταιρίες, και φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία της ΕΕ φέρει την υπογραφή της κ. Αχτσιόγλου ως υπουργό Εργασίας. Το νομοσχέδιο πάει την κοινοτική οδηγία ένα βήμα παραπέρα. Αν εγώ εργάζομαι σε μια οικογενειακή επιχείρηση και δεν υπάρχει από πίσω σωματείο, σημαίνει ότι δεν έχω τα ίδια δικαιώματά ως εργαζόμενος; Οι στρεβλώσεις έρχονται μέσα από τα fake news της αντιπολίτευσης, και έχουν δημιουργήσει σε μικρό βαθμό αντιδράσεις στην κοινωνία. Δεν υπάρχει κατάργηση του οχταώρου. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, είναι κατάκτηση του εργαζόμενου, και φυσικά δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί», είπε ο κ. Μαραβέγιας.

«Σε ό,τι αφορά στην ταλαιπωρία των απεργιών, αυτός που πρέπει να ταλαιπωρείται – εντός ή εκτός εισαγωγικών – όταν γίνεται μια απεργία είναι ο εργοδότης. Αυτός που δεν πρέπει να ταλαιπωρείται είναι η κοινωνία. Η απεργία δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της κοινωνίας, αλλά να είναι μοχλός πίεσης για τον εργοδότη. Για τη μερική απασχόληση με σπαστό ωράριο, όταν η δουλειά θα καθίσταται ασύμφορη είναι προφανές ότι καθίσταται αντιπαραγωγικό και για εργοδότη και για εργαζόμενο, και κανένας δε θα το επιλέξει, ούτε ο εργοδότης ούτε ο εργαζόμενος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γιαννούλης: Θα υπερψηφίσουμε πολλές ρυθμίσεις

«Πολλές από τις ρυθμίσεις θα υπερψηφιστούν απόψε και από εμάς και από την αντιπολίτευση. Θα καταψηφίσουμε όμως το σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου. Η ΝΔ θέλει γκλαμουράτες απεργίες. Αυτή τη στιγμή τη χωρίζει άβυσσος και από την κοινωνία και από τα κόμματα. Είναι συριζαίοι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο που νομικά μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο; Είναι συριζαίοι στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής, που με μια έκθεση – κόλαφο απαντάει για το νομοσχέδιο ότι είναι ασύμβατο με αυτά που συμβαίνουν; Με τη χρυσόσκονη κάποιων θετικών άρθρων, κρύβουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα εισάγεται μια παγκοσμίως πρωτοφανής εργασιακή σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Η κ. Ευθυμίου που είναι μάχιμη εργατολόγος και βουλευτής της ΝΔ διέσυρε την εισήγηση του κ. Μαραβέγια και το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Τα μέτρα αυτά δεν βοηθούν την ανάπτυξη και την ευημερία, δε βοηθούν τη νέα γενιά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.

«Θα δούμε την τελική διατύπωση για να πούμε πού συμφωνούμε. Η ΝΔ είναι πρωταγωνίστρια στην κακή νομοθέτηση. Το πρωί λένε άλλα, και άλλα το μεσημέρι. Διαφωνούμε και καταψηφίζουμε τα άρθρα που η Ένωση Δικαστών και δεν απαντάει κανείς. Έχετε βρει έναν εργατολόγο που να υπερασπίζεται αυτό το νομοσχέδιο; Η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή έχει πολλές ενοχές, έκανε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. Γνώριζαν ότι θα γίνει απεργία, και έκαναν μια αγωγή – μαϊμού την ώρα που έχουν κληροδοτήσει στα παιδιά αυτά την κρίση χρέους και την χρεοκοπία του 2009, για να μπορεί ο κ. Μαραβέγιας να παίρνει την πλήρη βουλευτική του αποζημίωση», πρόσθεσε ο ίδιος κλείνοντας.

To Top