Ερώτηση της Άννας Καραμανλή στη Βουλή για τα επεισόδια της Τούμπας

Ερώτηση για τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ραπίντ Βιέννης στην Τούμπα έκανε η δημοσιογράφος και νυν βουλευτής Άννα Καραμανλή η οποία κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Γιάννη Ιωαννίδη, ζητώντας παράλληλα πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία το θέμα της βίας.

 ‘Οπως αναφέρει στην ερώτησή της η Καραμανλή
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Από την έναρξη κιόλας της νέας αθλητικής περιόδου γίναμε μάρτυρες σοβαρών και εκτεταμένων επεισοδίων στους αγωνιστικούς χώρους.

Αναφέρομαι στον αγώνα που έδωσε η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ στις 23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, με αντίπαλο αυστριακή ομάδα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι στις συμπλοκές συμμετείχαν εκατοντάδες οπαδοί, σύμφωνα με όσα παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση, υπήρξαν μόλις επτά (7) συλλήψεις οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας.

Το νέο αυτό κρούσμα αθλητικής βίας προκάλεσε για μία ακόμη φορά τη δυσφήμιση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τη βαριά τιμωρία του ελληνικού Συλλόγου από την πειθαρχική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι και στα τέλη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις – και μάλιστα σε αγώνα υψηλής επικινδυνότητας με βάσιμες υποψίες για έκτροπα. (ποδοσφαιρικός αγώνας ΠΑΟ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ-18/3/2012).

Σύμφωνα δε με τις τότε δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας οι ηλεκτρονικές κάμερες καταγραφής του σταδίου ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα στοιχεία για τον εντοπισμό όσων προκάλεσαν τα επεισόδια να είναι μηδαμινά.

Κύριε Υπουργέ

Ζούμε σε μια περίοδο ιδιαίτερης κοινωνικής έντασης, όπου τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά της παραβατικότητας, ο κίνδυνος να μεταφερθούν τα περιστατικά βίας σε αγωνιστικούς χώρους είναι υπαρκτός. Υπάρχουν όμως θεσμοθετημένες ρυθμίσεις που η εφαρμογή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση τέτοιων κρουσμάτων.

Η θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η κάρτα φιλάθλου, ο έγκαιρος προληπτικός έλεγχος της Πολιτείας, είναι μέτρα που θα βοηθούσαν αρκετά.

Κύριε Υπουργέ

Φαντάζομαι πως συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά, κάνοντας το γύρο του κόσμου, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Οφείλουμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε αυτή την εικόνα. Οφείλουμε όμως κυρίως να προστατεύσουμε το υγιές φίλαθλο κομμάτι, το οποίο απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους αθλητικούς χώρους και να μην του στερήσουμε μια από τις ελάχιστες διεξόδους που του έχουν απομείνει.

Ερωτάσθε, συνεπώς κύριε Υπουργέ

1. Αν, κατά την έναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων, έχει ελεγχθεί αν διαθέτουν όλα τα στάδια που θα φιλοξενούν αγώνες Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, ηλεκτρονικές κάμερες καταγραφής των επεισοδίων καθώς και αν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

2. Αν εφαρμόζονται όσα προβλέπει ο αθλητικός νόμος (4049/12) για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

3.Αν διαθέτουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα ( άδειες λειτουργίας , σχέδια ασφαλείας και εκκένωσης κ.τ.λ.)

4. Αν έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο δράσης με σκοπό την πρόληψη των κρουσμάτων βίας στους αθλητικούς χώρους”.

To Top