ΕΣΗΕΜΘ: «Δημοσιογράφοι σε ομηρία»

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜΘ ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας γιατί δεν εκδίδονται οι ιστορικές εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», αλλά και τα «Σπορ του Βορρά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μια περίοδο που οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις οδηγούν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητη περιοχή και που η αντικειμενική, χωρίς εξαρτήσεις και κορόνες, Ενημέρωση αποτελεί αδήριτη ανάγκη, η ιστορική εφημερίδα Μακεδονία (φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια εκδοτικού βίου), η εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα Σπορ του Βορρά απουσιάζουν από τα περίπτερα: οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι επί σχεδόν τέσσερις μήνες, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η τοπική κοινωνία ίσως δεν γνωρίζει γιατί οι συντάκτες των παραπάνω φύλλων απέχουν αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ημέρες από την εργασία τους και υφίστανται μια από τις πιο οδυνηρές δοκιμασίες που επιφυλάσσει η πραγματικότητα σε επαγγελματίες δημοσιογράφους: την αδυναμία να καταγράψουν και να μεταφέρουν στον αναγνώστη γεγονότα που σημαδεύουν το μέλλον της χώρας και τη θέση στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξαναγκασμός για έναν δημοσιογράφο από το να παρακολουθεί ως απλός θεατής εξελίξεις που γράφουν ιστορία.

Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία: δεν είναι άνεργοι, ούτε όμως και εργαζόμενοι, σε κάθε περίπτωση είναι απλήρωτοι. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παλινωδιών από την πλευρά της διοίκησης, η οποία δοκίμασε προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας, καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, προτάσεις για μειώσεις μισθού κατά 40%, απειλές για απολύσεις και υποβάθμισης της επαγγελματικής τους αξίας, οι εργαζόμενοι, παρά την αξιοπρεπή, συναινετική τους στάση και την ιώβεια υπομονή τους, βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με την πιο άγονη αδιαλλαξία.

Με την ανακοίνωση αυτή, δημοσιογράφοι που επί χρόνια ανέπτυσσαν στενούς δεσμούς με την πόλη και εδραίωσαν αμφίδρομη επικοινωνία και πληροφόρηση με την κοινωνία της, επιδιώκουν να καταστήσουν τους σταθερούς αποδέκτες του έργου τους κοινωνούς του προβλήματος που σήμερα αντιμετωπίζουν.

Παρά την στέρηση του μέσου για να ασκούν το επάγγελμά τους εξακολουθούν να είναι σε εγρήγορση και ζητούν από τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας να σταθούν στο πλευρό τους, υπερασπιζόμενοι όχι έναν επαγγελματικό κλάδο αλλά το ίδιο το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και αντικειμενική Ενημέρωση».

To Top