Εσθονία – Ελλάδα 69-90: Αγωνία για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά από το 5/5 της Εθνικής στον όμιλο της (video)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σφυροκόπησε και την Εσθονία, πριν τραυματίσει τον αστράγαλό του στο 24′ και μείνει εκτός για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η Εθνική πήρε με άνεση την νίκη (90-69), έκανε το 5/5 και πηγαίνει στο Βερολίνο ελπίζοντας ότι θα έχει full ρόστερ.

Το δεκαήμερο στο Μιλάνο ήταν υπέροχο για την Εθνική, που έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης (8/9) τις υποχρεώσεις της στον Γ’ όμιλο του EuroBasket 2022 με νίκη επί της ενθουσιώδους Εσθονίας (90-69) για να κάνει το 5/5 πριν από τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε οργιώδη κατάσταση στο πρώτο δεκάλεπτο (15 πόντοι από 6/7 δίποντα και 3/4 βολές), στο πρώτο ματς που ο Δημήτρης Ιτούδης είδε όλο το ρόστερ του διαθέσιμο. Στο 24′ ο Greek Freak λαβώθηκε, σε μία από τις τυπικές επελάσεις του προς το αντίπαλο καλάθι, ωστόσο φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει κάτι σοβαρό αν και αυτό θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες όταν θα υπάρξει και η διάγνωση, η εκτίμηση του προβλήματός του.

Στα θετικά η επιστροφή του Κώστα Αντετοκούνμπο που έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση και γενικώς η ισορροπημένη εμφάνιση της Εθνικής που δεν είχε κάτι να κυνηγήσει σε αυτό το ματς, πέρα από το να μοιράσει ο Δημήτρης Ιτούδης τα λεπτά σε όλους τους παίκτες του εν όψει του πρώτου νοκ άουτ που θα γίνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη Mercedes Benz Arena στο Βερολίνο.

Η νέα πεντάδα και το… φρικιό
Με Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη, Παπαγιάννη άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτή την αρχική πεντάδα. Οι δύο ψηλοί πέτυχαν τους πρώτους πόντους του αγώνα, με τον Greek Freak να κάνει τα πάντα σε άμυνα κι επίθεση για το 9-2 στο τέταρτο λεπτό και να φτάνει τους 11 για το 18-9 στο έβδομο.

Υπήρχε, ως συνήθως, γκρίνια και από τις δύο ομάδες για τον τρόπο με τον οποίο (δεν) σφύριζαν οι διαιτητές, με τον Γιάννη να παίζει 9:59 και να έχει 15 πόντους από 6/7 δίποντα και 3/4 βολές για το 27-21 της πρώτης περιόδου που ήταν ολοκληρωτικά δική του απέναντι στους ενθουσιώδεις Εσθονούς.

Ο Ιτούδης άνοιξε το δεύτερο δεκάλεπτο με Σλούκα, Λούντζη, Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Παπαγιάννη, την ώρα που οι Εσθονοί οπαδοί (μαζί τους και οι Εσθονοί δημοσιογράφοι), φώναζαν “refs go home”. Η αλήθεια είναι πως τα σφυρίγματα ήταν έως και ενοχλητικά, ειδικά για ένα ματς χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, με τον Γιάννη να γυρίζει 6:46 πριν από το ημίχρονο, τον Σλούκα να δίνει σκορ από την περιφέρεια για να κρατήσει την Ελλάδα σε απόσταση (28-35 στο 14′) και τον Greek Freak να δίνει στην επόμενη φάση το πρώτο διψήφιο προβάδισμα με τρίποντο από την κορυφή.

Συνολικά σε 15:30 στο πρώτο μέρος ο Γιάννης είχε 25 πόντους από 8/9 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 6/7 βολές, οπότε όλα πήγαιναν καλά, όλα λειτουργούσαν σωστά και η Εθνική δεν ένιωθε πίεση.

Τραυματισμός Γιάννη και περίπατος μέχρι το φινάλε
Ο Ιτούδης άλλαξε το σέντερ του στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, βάζοντας τον Θανάση στη θέση του Παπαγιάννη. Ο Ντόρσεϊ σκόραρε γκολ-φάουλ, ο Παπανικολάου τρίποντο από τη δεξιά γωνία και το 39-58 στο 22′ δεν άφηνε στους Εσθονούς περιθώρια να ελπίζουν σε… ντέρμπι.

Ο Γιάννης άφησε το σκοράρισμα και μοίραζε τη μία ασίστ πίσω από την άλλη, μέχρι να κάνει το τρίτο του φάουλ και να πάει στον πάγκο στο 24′. Σε αυτή τη φάση, σε μια επέλαση προς το καλάθι τραυμάτισε το πόδι του, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ανησυχία, όχι όμως για το παιχνίδι μιας και το 49-77 της τρίτης περιόδου είχε κρίνει τα πάντα.

Η τέταρτη περίοδος είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Και για τις δύο ομάδες. Όλοι περίμεναν να αδειάσει το χρονόμετρο, η Ελλάδα για να προχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα, η Εσθονία για να ξεμπερδέψει με αυτό το ταξίδι και όλοι να συνεχίζουν τη ζωή τους.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Στράουμπε, Γκιόργκι

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-27, 36-51, 49-77, 69-90

To Top