Ζόρζε Μέντες: Πώς από παγωτατζής και dj έγινε ο Νο1 ατζέντης του πλανήτη

Ο Ζόρζε Μέντες είναι ο πλέον ισχυρός ατζέντης, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Και μπορεί οι πιο γνωστοί πελάτες του να είναι οι συμπατριώτες του, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζοζέ Μουρίνιο αλλά δεν είναι μόνο αυτοί…

Ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός ατζέντης στον κόσμο ήταν πίσω από τις μεταγραφές του Ραδαμέλ Φαλκάο και του Χάμες Ροδρίγες, ενώ στους πελάτες του περιλαμβάνονται κι οι Ζοάο Μουτίνιο και Ρικάρντο Καρβάλιο της Μονακό. Σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο, πίσω από τη μετακίνηση-ρεκόρ του Μαρσιάλ στη Γιουνάιτεντ είναι και πάλι ο κ. Μέντες, αφού αυτός τη διαπραγματεύθηκε.

Τα μεγαλύτερα ποσά για μεταγραφές διακινήθηκαν στην Premier League, όπου ο 49χρονος Μέντες έκανε τρία πολύ μεγάλα deals. Ο Άνχελ Ντι Μαρία άφησε τη Γιουνάιτεντ για την παρί Σεν Ζερμέν, ο Αντονί Μαρσιάλ πήγε από τη Μονακό στους «κόκκινους διαβόλους» έναντι του… σοκαριστικού ποσού των 50 (συν 30) εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τον Νικολάς Οταμέντι από τη Βαλένθια στη Σίτι για 45 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, οι παίκτες που… διακίνησε αυτούς τους τρεις μήνες στο μεταγραφικό παζάρι «έπιασαν» 400 εκατομμύρια ευρώ!

Super agent Jorge Mendes stands in front of the press to promote book "The Special Agent" written by Miguel Cuesta and Jonathan Sanchez. Cuesta says Mendes' charm, along with his round-the-clock work ethic, is what appeals to star players and major football clubs.

Ο αυτοδημιούργητος Μέντες, ο οποίος ξεκίνησε από παγωτατζής πριν γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του σύγχρονου ποδοσφαίρου, θεωρείται ότι ελέγχει απόλυτα το μεταγραφικό σχεδιασμό δύο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων: της Βαλένθια (καθώς είναι κολλητός του ιδιοκτήτη Πίτερ Λιμ) και της Μονακό του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίντρι Ριμπολόβλεφ. Στις «νυχτερίδες» παίζουν οκτώ ποδοσφαιριστές, που ανήκουν στο Μέντες, ενώ η ομάδα του πριγκιπάτου έδωσε 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο για παίκτες που αγωνίζονταν στην Πορτογαλία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ζόρζε Μέντες, που από τα 15 του πουλούσε παγωτά στις παραλίες και έκανε διάφορες εποχικές εργασίες -προτού ανοίξει βίντεο κλαμπ και «στήσει» και το δικό του μπαράκι στις ακτές της Ιβηρικής- γνώρισε έναν συμπατριώτη του, ο οποίος, αν και τερματοφύλακας, τον βοήθησε να πετύχει την πρώτη του καλή μεταγραφή. Ο Μέντες, που αποφάσισε στα 19 του να φύγει από το σπίτι, έγινε μέχρι και dj σε μπαρ στην περιοχή Καμινία, στη βόρεια Πορτογαλία. Εκεί όπου το 1996 συνάντησε τον τερματοφύλακ Νούνο Εσπίριτο Σάντο, τον οποίο δέχτηκε να βοηθήσει να βρει ομάδα, και, μερικές ημέρες μετά, τον «έστειλε» στην ισπανική Λα Κορούνια!

Mendes was at Ronaldo's side when the star renewed his Real contract in September 2013.

Οι νέοι ορίζοντες του Μέντες άνοιξαν ξαφνικά, και αποφάσισε να επιστρέψει στις παραλίες μόνο για διακοπές σε πανάκριβα θέρετρα. Έκτοτε έμαθε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, «έχτισε» έναν παγκόσμιο μύθο!

Αρκετοί συνάδελφοί του τον κατηγορούν ότι «κλέβει τους παίκτες τους». Οπως η πρώην μάνατζερ του Νάνι, η Ανα Αλμέιδα, που τον κατηγόρησε ανοιχτά πως ο παίκτης είχε ακόμα συμβόλαιο μαζί της όταν κανόνισε με τον Μέντες να μεταγραφεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005. Και ο Γκονσάλο Ρέις, που εκπροσωπούσε τον Μπεμπέ, έμαθε ότι είχε απολυθεί από τον πελάτη του που μέσα σε τρεις μέρες και με μάνατζερ τον Μέντες συμφώνησε με τη Γιουνάιτεντ έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μέντες έχει απάντηση για όσα τον κατηγορούν: «Υπάρχουν άνθρωποι που υπέγραψαν συμβόλαια εκπροσώπησης με ποδοσφαιριστές και μένουν άπραγοι, περιμένοντας να εμφανιστεί ένας Μέντες που θα διαπραγματευθεί με μεγάλους συλλόγους. Και τότε εμφανίζονται για να προσκολληθούν στο deal και να πάρουν χρήματα χωρίς να έχουν κάνει τίποτε…».

http://chelseaseason.com/wp-content/uploads/2015/05/mendes.jpg

To Top