ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ημέρα πένθους και μνήμης: Δυο χρόνια από τη φονική ενέδρα στον Τόσκο!

Είναι μια δύσκολη μέρα η σημερινή, μια μέρα που ξυπνάει άσχημες μνήμες… Στις 5 Ιανουαρίου του 2020, έπεφτε νεκρός ο Τόσκο Μποζατζίσκι. Ακριβώς πριν από δυο χρόνια… 

Ο Βούλγαρος φίλαθλος μόλις σε ηλικία 28 χρόνων, την επομένη της νίκης των κιτρινόμαυρων επί του ΠΑΟΚ με 4-2, έπεσε θύμα φονικής ενέδρας στο κέντρο της πόλης, έξω από το Μέγαρο Μουσικής σε ενέδρα οπαδών του ΠΑΟΚ, όπως είχε ανακοινώσει εξ΄ αρχής η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης στην έκθεσή της!

Μια ιστορία που αναβίωσε τους προηγούμενους μήνες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου, με την δίκη συνολικά οκτώ κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν οι ποινές των κατηγορουμένων. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ: “Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αναγνωρίστηκε σε όλους τους κατηγορούμενους εκτός του 49χρονου που επιστρέφει στη φυλακή. Εκτός φυλακής τίθεται η 27χρονη, η οποία κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στην υπόθεση θανάτου του 28χρονου Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποτζατζίσκι.

Το δικαστήριο την καταδίκασε σε επταετή κάθειρξη, αποφάσισε όμως η έφεσή της να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Έτσι μετά από 18 μήνες και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο η ίδια θα είναι ελεύθερη. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης από τρία έως επτάμιση έτη τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Αναλυτικά σε 7,5 χρόνια καταδικάστηκε ο 49χρονος, σε τέσσερα οι κατηγορούμενοι για διατάραξη και συμπλοκή και σε τρία χρόνια φυλάκισης ο κατηγορούμενος για συνέργεια στις πράξεις.

Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αναγνωρίστηκε σε όλους τους κατηγορούμενους εκτός του 49χρονου, ο οποίος μάλιστα είναι ο μόνος από τους οκτώ για τον οποίο δεν έγινε δεκτή η αναστολή της ποινής. Έτσι επιστρέφει στην φυλακή”.

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, δηλώσεις έκαναν η μητέρα του Τόσκο και ο δικηγόρος της οικογένειας. Η Αλεξάνδρα Μποζατζίσκι είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από μια πολύ εξαντλητική διαδικασία» αποδείχτηκε πως ο γιος μου πέθανε λόγω εγκληματικής ενέργειας και όχι ενός τροχαίου ατυχήματος. Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια και όχι για ένα ατύχημα όπως αρχικά είχαν υποστηρίξει κάποιοι. Όμως το παιδί μου δεν γυρνάει πίσω παρά τις καταδίκες».

Για την απόφαση του δικαστηρίου μίλησε και ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Κώστας Παρηγόρης, ο οποίος σημείωσε πως οι πηγές αποτελούν μήνυμα ώστε να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία.

«Το γεγονός ότι το δικαστήριο δέχτηκε ότι η ανθρωποκτονία του Τόσκο διεπράχθη με ενδεχόμενο δόλο είναι μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια και για μένα προσωπικά που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα και ότι ήταν μια εγκληματική ενέργεια. Οι ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού στην πρωταίτια του εγκλήματος αυτού ήταν μέσα στα πλαίσια του συνήθους», ανέφερε ο κ. Παρηγόρης.

Και συμπλήρωσε: «Η χορήγηση όμως ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ήταν νομίζω υπερβολικά επιεικής. Το θέμα των ποινών στους υπόλοιπους είναι ότι είναι αρκετά μεγάλες οι ποινές και είναι ένα μήνυμα για να υπάρξει μια αλλαγή στάσης προς το αυστηρότερο για αυτό που λέμε ακραία οπαδική βία».

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον χαμό του Τόσκο, ένα εκκλησάκι και μια αφίσα με την λέξη δικαιοσύνη στη μνήμη του ανάρτησαν στο σημείο δολοφονίας του οι φίλοι του Άρη «Παλιά Φρουρά».

To Top