ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ημέρα πένθους και μνήμης: Τρία χρόνια από τη φονική ενέδρα στον Τόσκο!

Είναι μια δύσκολη μέρα η σημερινή, μια μέρα που ξυπνάει άσχημες μνήμες… Στις 5 Ιανουαρίου του 2020, έπεφτε νεκρός ο Τόσκο Μποζατζίσκι. Ακριβώς πριν από τρία χρόνια…

Ο Βούλγαρος φίλαθλος μόλις σε ηλικία 28 χρόνων, την επομένη της νίκης των κιτρινόμαυρων επί του ΠΑΟΚ με 4-2 στο Κλεάνθης Βικελίδης, έπεσε θύμα φονικής ενέδρας στο κέντρο της πόλης., έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ:

“Ο άνδρας Βουλγαρικής καταγωγής έχασε τη ζωή του στις 05.01.2020 όταν παρασύρθηκε από μισθωμένο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε μια 27χρονη, η οποία κατά δικάστηκε με ποινή κάθειρξης 7 ετών, διότι παρέσυρε και στέρησε τη ζωή του Βούλγαρου οπαδού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε εφτά Βούλγαρους οπαδούς του Άρη που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ και ήταν αδελφοποιημένα σωματεία με την βουλγαρική ομάδα Botev Plovdiv.

Το περιστατικό που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε από το κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα και φαινόταν πως μισθωμένο λευκό αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα, πέρασε πάνω από το σώμα του 28χρονου, ο οποίος ήταν πεσμένος στο οδόστρωμα μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκε.

Στη δίκη είχε μιλήσει και ο πατέρας του άτυχου Τόσκου λέγοντας τα εξής: «Όταν τον είδα στο νεκροτομείο, το πρόσωπο του ήταν φρικτά παραμορφωμένο. Δεν αναγνωριζόταν. Το λευκό αυτοκίνητό πέρασε πάνω από τον Τόσκο και κατευθύνθηκε προς την λεωφόρο. Τα άλλα παιδιά μου είπαν ότι ήρθε ασθενοφόρο και τον πήγε στο νοσοκομείο” συμπλήρωσε ο πατέρας και αναρωτήθηκε: “Γιατί του επιτέθηκαν οι δράστες; Δεν είχε καμία σχέση με ακραίες συμπεριφορές οπαδών, ήταν πρόεδρος του συλλόγου Μπότεφ σε εθνικό επίπεδο. Η δουλειά του ήταν οργανωτική. Ήταν απόφοιτος της νομικής σχολής. Ήταν ένα παιδί που ένωνε. Υπήρχε λόγος να τον σκοτώσουν εκείνη την ημέρα; Γιατί αυτόν και όχι κάποιον άλλον;».

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης είχε καταθέσει και ένας Βούλγαρος μάρτυρας- φίλος του θύματος. «Ήρθαμε να δούμε αγώνα την προηγούμενη. Μετά μείναμε εδώ. Το απόγευμα της επόμενης μέρας πήγαμε για καφέ, μαζί με τρεις Έλληνες στην ίδια παρέα. Όταν φύγαμε και πήγαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα, ξεπετάχθηκαν 30 μαυροντυμένοι που φορούσαν μάσκες και κράνη μηχανής. Κρατούσαν σίδερα και άλλα αντικείμενα . Μας επιτέθηκαν. Είχαν στα ρούχα το σήμα του ΠΑΟΚ. Τρέξαμε. Το παιδί (ο Τόσκο) σκόνταψε και έπεσε. Μας πλησίασαν και άρχισαν να μας χτυπούν, επί 15 λεπτά. Μετά ήρθε ένα άσπρο αυτοκίνητό, με χαμηλή ταχύτητα, από την πλευρά των οπαδών. Πέρασε πάνω από τον Τόσκο που ήταν πεσμένος δίπλα σε μένα. Είδα ότι οδηγούσε γυναίκα και συνοδηγός ήταν ένας άνδρας ο οποίος με κοιτούσε με βλέμμα φονιά».

Στις 02.12.2021 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε ποινές από 3έτη έως 7,5 έτη στους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση θανάτου του 28χρονου, κατά τη διάρκεια περιστατικού οπαδικής βίας. Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου εκτός από έναν.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Τόσκο Μποζατζίσκι τα εξής άτομα:
– Με ποινή κάθειρξης 7 ετών η 27χρονη οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε και στέρησε τη ζωή του Βούλγαρου οπαδού.
– Με συνολική ποινή φυλάκισης 7,5 ετών ο 49χρονος πρώην φίλος της κοπέλας ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.
– Με ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 4,5 έτη καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ.

*Σε όλους τους καταδικασθέντες, εκτός της 27χρονης, επιβλήθηκε ο εξής περιοριστικός όρος: να μην παρακολουθούν όλους τους αγώνες του ΠΑΟΚ και να βρίσκονται σε Αστυνομικό τμήμα”.

 

To Top