ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλλαγή συστήματος, η σωστή νοοτροπία και η ανατροπή… ψυχολογίας!

Παγιδευμένος στον ίδιο του τον… εαυτό για ένα ημίχρονο ο Άρης, ξεμπλόκαρε στο β΄ημίχρονο, όταν ο Μίχαελ Ένινγκ άλλαξε το σύστημα από 4-3-3 σε 4-2-3-1, παίρνοντας παράλληλα και το απόλυτο από τις αλλαγές προσώπων στην ενδεκάδα.

Κατά την διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, έγινε αντιληπτό πως ο φετινός Άρης θα “χτιζόταν” πάνω στο 4-3-3. Το δούλεψε ο Γερμανός στις προπονήσεις, ενώ ήταν αυτό που επέλεγε κυρίως και στα πέντε φιλικά προετοιμασίας. Αποτέλεσε άλλωστε και βάση για τις όποιες μεταγραφικές κινήσεις των “κιτρινόμαυρων” το καλοκαίρι. Οι ιθύνοντες του Άρη εστίασαν σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όσα απαιτεί το συγκεκριμένο σύστημα, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε στο μυαλό τους εναλλακτικό σενάριο.

Ο ίδιος ο Μίχαελ Ένινγκ είχε τονίσει την πρώτη φορά που… εμφάνισε αυτό το σύστημα, πως αυτό που έχει ως στόχο είναι την ευελιξία της ομάδας στο τακτικό κομμάτι, σε ότι αφορά τον σχηματισμό.

Θυμηθείτε, πατώντας ΕΔΩ, το σκεπτικό του για το 4-3-3 και τις εναλλακτικές επιλογές…

Το γεγονός πως χθες ο Άρης “ξεμπλόκαρε” όταν άλλαξε τον σχηματισμό του με την είσοδο του Λόπεθ, από 4-3-3 σε 4-2-3-1 δεν σημαίνει αυτομάτως πως το πρώτο σύστημα… απέτυχε. Σε καμία των περιπτώσεων, απλά χρειάζεται χρόνο και ακόμα περισσότερη δουλειά. Η αφομοίωσή του, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, ειδικά για μία ομάδα που ο κορμός της από πέρσι, δεν είχε δοκιμαστεί ξανά σε αυτόν τον σχηματισμό.

Ο προπονητής του Άρη κατάλαβε χθες πως η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος δεν μπορούσε να αποδώσει την δεδομένη χρονική περίοδο, απέναντι σε μία ομάδα που αμυνόταν σωστά και έψαχνε τις αντεπιθέσεις. Ενδεχομένως, σε κάποιο παιχνίδι όπου ο Άρης δεν θα έχει καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα κυρίαρχο ρόλο να είναι πιο χρήσιμο.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό για τον Άρη να είναι ευέλικτος σε αυτό το σκέλος. Να μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις απαιτήσεις, τις συνθήκες του αγώνα, την ροή του και τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου.

Το σημαντικότερο όλων, μετά τους τρεις βαθμούς από χθες, είναι το γεγονός πως ο Άρης έδειξε την κατάλληλη νοοτροπία σε ένα ματς στο οποίο έδειχνε ανήμπορος να απειλήσει στο πρώτο ημίχρονο. Η ποιότητα και η εμπειρία υπάρχει στους παίκτες αυτής της ομάδας και χρειάζεται το κατάλληλο “κλικ” για να ξεδιπλωθεί στο γήπεδο. Πρόκειται, άλλωστε, για το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς. Τα “πρέπει” χθες για το “τρίποντο”, βάραιναν μόνο τον Άρη και όχι τόσο την Λαμία, που έπαιξε δίχως απαιτήσεις και άγχος αυτό που μπορούσε και ίσως και περισσότερο, απ΄ότι θα περίμενε κανείς.

Και είναι σημαντικό επίσης που πήρε βοήθειες από τον πάγκο, καθώς είδε παίκτες όπως οι Λόπεθ και Μπερτόγλιο να μπαίνουν αποφασισμένοι για να αλλάξουν τις μέχρι τότε ισορροπίες του αγώνα. Λύσεις που πέρσι δεν είχε σε τέτοιο βαθμό. Και παρότι νωρίς, θα πρέπει να “επενδύσει” σε αυτές, ώστε να μπορεί να ξεγλιστρά από τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις.

Νίκη, με ολική ανατροπή και η ψυχολογία ενόψει του ευρωπαϊκού αγώνα με την Κόλος Κοβαλίβκα την ερχόμενη Πέμπτη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη, όπως έτοιμος δεν θα είναι και κανείς αντίπαλος, ειδικά αυτή την περίοδο. Ωστόσο, σε ένα ματς όπου σε μία μόνο βραδιά κρίνεται μία πρόκριση, η εμπιστοσύνη και η καλή ψυχολογία είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για την επίτευξη του στόχου. Aπέναντι στους Ουκρανούς, αν και στα χαρτιά την μέρα της κλήρωσης ήταν ο… αδύναμος, ο Άρης είναι αυτός που έχει την ποιότητα, την ευρωπαϊκή εμπειρία και φυσικά την έδρα για να χαρακτηριστεί φαβορί της αναμέτρησης.

Ένα ακόμα “πρέπει” για το οποίο οι παίκτες του Μίχαελ Ένινγκ πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα αυτές τις πέντε μέρες που έχουν μπροστά τους, για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, προκειμένου να “κλειδώσουν” -εύκολα ή δύσκολα- την πρόκριση…

To Top