Η αμυντική φύση του Άρη: 1ος στα ριμπάουντ, 2ος στις τάπες και 4η καλύτερη άμυνα!

Ο Δημήτρης Πρίφτης τόνισε μετά τον αγώνα με τον Κόροιβο πως η φύση της ομάδας του είναι ξεκάθαρα αμυντική και δεν έχει άδικο. 

Ο Άρης έχει την τέταρτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, δεχόμενος 70 πόντους σε κάθε παιχνίδι, επίδοση που γίνεται ακόμα καλύτερη εντός έδρας, καθώς στους 10 αγώνες του στο Αλεξάνδρειο δέχεται κατά μέσο όρο 67 πόντους. Οι κίτρινοι μέσα στο 2015 έχουν δώσει πέντε παιχνίδια στο Παλέ (Ρέθυμνο, Πανελευσινιακός, ΠΑΟΚ, ΚΑΟΔ, Κόροιβος), τα έχουν κερδίσει και τα πέντε με όπλο την άμυνά τους, δεχόμενοι λιγότερους από 63 (62,8) πόντους μέσο όρο!

Ένα ακόμα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που δείχνει τη σωστή αμυντική λειτουργία των κίτρινων είναι τα ριμπάουντ. Ο Άρης είναι πρώτος στη σχετική κατηγορία στην Α1 με 673 συνολικά, ήτοι 35,4 ανά αγώνα. Είναι δεύτερος στα αμυντικά ριμπάουντ (483), στοιχείο που φανερώνει ότι είναι η ομάδα που δίνει τις λιγότερες “δεύτερες” επιθέσεις στον αντίπαλό της.

Πολύ σημαντικό κομμάτι στο αμυντικό παιχνίδι του Άρη είναι και τα κοψίματα. Οι κίτρινοι είναι δεύτεροι στην Α1 (πίσω από τον Ολυμπιακό) με 75 τάπες σε 19 αγώνες, δηλαδή κατά μέσο όρο κόβουν 4 σουτ των αντιπάλων τους, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πρόκειται σαφώς για ομαδική δουλειά, αλλά κοινός παρανομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι ο Ντρου Νέιμικ, του οποίου η παρουσία διαφοροποιεί προς το καλύτερο τη συνολική αμυντική λειτουργία των κίτρινων. Ο Αμερικανός είναι πρώτος μπλοκέρ στην Α1 με 41 τάπες και πέμπτος ριμπάουντερ με 128, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτός που… κάνει χώρο στον δεύτερο ριμπάουντερ της Α1, Σάσα Βεζένκοφ (150).

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία οι κίτρινοι είναι τέταρτοι στην αξιολόγησή τους στο πρωτάθλημα με 78,26 βαθμούς κατά μέσο όρο, πίσω από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

To Top