ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Οι τακτικές αλλαγές έφεραν τη νίκη

Υπάρχουν κι αυτές οι μέρες που ο ΑΡΗΣ θυμίζει την ομάδα που όλοι ελπίζαμε να δούμε από την αρχή της σεζόν. Μια νίκη εκτός έδρας με σκορ 0-3 , σε κάνει χαρούμενο , λειαίνει τις γωνίες από τις δύσκολες στιγμές, χαλαρώνει την πίεση για το επόμενο βήμα.

Ο ΑΡΗΣ υποχρεούται να κλείσει την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με νίκες για να διεκδικήσει το στόχο της Ευρώπης. Η φιλόξενη Κρήτη έδωσε τους τρεις απαραίτητους πόντους , κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη συνέχεια. Ο χρόνος ηρεμίας και επιπλέον συγκέντρωσης είναι απαραίτητος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γιατί ο ΑΡΗΣ μετά τους τελευταίους αγώνες είχε χάσει τον προσανατολισμό του. Ο ΑΡΗΣ βρήκε σφυγμό και αντίδραση , κάτι που το περίμενα πολύ πιο νωρίς. Είδαμε τον ΑΡΗ που μας έλειψε. Αυτόν που μπαίνει στο γήπεδο, ξέρει τι να κάνει, πώς να κινηθεί, που όλοι οι παίκτες έχουν έναν ρόλο, χτυπάνε στις αδυναμίες του αντιπάλου, αποφεύγουν τρανταχτά λάθη, με συνοπτικές διαδικασίες τελειώνουν το παιχνίδι με νίκη και φεύγουν με ψηλά το κεφάλι. Ένας τέτοιος ΑΡΗΣ θα είχε γεμάτο το Χαριλάου, θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τις προπορευόμενες ομάδες και σίγουρα θα είχε παραπάνω  πόντους στη βαθμολογία.

Η ουσία της νίκης είναι η ανάδειξη της ομαδικής προσπάθειας , μέσα από εφαρμογή τακτικής που είχε τη δυνατότητα έκφρασης από παίκτες που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις σχεδιασμένες κινήσεις του προπονητή. Ήταν φανερό ότι ο ΑΡΗΣ είχε συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού, με συμπαγή άμυνα, γρήγορο και ακριβές passing game, επιθετικές πρωτοβουλίες των κεντρώων παικτών, παρουσία τουλάχιστον τριών παικτών μέσα στη περιοχή, υπερφόρτωση πλευράς όποτε ήταν απαραίτητο, χωρίς overlap για να μην υπάρχει επιπλέον παίκτης άμυνας στα πλάγια και το πιο σημαντικό η απελευθέρωση του φορ με τρεξίματα σε όλους τους χώρους έξω από την περιοχή. Ήταν μια ολοκληρωτική εμφάνιση, χωρίς ιδιαίτερες ανορθογραφίες.

Ο Ο.Φ.Η. πίστεψε ότι μπορεί να πάρει κάτι από το ματς, έπαιξε ανοιχτά, προσπάθησε να πιέσει , όλα αυτά όμως ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΑΡΗ. Οι παίκτες του ΑΡΗ κέρδισαν όλες τις μονομαχίες, δεν έδωσαν χώρους για να αναπτυχθεί ο Ο.Φ.Η. και σε κάθε ευκαιρία έβγαινε στην αντεπίθεση με άνεση. Μετά το γκολ η ψυχολογία ανέβηκε επίπεδο κι αυτό φάνηκε από τη σιγουριά που αντιμετώπισαν και διαχειρίστηκαν τις επιθετικές στιγμές των κρητικών.

Το παιχνίδι κρίθηκε από την διάταξη των τριών του κέντρου. Ετέμπο-Νταρίντα-Ρουπ , σε έναν μπροστά από τους δύο αμυντικούς , οι δύο σε κοντινή απόσταση για να κλείνουν τους χώρους και να αλλάζουν τη μπάλα χωρίς λάθη, ο ΑΡΗΣ πήρε τον άξονα και έλεγξε τον ρυθμό. Τα πρώτα τριάντα λεπτά ήταν η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας , κάνοντας ότι ήθελε στο γήπεδο.  Ο Νταρίντα και ο Ρουπ έγιναν σκόρερ και φάνηκε πόσο έλλειψε στην ομάδα, να πετυχαίνουν τέρματα παίκτες που παίζουν πίσω από τους επιθετικούς. Άνοιξαν τις γραμμές της άμυνας και βρήκαν χώρους να παίξουν πιο ελεύθερα.

Ο Ματέο με τον Πάλμα, συνέκλιναν προς τον Καμαρά, με αποτέλεσμα να φορτώνεται ο άξονας και η άμυνα του Ο.Φ.Η. πελαγοδρομούσε. Σημαντικότατος ο τρόπος που έπαιξε ο Καμαρά , έγινε ιδιαίτερα απειλητικός , αδικείται από το γεγονός που δεν κατάφερε να πετύχει τέρμα. Στα θετικά , είδαμε επιτέλους γκολ από τον Ιτούρμπε, φάση που την έφτιαξε μόνος του , με κλέψιμο της μπάλας στο κέντρο και εκτέλεση μέσα από την περιοχή. Αυτά τα τρεξίματα ήταν πάντα στο ρεπερτόριο του παίκτη, απλώς δεν τα έχουμε δει ολοκληρωμένα , στον ΑΡΗ. Η άμυνα με Μπράμπετς και Ενκουλού ήταν πειστική. Τα ακραία μπακ κράτησαν τις θέσεις του  και δεν άφησαν τους αντιπάλους να κάνουν φάσεις.

Η επιτυχία των τριών του κέντρου ήταν ότι μπορούσαν να ξεκινήσουν την επίθεση με σχετική ευκολία, κάτι που δεν το είχαμε μέχρι τώρα. Μπορεί ο Ετέμπο να έκανε δύο – τρία λάθη , ευτυχώς δεν στοίχισαν. Είναι μεγάλη ανακούφιση να βλέπεις ότι τρεις παίκτες να μπορούν να προωθήσουν τη μπάλα και ταυτόχρονα να παίρνουν τους κενούς χώρους με τις κινήσεις του, χωρίς η άμυνα να μπορεί να τους ακολουθήσει. Ήταν η αιτία του αποτελεσματικού τακτικού πλάνου, που βασίστηκε πάνω σ’ αυτούς , πρωτίστως και έπειτα στις κινήσεις του Ματέο – Καμαρά- Πάλμα. Το δεύτερο γκολ έδειξε πόσο καλά δούλεψαν τον τρόπο επίθεσης οι παίκτες. Είναι μέσα στην περιοχή τρεις αμυντικοί με πέντε του ΑΡΗ. Κι όλα αυτά μπροστά στο τέρμα. Δεν έχουμε ξαναδεί φέτος τέτοια φάση. Ελπίζω να μην είναι και η τελευταία.

Είναι νωρίς να αρχίσουμε τις εικασίες περί των παικτών που θα μείνουν ή όχι το καλοκαίρι. Ο τεχνικός διευθυντής θα αρχίσει να αξιολογεί τον καθένα ξεχωριστά , για να καταλήξει σε ένα κορμό που θα πρέπει να μείνει για τη νέα σεζόν. Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί αγώνες και τα συμπεράσματα θα βγούνε μέσα από μια πλειάδα προσπαθειών τους. Ο σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να γίνει κάτω από τεχνοκρατικές συνθήκες , για να προκύψει ένα σύνολο παικτών που θα μπορούν να προσφέρουν και οι μεταγραφές να γίνουν εκεί που θα έχει ανάγκη η ομάδα.

Εφόσον ο ΑΡΗΣ θα είναι στην Ευρώπη, η σοβαρή ύπαρξη κορμού μαζί με μερικές μεταγραφές ουσίας , θα είναι η αρχή για μια ευρωπαϊκή πορεία και δυνατή παρουσία στον πρωτάθλημα.

To Top