ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: “Ο Άρης όπως μας αρέσει…”

Mission accomplished ή ελληνιστί «αποστολή εξετελέσθει». Νίκη που ισοδυναμεί με έξοδο στην Ευρώπη, πέτυχε ο ΑΡΗΣ της καρδιάς μας. Μιας καρδιάς που άντεξε το φετινό μαρτύριο.

Μία πάνω , μία κάτω, έγινε τραμπάλα συναισθημάτων από Κυριακή σε Κυριακή. Κράτησε όμως το καλύτερο για τον αγώνα μέσα στο Βόλο. Κατατρόπωσε την ομάδα των 153 φιλάθλων, κάτι που δεν το κάνουμε σημαία επιτυχίας. Έκανε το καθήκον του για να πετύχει τον ελάχιστο φετινό στόχο. Η Ευρώπη αποτελεί στόχο , μόνο που δεν είναι πλέον πανάκεια γι’ αυτή την ομάδα. Το πέσιμο της φετινής χρονιάς ενόχλησε τους πάντες και ευτυχώς , όλοι εξέφρασαν την κριτική τους βάζοντας το όριο για την επόμενη σεζόν.

Η διεκδίκηση καλύτερων θέσεων, τροπαίων και πορείας στην Ευρώπη είναι τα επόμενα σημαντικά βήματα για τον ΑΡΗ. Οι υπεύθυνοι της ομάδας ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις οπότε και οι κινήσεις τους πρέπει να συμβαδίζουν με το γενικό κλίμα. ΑΡΗΣ χωρίς στόχους και επιτυχίες είναι κάτι που θέλουμε να ξεχάσουμε δια παντός. Ο πρωταγωνιστής ΑΡΗΣ μας αρμόζει , είναι η προέκταση των πιστεύω μας χωρίς υποσημειώσεις. Καθαρά, αντρίκια και ξηγημένα.

Στο Βόλο πιστοποιήθηκε η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Ο ΑΡΗΣ ήξερε τι ήθελε και πως θα το πετύχει. Μεστή εμφάνιση απ’ όλους τους παίκτες, χωρίς λάθη, με νοοτροπία ανάλογη της περίστασης, δεν έδωσε την παραμικρή υποψία για να πιστέψει ο αντίπαλος ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι από το παιχνίδι. Όταν υπάρχει , σε καλή μέρα, η τριάδα Νταρίντα, Νταμπό, Ετέμπο και ο Καμαρά ως εκτελεστής , ο ΑΡΗΣ κερδίζει. Απλά, εύκολα, φυσιολογικά.

Η τόσο ώριμη λειτουργία , μέσα στο γήπεδο, ήταν ένα απαιτούμενα που δεν το είδαμε σε πολλά παιχνίδια. Είναι άξιο αναφοράς το passing game της ομάδας, με σημαντική διαφοροποίηση ότι γινόταν με κοντινές, γρήγορες πάσες, ώστε να ανοίγουν οι χώροι στην εντελώς αντιποδοσφαιρική τακτική του Βόλου. Η διάταξη των αντιπάλων ήταν μια μαζική άμυνα με την ελπίδα ότι θα φύγει μία μπαλιά μπροστά , για να την εκμεταλλευτεί ο επιθετικός. Δεν πέτυχε το σχέδιο. Η άμυνα ήταν αλάνθαστη , με τον Κουέστα θεατή σε ένα κατά τα άλλα παιχνίδι μεγάλης σημασίας, ότι και να σημαίνει αυτό. Ο Πίρσμαν , που στο ίδιο γήπεδο με τον Πάρντιου, είχε εκτεθεί, τώρα έδωσε ρεσιτάλ. Αψεγάδιαστος, όπως επίσης και ο Φαμπιάνο.

Η εμφάνιση του Νταμπό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Απροσπέλαστος, προσεκτικός, πιεστικός, άνοιγε χώρους, προσπαθούσε να απειλήσει, έδειξε ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό του. Σ’ αυτόν τον παίκτη, με τέτοια παρουσία,  μπορείς να βασιστείς. Οι προηγούμενες συμμετοχές του , ήταν μακριά απ’ αυτό που είδαμε στο Βόλο. Για τον Νταρίντα τα έχουμε πει πολλάκις. Ο παίκτης είναι μακράν ο καλύτερος που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Μαρκάρει, σκοράρει, τρέχει, καλύπτει, δημιουργεί, τα κάνει όλα και δίνει μαθήματα ποδοσφαίρου. Για τον Ετέμπο , η επιστροφή  στις καλές  αποδόσεις ήταν ζητούμενο. Την κατάλληλη στιγμή έπαιξε όπως ήταν απαραίτητο, για να μπορεί ο ΑΡΗΣ να ισορροπήσει σε άμυνα και επίθεση.

Καταπληκτική η ηρεμία και ψυχραιμία του σε κάθε φάση. Ο Καμαρά έγινε ο σέντερ φορ που ψάχναμε και δεν βρίσκαμε. Οι κινήσεις του εκτός περιοχής ταλαιπώρησαν τους αμυντικούς, ενώ οι πλαγιοκοπήσεις του, έδωσαν την ευκαιρία να παίξει με λιγότερη πίεση. Το δεύτερο γκολ που πετυχαίνει είναι απ’ αυτά που λες ότι η ομάδα έχει γκολτζή. Άργησε αλλά το πέτυχε. Τρύπησε την άμυνα του Βόλου και εκτέλεσε σαν έτοιμος από καιρό.

Χωρίς υπερβολή, ο ΑΡΗΣ από το πρώτο λεπτό έδειξε ότι μπήκε στο γήπεδο για τη νίκη. Κράτησε μπάλα, επέβαλε τον ρυθμό του, αναπτύχθηκε με συγκεκριμένους τρόπους, έψαχνε τη φάση που θα τον έβαζε μπροστά στο σκορ και μετά απ’ αυτό κατάφερε να μην δώσει χώρο στον αντίπαλο. Αντιθέτως τον πίεσε και τον εξαφάνισε αγωνιστικά. Το 0-3 είναι τιμητικό σκορ για τον Βόλο, γιατί δεν έδειξε απολύτως τίποτα. Είναι άξιο απορίας πως βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση του πρωταθλήματος.

Ο ΑΡΗΣ έβαλε τις βάσεις για να τελειώσει την Ευρώπη και να κοιτάξει το μετά. Με μία νίκη ακόμα θα αυξηθεί η διαφορά και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Είναι ευκαιρία , τώρα που ο ΑΡΗΣ πήρε την βαθμολογική ανάσα που χρειαζόταν, να παίξει χωρίς άγχος και να διεκδικήσει κι άλλες νίκες , για την ιστορία του και το γόητρο του. Μπορεί να εξασφάλισε , σε μεγάλο ποσοστό τον στόχο του, οι αγωνιστικές που μένουν δεν είναι αδιάφορες ή τουλάχιστον δεν είναι για τον κόσμο.

To Top