ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Τόλμησε, ξεμπούκωσε, μετράει ψυχολογία και “κέρδη”

Κάλιο αργά παρά ποτέ, ο ΑΡΗΣ έδειξε το πρόσωπο που περιμέναμε από την αρχή του πρωταθλήματος . Έπαιξε ως κυρίαρχος, πίεσε , έτρεξε, άνοιξε χώρους, άλλαξε γρήγορα τη μπάλα, έκοψε κάθε προσπάθεια του αντιπάλου, είχε τερματοφύλακα όταν χρειάστηκε να επέμβει, ήταν εύστοχος και ανέδειξε ήρωα, τον σκόρερ Πάλμα που πέτυχε χατ-τρικ.

Το ευτύχημα είναι ότι ο ΑΡΗΣ τα έκανε όλα καλά. Το δυστύχημα ότι έπρεπε να περιμένουμε δώδεκα αγώνες για να το κάνει. Κρατάμε μικρό καλάθι γιατί η απόδοση δεν ήταν σε επίπεδο 100%, ήταν θετική. Ας είναι.

Φάνηκε εύκολο το 5-0 αλλά θα πρέπει να δούμε την όλη προσπάθεια. Το άγχος παίζει το ρόλο του κι αυτό είναι πάντα ανασταλτικός παράγοντας. Μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα τα πόδια βαραίνουν, δεν λειτουργεί το μυαλό με τον εύκολο τρόπο και κάθε κακή φάση πολλαπλασιάζει την πίεση. Σ’ αυτόν τον τομέα οι παίκτες φάνηκαν προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν σε κάθε κατάσταση. Δεν επηρεάστηκαν από την προβληματισμένη ατμόσφαιρα και έπαιξαν για τη νίκη. Έκαναν γκολ από εξέλιξη στημένης φάσης, συνεργάστηκαν με αυτοπεποίθηση , τόλμησαν φάσεις «ένας με έναν», πράγματα που είχαμε ξεχάσει ότι γίνονται. Ουσιαστικά ήταν παιχνίδι που οι παίκτες έβγαλαν τον εγωισμό τους. Έπαιξαν για τους εαυτούς τους. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

–        Σημείο αναφοράς του αγώνα είναι η εμφάνιση του Ετέμπο. Χειρίστηκε με μαεστρία κάθε φάση, έκανε τους συμπαίκτες του να νιώσουν σίγουροι, απελευθέρωσε  το Γκαρθία από τα ανασταλτικά του καθήκοντα και έδωσε στο Ματέο τους χώρους που φαίνεται ότι νιώθει πιο άνετα, έχοντας τη μπάλα στα πόδια. Έκλεινε το κενό ανάμεσα στα δύο σέντερ μπακ και προωθούσε τη μπάλα όταν κολλούσε η ανάπτυξη από τον Φαμπιάνο. Ολοκληρωμένη εμφάνιση για έναν κεντρικό χαφ που ήρθε αργά. Η ομάδα τον είχε ανάγκη από την αρχή της σεζόν. Ο Πίρσμαν ήταν ο επόμενος θετικός , αφήνοντας πίσω τις κακές εμφανίσεις του. Πήρε την πλευρά του, έτρεξε στη γραμμή, δημιούργησε γκολ, δεν δέχτηκε απειλή , θύμισε γιατί ήρθε στον ΑΡΗ. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στο μεστό παιχνίδι του Ζερβίνιο. Παρότι δεν είναι ο κλασικός σέντερ φορ, έκανε όλα όσα κάνει ένας παίκτης σ’ αυτή τη θέση. Δεν χρήστηκε σκόρερ αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ήταν σε επίκαιρες θέσεις και κατάφερνε να ανοίγει την άμυνα της Λαμίας. High light η προσποίηση του στο δεύτερο γκολ του ΑΡΗ. Ένας παίκτης που έχει κάνει  καριέρα σαν κι αυτόν , είναι δεδομένο ότι ξέρει καντάρια μπάλα. Στα νιάτα του , όποιος τον είχε παρακολουθήσει, χρειαζόταν πέντε παίκτες σαν της Λαμίας για να ζοριστεί. Τον βλέπουμε στα τελειώματα του και πάλι μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν του δοθεί η ευκαιρία.

–        Το χατ τρικ του Πάλμα κάνει όλους εμάς που πιστεύουμε στον παίκτη, να απορούμε γιατί δεν έχει καπαρώσει θέση στην ενδεκάδα μέχρι τώρα. Γρήγορος, με ντρίμπλα, σουτ, πάσα, εκτέλεση. Δεν έχουμε πολλούς σαν αυτόν. Μάλλον έχουμε μόνο αυτόν. Ειδικά το τρίτο του γκολ είναι ποίημα. Τρέχει όλο το γήπεδο πίσω από τον Μαντσίνι, εκτελεί σε πρώτο χρόνο και στέλνει τη μπάλα στην απέναντι γωνία του τερματοφύλακα. Προσέξτε , όχι σουτ κι όπου πάει, ούτε καμιά καραβολίδα για να σκοτώσει κανέναν. Μετρημένο χτύπημα, με στόχο , χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρασης. Ήταν εκπληκτική η φάση, όπως απλώθηκε η αντεπίθεση, τρομερό το τελείωμα. Ο Πάλμα έχει να δώσει πολλά αρκεί να παίζει και φυσικά να είναι ο ίδιος συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Παίζει πολύ καλά τη θέση του πλάγιου που συγκλίνει στην περιοχή, δέχεται τη μπάλα στην κίνηση , σε συνδυασμό με την ταχύτητα του , μπαίνει στη φάση με πλεονέκτημα έναντι του αμυντικού. Είναι δυνατός, διεκδικητικός, πιεστικός και αξίζει να εξελιχθεί στον ΑΡΗ. Μπορεί να γίνει ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας.

–        Ο προπονητής μας έδειξε πως σκέφτεται την ομάδα και τι θέλει να δει. Μπορεί η Λαμία να ήταν σάκος του μποξ, παρόλα αυτά βγήκαν συμπεράσματα. Η τριάδα Ετέμπο-Ματέο-Γκαρθία μπορεί και ελέγχει την κυκλοφορία της μπάλας. Γεμίζει τους χώρους στο κέντρο, κρατάει τις αποστάσεις ώστε η πίεση να δημιουργεί δυσκολίες στον αντίπαλο, έχει την τεχνική να πασάρει και να αλλάζει τον ρυθμό. Έχει τη δυνατότητα της κάθετης πάσας και κερδίζει εύκολα τις επαφές ώστε να μην αλλάζει η κατοχή. Ο Πάρντιου έχει δει το Ματέο ως χαφ και μάλλον πρέπει να το συνηθίσουμε κι εμείς. Με τις αλλαγές , δοκίμασε Ντιοπ-Νταμπό και αμέσως η ομάδα έγινε πιο αργή αλλά πιο δυνατή. Ο Γκρέι έχει το γκολ , μοιάζει βαρύς στις κινήσεις του και αργός. Αν καταφέρει να γίνει πιο ενεργητικός θα δούμε περισσότερες φάσεις απ’ αυτόν στα επόμενα παιχνίδια.

–        Η επικαιρότητα έφερε στην επιφάνεια τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού για τη διαιτησία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Εντελώς αδιάφορο για μένα, αλλά από τη στιγμή που αναφέρθηκε και πολιτική υπόσταση το πράγμα έγινε kinky. Η ανάμειξη της πολιτικής στο ποδόσφαιρο είναι προϊόν του ίδιου του ποδοσφαίρου. Όλοι οι παράγοντες απαιτούσαν να πάρουν αλλά μετά ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν.

Το« πρωτάθλημα των Πρεσπών» στον ΠΑΟΚ είναι η μία από τις αποδείξεις το πώς δουλεύει το σύστημα. Οπότε καμία συγκίνηση για τα λεγόμενα «αδικημένων ολυμπιακών» και «ευνοούμενων άλλων» που να έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Με Δούρειο Ίππο το ποδόσφαιρο πετυχαίνουν άλλους σκοπούς, άσχετους με το άθλημα. Εμείς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο δεν τους παρακολουθούμε.

Είναι οι ίδιοι που κατάντησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται στην 20η θέση στην Ευρώπη και οι ομάδες που θα παίρνουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο θα παίζουν προκριματικούς αγώνες μαζί με τις ομάδες από τα Νησιά Φερόες και την Ανδόρα. Αυτά είναι τα χάλια τους.

To Top