Η απουσία των θεατών στη Premier League σημαίνει… γκολ

Η νέα σεζόν στη Premier League έχει ξεκινήσει και η περίεργη κατάσταση λόγω κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις διαφορετικές συνθήκες στα γήπεδα του Νησιού, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τις ομάδες του Νησιού. Δεν είναι απλά η διαμόρφωση της βαθμολογίας μετά από τέσσερις αγωνιστικές και η απουσία των φαβορί από την κορυφή αλλά και τα ρεκόρ στη συχνότητα των τερμάτων που πετυχαίνει ο κάθε σύλλογος.

Πλέον, σχεδόν όλες οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, βρίσκουν εύκολα τον δρόμο προς τα δίχτυα και οι ανατροπές έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μεγάλες ομάδες δυσκολεύονται απέναντι στις μικρομεσαίες, όμως οι βαριές ήττες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ από Τότεναμ και Άστον Βίλα αντίστοιχα, ήταν το «κερασάκι».

Οι φίλοι αθλήματος, απορούν στο που ωφελείται αυτή η αλλαγή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ωστόσο, που θεωρούν ότι η απουσία των οπαδών από τις εξέδρες, έχει συνδράμει σε αυτή την βροχή από γκολ.

Φταίει η απουσία του κόσμου ή όχι;

«Σίγουρα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οπαδοί, αλλάζει τα δεδομένα. Είναι σημαντικός παράγοντας για όλο αυτό που συμβαίνει». Αυτό είχε δηλώσει ο αμυντικός των Έβερτον και εθνική Αγγλίας, όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που έχουν συμβεί σε αγωνιστικό επίπεδο στη Premier League.

Τα λόγια του διεθνή στόπερ έχουν απόλυτη βάση και εξηγούν εν μέρη, τις αιτίες αυτής της τεράστιας αλλαγής στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί των πρώτων αγωνιστικών της Premier League, ζαλίζουν και τα άδεια καθίσματα των γηπέδων «απολαμβάνουν» το πιο παραγωγικό ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα.

Οι αριθμοί που δείχνουν την αλλαγή…

Αρχικά, στα πρώτα 38 παιχνίδια της φετινής σεζόν, έχουν σημειωθεί 144 γκολ. Είναι 40 περισσότερα από την περσινή χρονιά, στον ίδιο αριθμό αγώνων, όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα υπόλοιπα στατιστικά, τα οποία αποτελούν μακροχρόνια ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των τερμάτων ανά αγώνα είναι 3,79 γκολ, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία, μετά το 1930/31, όπου ήταν 3,95. Φυσικά, μιλάμε για μία εποχή, όπου το επιθετικό ποδόσφαιρο κυριαρχούσε, καθώς οι ομάδες έδιναν περισσότερη βάση στο να πετύχουν ένα γκολ παρά να κάνουν άμυνα.

Ένα ακόμη στατιστικό που προκαλεί αίσθηση, είναι ότι η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν και δέχεται επτά γκολ, μετά το 1953. Η ήττα με 7-2 από την Άστον Βίλα γύρισε τον χρόνο 67 χρόνια πίσω, όταν η Άρσεναλ είχε γνωρίσει παρόμοια συντριβή.

Τέλος, από τα 38 ματς που έχουν διεξαχθεί, το 29% (δηλαδή τα 11), έχουν ολοκληρωθεί με τουλάχιστον πέντε γκολ συνολικά. Ένα ακόμα ρεκόρ που σπάει η φετινή Premier League μετά το μακρινό 1960/61. Μάλιστα, μέσα σε αυτά τα παιχνίδια, υπάρχουν ομάδες που δεν είναι στο top-5 του πρωταθλήματος.

Η επιρροή ενός άδειου γηπέδου

«Είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθείς στο παιχνίδι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οπαδοί πάνω από το κεφάλι σου. Όμως, υπάρχει έλλειψη αδρεναλίνης χωρίς το κοινό», ήταν η άποψη του αθλητικού παρουσιαστή, Μαρκ Τσάπμαν. Η θέση του για την απουσία φιλάθλων, ήταν η απάντηση στις επιπτώσεις που έχει αυτό το γεγονός στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Καταρχάς, οι ποδοσφαιριστές δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα ενός αγώνα από την αρχή του ματς. Οι συνθήκες θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό, αυτές ενός φιλικού αγώνα και ένα σύνολο παίζει σε τέτοιες «ταχύτητες». Σε ένα τέτοιο σημείο, όποια ομάδα αλλάξει πιο γρήγορα τον ρυθμό της, είναι αυτή που θα πάρει τα ηνία στον αγωνιστικό χώρο.

Όπως είπε και ο προπονητής της Μπράγκα, Κάρλος Καρβαχάλ: «Χωρίς κόσμο, είναι ουσιαστικά 11 εναντίον 11 με ένα διαιτητή στη μέση». Αυτό που εννοεί ο άλλοτε τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης είναι πως όλα έχουν απόλυτη ισορροπία. Η γηπεδούχος ομάδα δεν έχει την ώθηση του κόσμου και η φιλοξενούμενη παίζει πιο συγκεντρωμένα ενώ οι ανατροπές δυσκολεύουν χωρίς το πάθος του κοινού.

Πηγή: to10.gr

 

To Top