Η Αργεντινή και η Βραζιλία του 2012

Το 2012 θα μείνει αξέχαστο στους φιλάθλους της Αρσεναλ Σαραντί, στη Φλουμινένσε, αλλά και σε αυτούς της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς. Σε αυτή η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες έλαμψε ο Σκόκο, αλλά όχι ο Ρικέλμε, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Τα σημαντικότερα σημεία του 2012 σε Βραζιλία και Αργεντινή:

Ιστορικό πρωτάθλημα
Το 2012 είναι μια χρονιά που θα μείνει για πάντα στη μνήμη των οπαδών της Άρσεναλ Σαραντί. Ο Γκουστάβο Αλφάρο μετά την κατάκτηση του Κόπα Σουδαμερικάνα το 2007, οδήγησε τη μικρούλα από το Σαραντί στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της…Ένα πρωτάθλημα που διεκδίκησε μέχρι το τελευταίο λεπτό μαζί με τη Τίγκρε… Η ομάδα της Βικτόρια όμως έμεινε στο 2-2 με την Ιντεπεντιέντε εντός έδρας, την ίδια ώρα που η Αρσεναλ κέρδισε 1-0 τη Γοδόι Κρους στο «Χούλιο Γκροντόνα», τερματίζοντας 2 βαθμούς πιο μπροστά από τη «Ματαδόρ».

Επιστροφή Ρίβερ Πλέιτ
Η απουσία της Ρίβερ Πλέιτ από το Κλαουσούρα του 2012 ήταν αισθητή. Οι «Μιγιονάριος» έλειψαν μόλις μία σεζόν από τη μεγάλη κατηγορία, στην οποία επέστρεψαν στις 23 Ιουνίου ως πρωταθλητές, μετά το 2-0 επί της Αλμιράντε Μπρόουν στο «Μονουμεντάλ» με δύο γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ.

Αποχώρηση Ρικέλμε
Λίγες ημέρες μετά την οριστικοποίηση της επιστροφής της Ρίβερ Πλέιτ στη Πριμέρα Ντιβισιόν, ήρθε η απώλεια του Κόπα Λιμπερταδόρες για τη Μπόκα Τζούνιορς. Ο χαμένος τίτλος από την Κορίνθιανς στο Σάο Πάολο ήταν το λιγότερο για τους «χεϊνέσες», αφού την ίδια ημέρα ανακοίνωσε την αποχώρησή του ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Παρά τις πιέσεις των οπαδών της Μπόκα, αλλά και την επιμονή της διοίκησης, ο 34χρονος μέσος ήταν αμετάπειστος, κυρίως, λόγω της παραμονής του Χούλιο Φαλσιόνι στον πάγκο των «χεϊνέσες».

Ξανά πρωταθλήτρια η Βελές, έλαμψε ο Σκόκο
Το Τορνέο Ινισιάλ ξεκίνησε χωρίς Ρικέλμε, αλλά με τη Ρίβερ Πλέιτ. Όπως και η επιστροφή του Νάτσο Σκόκο στην Αργεντινή για λογαριασμό της Νιούελς Ολντ Μπόις. Οι «λεπρόσος» με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο οδηγούσε την κούρσα στα 2/3 του πρωταθλήματος.
Ο Νοέμβριος όμως αποδείχθηκε καταστροφικός για την ομάδα του Μαρτίνο, που έμεινε 5 παιχνίδια δίχως νίκη (τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα). Αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον η Βελές Σάρσφιλντ, η οποία παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα κατόρθωσε να προσπεράσει όποια ομάδα ήταν από πάνω της και να εξασφαλίσει το 9ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, την προτελευταία αγωνιστική. Βέβαια, σ’ αυτό συνέβαλε η Ρίβερ Πλέιτ, η οποία νίκησε 1-0 τη Λανούς που ήταν η μοναδική ομάδα που κυνηγούσε την ομάδα του Ρικάρδο Γκαρέκα.
Πρώτοι σκορερ του πρωταθλήματος, ο «Τσούκι» Φερέιρα της Βελές και ο Νάτσο Σκόκο της Νιούελς, με 13 γκολ.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι ο Χούλιο Σέσαρ Φαλσιόνι αποτέλεσε παρελθόν για τη Μπόκα μετά την ολοκλήρωση του Ινισιάλ, με τον Κάρλος Μπιάνκι να επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στον πάγκο των «χεϊνέσες». Επίσης, μία ακόμα σημαντική επιστροφή. Αυτή του Ραμόν Ντίας στον πάγκο της Ρίβερ Πλέιτ, για πρώτη φορά μετά το 2002. Μάλιστα, με αυτόν στην τεχνική ηγεσία οι «Μιγιονάριος» σημείωσαν 2 νίκες στα τελευταία 2 ματς του Ινισιάλ.

Με Φρεντ οδηγό, πρωταθλήτρια η Φλουμινένσε
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φρεντ, ο οποίος σημείωσε 20 γκολ που τον ανέδειξαν πρώτο σκόρερ του Μπραζιλεϊράο, η Φλουμινένσε κατέκτησε το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και 2 την τελευταία 3ετία.
Η «Φλου» εξασφάλισε τον τίτλο 3 στροφές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, επικρατώντας 3-2 εκτός έδρας της Παλμέιρας, η οποία τελικώς υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Λιμπερταδόρες και Παγκόσμιο Συλλόγων
Το 2012 είναι από τις πιο πετυχημένες χρονιές της ιστορίας της Κορίνθιανς. Τον περασμένο Ιούλιο η «Τιμάο» κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες, επικρατώντας στο Σάο Πάολο με 2-0 της Μπόκα, 1-1 ο πρώτος τελικός στο Μπομπονέρα. Μάλιστα, το Κόπα Λιμπερταδόρες έμεινε υπό Βραζιλιάνικη κατοχή για τρίτη σερί διοργάνωση. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τη φετινή χρονιά, στη μακρινή Γιοκοχάμα, επιβλήθηκε 1-0 της Τσέλσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο και κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Πηγή: Novasports.gr

To Top