Η αρχή της ιστορίας, κόντρα στη Ρόμα

Η πρώτη σελίδα της ιστορίας του Άρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γράφτηκε σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1964. Οι «κίτρινοι» υποδέχθηκαν για το Κύπελλο Εκθέσεων τη Ρόμα, με την οποία αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στο Καυτανζόγλειο στάδιο, έχοντας ως κορυφαίο τον Αιθίοπα Γίλμα Κατάμα.

Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της χρονιάς για την τοπική κοινωνία. Η εκτόξευση πυροτεχνημάτων στο ημίχρονο έκανε ακόμα πιο εορταστική την ατμόσφαιρα, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο το θέαμα ήταν περιορισμένο, αφού και οι δύο ομάδες έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνά τους.

Οι σημαντικότερες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους ήταν μια προσπάθεια του Δεμίρη στο 36′ έπειτα από διείσδυση από τα πλάγια, καθώς και ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του Κατάμα στο 57′, αλλά σε αμφότερες τις περιπτώσεις απέκρουσε ο Ιταλός γκολκίπερ Ματεούτσι. Από τους διακριθέντες της αναμέτρησης ήταν και ο τερματοφύλακας των «κίτρινων», Παντελάκος, που έκανε αρκετές επεμβάσεις, ειδικά στο α’ ημίχρονο. Η δυσκολότερη απ’ όλες, όμως, ήταν εκείνη του 69′, όταν εκτινάχθηκε θεαματικά και απέκρουσε την καρφωτή κεφαλιά του Νικολέ. Από την πλευρά τους, οι «τζιαλορόσι» είχαν ως ηγέτη τον διεθνή Δυτικογερμανό μέσο Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ.

Το παράπονο της διοίκησης του Άρη ήταν ότι υπήρχαν χαλαρά μέτρα ασφάλειας κατά την είσοδο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να κοπούν μόλις 21.130 εισιτήρια, παρόλο που βρίσκονταν πάνω από 40.000 θεατές στις κερκίδες.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γιουγκοσλάβος Τέτσαβιτς.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Ψηφίδης, Χατζηκώστας, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Κωνσταντινίδης, Σπανόπουλος, Δεμίρης, Τσιτσούμης, Κατάμα.
ΡΟΜΑ: Ματεούτσι, Καρπανέζι, Αρντιζόν, Καρπενέτι, Λόσι, Σνέλινγκερ, Λεονάρντι, Τρομπορίνι, Νικολέ, Αντζελίνο, Φραντσεσκόνι.

Στον επαναληπτικό αγώνα, που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1964, η Ρόμα επικράτησε με 3-0 (58′ Ταμπορίνι, 71′ Σνέλινγκερ, 72′ Λεονάρντι) και προκρίθηκε στο 2ο γύρο.

Φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Άρη:

{gallery}panos/roma{/gallery} 

To Top