Η αρχή τους «έπους της Περούτζια»

Ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για τον Άρη, καθώς συμπληρώνονται 32 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με αντίπαλο την ιταλική Περούτζια για το 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η αναμέτρηση της 24ης Οκτωβρίου 1979 είχε λήξει ισόπαλη 1-1, αλλά αποτέλεσε τον προάγγελο του «έπους της Περούτζια», αφού δύο εβδομάδες αργότερα οι «κίτρινοι» θριάμβευαν με 0-3 στην Ιταλία, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο 1ο γύρο της διοργάνωσης ο Άρης είχε αποκλείσει την Μπενφίκα και στην επόμενη φάση αντιμετώπιζε τη φημισμένη ιταλική ομάδα, που ήταν αήττητη σε 36 αγώνες και είχε στις τάξεις ουκ ολίγους διεθνείς παίκτες, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Πάολο Ρόσι, μετέπειτα πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ 1982.

Η ομάδα του Πέπε Σασία παρουσιάστηκε αισιόδοξη και έτοιμη για το καλύτερο στο κατάμεστο Χαριλάου, όπου τα εισιτήρια που είχαν κοπεί ήταν 15.100. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι έκαναν ιδανικό ξεκίνημα και προηγήθηκαν στο 16′ με τον Πάολο Ρόσι, που εκμεταλλεύθηκε λάθος της άμυνας του Άρη. Στην συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι έδωσαν προσοχή στα μετόπισθεν, με πολυπρόσωπη άμυνα, την οποία οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να διασπάσουν όσο κι αν προσπαθούσαν.

Τα πράγματα άλλαξαν στο β’ ημίχρονο, όταν οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν πιο επιθετικοί, κυρίως από τα πλάγια και έφτασε στην ισοφάριση στο 62′. Μετά από κεφαλιά του Σεμερτζίδη, η μπάλα πέρασε τη γραμμή παρά την προσπάθεια του Νάπι να την αποκρούσει και το 1-1 ήταν γεγονός.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι τέλους και ήταν κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό για τον Άρη, που πλέον ήταν αναγκασμένος να αναζητήσει ένα θαύμα στη ρεβάνς της Ιταλίας, στις 7 Νοεμβρίου 1979. Ένα θαύμα, το οποίο έγινε πραγματικότητα με το απίστευτο 0-3 (6′ Κούης, 19′ Σεμερτζίδης, 64′ Ζήνδρος) και χάρισε στην ομάδα του Πέπε Σασία την πρόκριση για τον 3ο γύρο, αλλά και μια θέση στην ιστορία…

Η διαιτησία του Βέλγου Βαν Λανγκενχόβε ήταν άριστη.

Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Παντζιαράς, Μόκαλης (72′ Τζιφόπουλος), Πάλλας, Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος (46′ Μπαλλής), Βάγγης, Ανανιάδης, Όλε, Σεμερτζίδης.
ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ: Μαλίτσια, Νάπι, Τσεκαρίνι, Φρόζιο, Ντέλα, Μαρτίρα, Ντελφιούμι, Μπάνι, Γκορέτι, Ρόσι, Καζάρσα.

To Top