ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δεύτερη “ανάγνωση” της νίκης: Ο Μαντσίνι το έκανε εύκολο, ο Μάνου έβαλε την πινελιά

Νίκη και σκορ από τον ΑΡΗ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μέσα στο Χαριλάου, απέναντι σε έναν αντίπαλο της σειράς. Η απόδοση της ομάδας είχε δύο διαφορετικές εικόνες.

Την κακή του πρώτου ημιχρόνου και την ικανοποιητική του δευτέρου. Η διαφορά ποιότητας ήταν τόσο φανερή ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, που οι δύο φάσεις του Μαντσίνι έκαναν την διαφορά.

Ο ΑΡΗΣ ήταν πειστικός ως προς την επιθετική του λειτουργία. Δημιούργησε την αίσθηση στο θεατή ότι τέρμα θα πετύχει με οποιονδήποτε  τρόπο. Είχε την ταχύτητα, κυνηγούσε το λάθος, έπαιζε κάθετα, έβρισκε ανοιχτούς χώρους. Εκεί που δεν έπειθε ήταν η ανασταλτική λειτουργία.

– Καμία ομάδα δεν μπορεί να κάνει πορεία , αν ανασταλτικά δεν σταματάει επιθέσεις των αντιπάλων. Αυτό είναι ομαδική δουλειά , δεν μένει μόνο σε έναν ή δύο παίκτες. Αυτό ήταν το πέμπτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς, με το ίδιο πρόβλημα να κάνει την εμφάνιση του. Το πρώτο ημίχρονο βρίθει κακών αμυντικών τοποθετήσεων και χαμένων μπαλιών. Κυκλοφορία μπάλας και κίνηση των παικτών ήταν είδη προς εξαφάνιση. Σ’ αυτή την ομάδα, που είχε απέναντι του ο ΑΡΗΣ, δυσκολευόταν να σπάσει τις ζώνες της άμυνας της. Κι όταν δεχόταν πίεση ψηλά, γινόταν λάθη ανεπίτρεπτα. Το τρικ που έκανε ο αντίπαλος προπονητής ήταν να τοποθετήσει στο κέντρο τρίτο παίκτη ο οποίος ως διά μαγείας δεν είχε μαρκάρισμα. Τα δύο αμυντικά χαφ της ομάδας αναλώνονταν στο να κλείνουν προς τη μπάλα και άφηναν χώρο στο παίκτη που έβγαινε στο κενό ανάμεσα στο κέντρο και πλάγια. Οι πλάγιοι δεν μπορούσαν να επιτηρούν δύο παίκτες, ή τον πλάγιοι αμυντικό ή τον ελεύθερο παίκτη και κάπου εκεί χανόταν η αμυντική διάταξη του 4-4-2.

– Στην προσπάθεια της επιθετικής ανάπτυξης δεν βρισκόταν ο ελεύθερος παίκτης που θα μπορούσε να «ανοίξει» το παιχνίδι είτε προς τα πλάγια είτε στον άξονα, με αποτέλεσμα να πάμε πάλι σε ατομικές προσπάθειες. Αυτή τη φορά ο Μαντσίνι δεν έκανε λάθος και με δύο προσπάθειες νίκησε τους αμυντικούς και έδωσε την ανάσα που χρειαζόταν η ομάδα. Με μία άμυνα που έδινε ευκαιρίες στη Λιβαδειά, δινόταν η εντύπωση ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Είναι γεγονός ότι ο Γκρέι δεν μπόρεσε να απειλήσει γιατί ήταν καλά κλεισμένος από δύο αμυντικούς και δεν υπήρχε πάσα προς αυτόν ώστε να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει. Το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου έχει υπογραφή Μαντσίνι. Ήταν η όαση στο κακό ημίχρονο του παιχνιδιού. Αυτός και ο Πάλμα  έχουν δείξει ότι έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο από την προηγούμενη σεζόν και δικαίως έχουν θέση στην ενδεκάδα.

-Το δεύτερο ημίχρονο είναι κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Η είσοδος του Μάνου Γκαρθία και η ουσιαστική προσπάθεια του Ντιοπ στο κέντρο, «έδεσαν» τις γραμμές μεταξύ τους. Η τοποθέτηση του Πάλμα πλάγια , έδωσε μεγαλύτερη πίεση και βοήθησε τον Πίρσμαν να κλείσει αποτελεσματικά το χώρο του. Η ομάδα έχοντας πλέον σωστές αποστάσεις μεταξύ των παικτών, και περισσότερες κινήσεις σε μικρό χώρο, κυκλοφόρησε τη μπάλα γρήγορα και έξυπνα. Βγήκαν κάθετες πάσες μπροστά και δημιουργήθηκαν κενοί χώροι. Ο Γκρέι βρήκε τις φάσεις του και έδειξε πως είναι ένα σέντερ φορ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το γκολ που πετυχαίνει γιατί είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Ο Μάνου με το μπαίνει στο γήπεδο παίρνει το χώρο δίπλα στο Γκρέι και πίσω απ’ αυτόν. Οι αμυντικοί έχουν την προσοχή τους επάνω του και «τραβάει» παίκτη από την αμυντική διάταξη.

Όταν τραβιέται προς το κέντρο παίρνει μαζί του τον ένα από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, που μέχρι τότε έκλειναν το φορ, ο Πάλμα έχει βγάλει τον δικό του αμυντικό μακριά από την περιοχή ,όπως και ο Μαντσίνι από την άλλη πλευρά, οπότε από τη στιγμή που άδειασε η περιοχή, ο Τζαμαϊκανός κάνει κίνηση στο πλάι της περιοχής. Η πάσα του Πάλμα είναι τέτοια που από τα τριάντα μέτρα, του δίνει φάση τετ-α-τετ. Γκολ- αριστούργημα με την συμμετοχή όλης της επιθετικής γραμμής. Ο Μάνου διόρθωσε τις ανορθογραφίες στις πάσες και με κίνηση πάντα προς την περιοχή ανάγκασε όλη την ομάδα της Λιβαδειάς να μείνει πίσω. Είδαμε κάτι από τα προσεχώς του ΑΡΗ. Κερασάκι η πάσα που βγάζει στο Ζερβίνιο χωρίς καν να καταλάβει η άμυνα ότι ο παίκτης είναι μόνος του. Ισπανική παράσταση στο θέατρο του Κλ. Βικελίδης.

–  Ξεκίνημα με νίκη και ηρεμία για το δεύτερο παιχνίδι. Ο ΑΡΗΣ έδωσε υποσχέσεις ότι μπορεί να γίνει καλύτερος εκμεταλλευόμενος το χρόνο. Τα προβλήματα που φάνηκαν έχουν λύσεις χωρίς να γίνει κάτι το τρομερό. Τοποθετήσεις, πίεση σε σωστό χρόνο, συμμετοχή την κατάλληλη στιγμή στη φάση και δύναμη. Το επιτελείο βλέπει, ξέρει και θα παρουσιάσει βελτιωμένη έκδοση του ΑΡΗ.

To Top