ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Η ΚΑΕ Άρης απέκλεισε την (όποια) απαίτηση Λάσκαρη με έκδοση “υπέρ το άρτιον μετοχών”

Η ΚΑΕ Άρης ολοκλήρωσε την οικονομοτεχνική διαδικασία ώστε να μην μπορεί η οικογένεια Λάσκαρη να απαιτήσει χρήματα που ήταν “περασμένα” στην ΚΑΕ ως ταμειακή διευκόλυνση.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Στις 4 Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης ανακοίνωση καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στοιχείων της ΚΑΕ Άρης, στην οποία αναφέρεται ότι καταχωρήθηκε το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΕ σύμφωνα με το οποίο “πιστοποιήθηκε η καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 290,00 ευρώ με εισφορά μετρητών, που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της Εταιρείας την 21/3/2018, η οποία καταχωρίστηκσε στο ΓΕΜΗ την 28/12/2018”.

Τι σημαίνει αυτό; Η αλλαγή του καταστατικού της ΚΑΕ και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 7 που αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Αναφέρεται στην παράγραφο Ζ του άρθρου 7: “Με την από 21.03.2018 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 290,00€ σε μετρητά και έκδοση είκοσι (20) νέων υπέρ το άρτιον μετοχών με ονομαστική αξία 14,50€ και τιμή διάθεσης 184.370,00€ εκάστη που αντιστοιχεί στην υπέρ το άρτιον κεφαλαιοποίηση των ταμειακών διευκολύνσεων του μετόχου Νικόλαου Λάσκαρη (ονομαστική αξία 14,50€ και υπέρ το άρτιον κεφαλαιοποίηση ποσού 184.374,00€ για κάθε μετοχή), ώστε να τακτοποιηθεί πλήρως δια της υπέρ το άρτιον ενσωματώσεως ολόκληρο το ποσό των ταμειακών διευκολύνσεων, δηλαδή 3.687.480,00€.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής διάθεσης και της ονομαστικής αξίας των 14,50€ ανά μετοχή, δηλαδή το συνολικό ποσό των 3.687.480,00€ θα αχθεί, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, σε πίστωση του λογαριασμού «Αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Κατόπιν των ανωτέρω το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας θα ανέρχεται στο ποσό του 1.283.250,00€, διαιρούμενο σε 88.500 μετοχές ονομαστικής αξίας 14,50€ εκάστης”.

 

Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται η ΚΑΕ είχε ως στόχο να εμποδίσει τυχόν προθέσεις της οικογένειας Λάσκαρη να ζητήσει το… δάνειο που είχε “εμφανίσει” ότι έδωσε στην ΚΑΕ Άρης, όσο ήταν στη θέση του μεγαλομετόχου.

Τι είναι “υπέρ το άρτιο μετοχές”

Σαφώς και απαιτούνται γνώσεις οικονομικών και νομικών για το τι ακριβώς σημαίνει η έκδοση “υπέρ το άρτιον μετοχών”.

Το PRESSARIS αναζητώντας στο διαδίκτυο μια πιο… κατανοητή εξήγηση βρήκε ένα άρθρο (16/11/2018) του Γιώργου Αληφαντή (διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, σύμβουλος στην εταιρεία δικηγόρων POTAMITISVEKRIS) στη “Ναυτεμπορική” στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Πολλές φορές οι ανώνυμες εταιρείες προβαίνουν σε αύξηση με μετρητά του μετοχικού κεφαλαίου τους το οποίο καλύπτεται είτε από παλαιούς είτε από νέους μετόχους, όπου οι εταιρείες προβαίνουν σε έκδοση νέων μετοχών, για την απόκτηση των οποίων οι μέτοχοι καταβάλλουν αντίτιμο μεγαλύτερο από την ονομαστική αξία των μετοχών.

Στην περίπτωση των νέων μετόχων, ο λόγος για τον οποίο οι μέτοχοι καταβάλλουν μεγαλύτερο τίμημα από την ονομαστική αξία της μετοχής είναι για να επέλθει εξίσωση των δικαιωμάτων στην υπεραξία της επιχείρησης των νέων μετόχων προς τα δικαιώματα των παλαιών (ΝΣΚ 824/1986).

Η διαφορά αυτή, η οποία ονομάζεται «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», καταβάλλεται από τους νέους μετόχους και όπως αναφέρει ο αείμνηστος Ν. Τότσης αποτελεί το λεγόμενο «κέρδος εκδόσεως (Φορολογία Εισοδήματος Ν. και Χ. Τότση, Πάμισος 1975, σελ. 372).

Το Εθνικό Συμβούλιο Λογιστικής, όπως αναφέρουμε και στη συνέχεια, τη διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο δεν τη χαρακτηρίζει κέρδος, αλλά συμπληρωματικό κεφάλαιο, που αντιπροσωπεύει συμπληρωματική εισφορά των μετόχων”.

To Top