slideshow-3

Η μέρα που ο Γκάλης, ο Κούκοτς, ο Ράτζα, ο Σάβιτς και ο Γιαννάκης έπαιξαν στην ίδια ομάδα (video)

Αλήθεια ποια ομάδα θα μπορούσε να νικήσει τη Μικτή Βαλκανίων, ένα σύνολο που θα είχε μεταξύ άλλων τον Νίκο Γκάλη, τον Τόνι Κούκοτς, τον Ντίνο Ράτζα, τον Ζάρκο Πάσπαλι και τον Παναγιώτη Γιαννάκη; Κι αυτούς -μόνο- στην πεντάδα.

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Πριν από 28 χρόνια, δοκίμασε η Μικτή Ευρώπης, αλλά ούτε εκείνη δεν τα κατάφερε.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουνίου του 1991 και στο ΣΕΦ μαζεύτηκαν όλα τα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι ομάδες ήταν ξεκάθαρες. Από τη μία η Μικτή Βαλκανίων και από την άλλη η Μικτή -υπόλοιπης- Ευρώπης. Ένα κανονικό ευρωπαϊκό All Star Game στο πλαίσιο του Τουρνουά Ακρόπολις και σε μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των εορτασμών των 100 χρόνων της FIBA.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα ενωμένη, άλλωστε το μεγάλο «μπαμ» θα γινόταν λίγες εβδομάδες αργότερα. Η Ελλάδα μεθυσμένη από το Χρυσό του ’87 και το Ασημένιο του ’89.

Μαζί με τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου, Παναγιώτη Φασούλα, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα, Ζόραν Σάβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Γιούρι Ζντοβιτς ήταν και ο Ρουνάνος Σορίν Αρντελεάνου ο Βούλγαρος ΝΒΑer Γκέοργκι Γκλούτσκοφ και ο Τούρκος Xoυσνού Τσακιργκίλ με προπονητή τον Κώστα Πολίτη. Έλειπε από εκείνη την ομάδα ο Ντράζεν Πέτροβιτς -που δεν ήταν ούτε στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης- και μετά από ακριβώς δύο χρόνια (παρά μία ημέρα) θα έφευγε από τη ζωή!

Από την άλλη πλευρά τα μεγάλα αστέρια της υπόλοιπης Ευρώπης. Και συγκεκριμένα Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, Ζόρδι Βιγιακάμπα, Αντόνιο Μαρτίν, Αντονέλο Ρίβα, Βάλτερ Μανίφικο, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι, Ρισάρ Ντακουρί, Στεφάν Οστρόφσκι, Φιλίπ Τσανιέλ, Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, Ίγκορς Mίγκλινιεκς, Αντρέις Μπονταρένκο, με προπονητή τον Ιταλό Σάντρο Γκάμπα.

Το παιχνίδι έγινε μπροστά σε 15.000 θεατές στο ΣΕΦ που ήταν από τους τελευταίους που είχαν την ευκαιρία να δουν στην ίδια ομάδα Σέρρβους, Κροάτες και Σλοβένους. Είπαμε, λίγες εβδομάδες μετά στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης θα γραφόταν ο αθλητικός επίλογος της (ενωμένη) Γιουγκοσλαβίας.

Μικτή Βαλκανίων

Η Μικτή Βαλκανίων ήταν η μεγάλη νικήτρια με 103-102 ενώ το παιχνίδι μόνο χαρακτήρα φιλικού δεν είχε! Χαρακτηριστικά το περιοδικό Τρίποντο έγραφε: «Κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποδείχθηκε, όμως, ότι ακόμη και σ’ ένα τόσο φιλικό και εορταστικό παιχνίδι όπως το σαββατιάτικο μπορεί να ανάψουν τα αίματα και να δημιουργηθούν επεισόδια. Απόδειξη το παρ’ ολίγον επεισόδιο Μαρτίν-Ράτζα με αφορμή ένα επικίνδυνο φάουλ που έκανε ο Γιουγκοσλάβος πάνω στον Ισπανό, με αποτέλεσμα να ανταλλαγούν κάποιες κουβέντες αλλά από κει και πέρα τίποτα το σοβαρό«». Μάλιστα ο προπονητής των ηττημένων λόγω των παραπόνων του δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου!

MIKTH BAΛΚΑΝΙΩΝ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 22, Τσακιργκίλ 2, Γιαννάκης 10, Κούκοτς 14, Πάσπαλι 15, Ζντοβτς 17, Γκλούτσκοφ, Σάβιτς 2, Φασούλας 12, Ράτζα 9, Χριστοδούλου, Αρντελεάν.

ΜΙΚΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ (Σάντρο Γκάμπα): Μπρουναμόντι 8, Μπαζάρεβιτς 9, Μανίφικο 2, Ντακουρί 11, Βιγιακάμπα 17, Οστρόφσκι 8, Μίγκλινιεκς 6, Μπονταρένκο 5, Ρίβα 10, Tσανιέλ 2, Α. Μαρτίν 13, Σαν Επιφάνιο 11.

 

To Top