Η Ντόρτμουντ κρατάει τον “οδηγό επιβίωσης” (και) για τον Άρη!

Οι σχέσεις των οπαδών της Ντόρτμουντ και αυτών του Άρη είναι γνωστές. Ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης… Τους ενώνει το κίτρινο χρώμα, η αγάπη για την ομάδα, η φλόγα που παίρνουν οι δυο ομάδες από τον κόσμο. Για τους κίτρινους, το παράδειγμα της Ντόρτμουντ μπορεί να είναι «οδηγός επιβίωσης».

Γράψε GALIS και στείλε στο 54911 για να βρεθείς στην γιορτή του Νίκου Γκάλη

Πριν λίγες μέρες το PRESSARIS δημοσίευσε ένα σχετικό αφιέρωμα. Επίκαιρο σήμερα, όσο ποτέ, με την κάθοδο των 30.000 οπαδών του Άρη στο ΟΑΚΑ και την επιβλητική παρουσία της Μπορούσια κόντρα στην Ρεάλ… Ας το θυμηθούμε:

“Σε παρόμοια κατάσταση με την σημερινή του Άρη έχει βρεθεί και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μόλις πριν από μία δεκαετία η ομάδα είχε υπέρογκα έξοδα και λίγο έλειψε να υποβιβαστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κάνοντας «σεμινάρια» εξάλειψης χρέους όμως επιβίωσε και πλέον αποτελεί σήμερα μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της Ευρώπης.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάσταση των Γερμανών είναι φυσικά ο κόσμος τους. Οι οπαδοί της ομάδας δεν εγκατέλειψαν ούτε δευτερόλεπτο τον αγαπημένο τους σύλλογο και τον βοήθησαν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Το γήπεδο ήταν συνεχώς γεμάτο και τα εισιτήρια διαρκείας  πλησίαζαν τις 50.000 ακόμα και τις πιο απογοητευτικές χρονιές.

Επιπλέον η Ντόρτμουντ εξ αρχής είχε ένα πλάνο το οποίο το τήρησε. Ανεξαρτήτως του αν φαινόταν πώς δούλευε η όχι διοίκηση και κόσμος τηρούσαν το αρχικό τους πλάνο με πειθαρχία και χωρίς αμφιβολίες. Αυτό το πλάνο πήρε κάποια χρόνια αλλά πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά πώς απέφερε καρπούς.

Η στήριξη στο προπονητή ήταν δεδομένη. Από τον Μάιο του 2008 όπου προσλήφθηκε ο Γιούργκεν Κλόπ έγινε αμέσως μέλος της οικογένειες της Ντόρτμουντ. Σήμερα μετά από πέντε χρόνια ο Κλόπ αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα στους πάγκους.

Φυσικά και η Ντόρτμουντ έπρεπε να κάνει θυσίες και να «χάσει» κάποια χρόνια όμως πλέον έχει επιστρέψει στην φυσική της θέση, στην κορυφή. Μία ομάδα που έχει τον κόσμο αλλά και την ιστορία του Άρη μπορεί να κοιτάξει προς την Γερμανία και να παραδειγματιστεί από τους κίτρινους της Ντόρτμουντ. Πρώτα η επιβίωση φέτος. Μετά με ένα σωστό πλάνο, την στήριξη του κόσμου, με κανένα πρόσωπο πάνω από την ομάδα και με λίγη υπομονή ο Άρης μπορεί να επιστρέψει ξανά στην ελίτ του Ελληνικού πρωταθλήματος”.

Η εκτόξευση στο χρηματιστήριο

Πάμε να δούμε λοιπόν τις περιπτώσεις ορισμένων βασικών στελεχών της ομάδας αυτής και να υπολογίσουμε την εκτόξευση στα ποσά με τα οποία κοστολογούνται, όπως τις παρουσίασε το sport-fm. Όχι, απαραίτητα δηλαδή, αυτά με τα οποία πωλούνται ή θα πουληθούν.

1. Ιλκάι Γκουντογκάν (22 ετών): Το 2009 αγωνιζόταν στην Μπόχουμ και κόστιζε ούτε… 100 χιλιάδες ευρώ. Τον απέκτησε η Νυρεμβέργη και τον Γενάρη του 2012 μετακόμισε στη Ντόρτμουντ. Η αξία του τότε ήταν κοντά στα 5.000.000 ευρώ. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, κοστολογείται κοντά στα 20.000.000!

2. Ματς Χούμελς(24 ετών): Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Μπάγερν Μονάχου και το 2008 μετακόμισε στη Ντόρτμουντ. Τότε η αξία του ήταν κοντά στις 600 χιλιάδες ευρώ. Από το 2010 και έπειτα, έγινε βασικός παίκτης στην Μπορούσια και ουσιαστικά μέσα σε τρεις σεζόν, εκτόξευσε την αξία του με αποτέλεσμα σήμερα να κοστολογείται με 20.000.000!

3. Μάριο Γκέτσε(21 ετών): Το «παιδί-θαύμα» του γερμανικού ποδοσφαίρου, από τον Ιούλιο θα ανήκει στην Μπάγερν. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία όπως και η άνοδος της τιμής του. Από το 2009 και έπειτα, άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα της Ντόρτμουντ και ουσιαστικά κάθε χρόνο η χρηματική του αξία ανέβαινε κοντά στα 5.000.000 το χρόνο. Η Μπορούσια τον κοστολογούσε, ως αξία, σχεδόν 40.000.000!

4. Σβεν Μπέντερ (23 ετών): Τα… φώτα δεν πέφτουν πάνω του όσο στους Γκέτσε, Ρόις, Λεβαντόφσκι, ωστόσο πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό παίκτη της Ντόρτμουντ. Το 2009 αποκτήθηκε από την Μόναχο 1860 με τιμή κοντά στο 1.000.000 ευρώ. Γρήγορα ανέβασε τις μετοχές του πολύ, παίζοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα του Κλοπ, βελτίωσε ραγδαία το παιχνίδι του και σήμερα κοστολογείται πάνω από 10.000.000.

5. Κούμπα Μπλατσικόφσκι (28 ετών): Πρόκειται για μία διαφορετική περίπτωση αφού δεν βγήκε από τα «σπλάχνα» της Ντόρτμουντ, ούτε είναι και… πιτσιρικάς. Μέχρι το 2008 όμως έπαιζε στην Βίσλα Κρακοβίας, κόστιζε κοντά στα 3.000.000 και κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξή του. Αποκτήθηκε από τη Ντόρτμουντ, «έδεσε» με Πίζτσεκ και Λεβαντόφσκι και σήμερα, κοστίζει 15.000.000 ευρώ.

6. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (24 ετών): Στην Πολωνία «όνομα» έκανε από πολύ μικρός. Η Λεχ Πόζναν τον απέκτησε έναντι 1.5 εκατ. ευρώ αλλά το 2010, η Ντόρτμουντ τον εντόπισε… Έδωσε περίπου 5.000.000 ευρώ τον απέκτησε και τρία χρόνια μετά, ο Πολωνός θεωρείται από τους καλύτερους φορ στην Ευρώπη, αξίζει σχεδόν 30.000.000 και «κολοσσοί»… σφάζονται στα πόδια του.

Τα χρήματα που αναφέρονται, είναι τα ποσά με τα οποία οι ομάδες κοστολογούν τους παίκτες, ωστόσο είναι ενδεικτικά της εξέλιξης που είχαν οι έξι παραπάνω παίκτες μέσα σε λίγα χρόνια και έχοντας φυσικά την… τύχη να βρεθούν στην Ντόρτμουντ και να πάρουν από νωρίς ευκαιρίες.

Πόσο θα πουληθούν; Πόσο και ποιοι θα μείνουν στην Ντόρτμουντ; Αν θα έχουν ανάλογη συνέχεια σε περίπτωση που φύγουν; Αυτά είναι ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί να τα απαντήσει.

Επιμέλεια: Μανώλης Μιχάλαινας

To Top