Η ξεχωριστή ιστορία που… συνδέει Άρη και Δόξα: Το πρώτο πρωτάθλημα, ο Λουκανίδης και ο “τιμωρός”!

Ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται πλέον πότε ακριβώς και σε ποιο γήπεδο ο Άρης αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής την περίοδο 1959/60.

Στην πρεμιέρα, λοιπόν, του πρώτου πανελλαδικού πρωταθλήματος στην χώρα μας τον Άρη φιλοξενούσε στην έδρα του η Δόξα Δράμας, όπως ακριβώς θα γίνει και σε λίγες μέρες με την μόνη διαφορά πως το τωρινό παιχνίδι θα γίνει στο περιθώριο του πρωταθλήματος Γ΄Εθνικής και σχεδόν 55 χρόνια μετά.

Άρης και Δόξα έχουν μακρά ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως αντίπαλοι, όμως εμείς θα σταθούμε στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην νεοσύστατη μεγάλη κατηγορία τότε, στο μακρινό 1959.

Ήταν 25 Οκτωβρίου, όταν Δόξα Δράμας και Άρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 2-2 σε ένα παιχνίδι που εκτός από γκολ και θέαμα, είχε και… επεισόδια με πρωταγωνιστές έναν φίλο της Δόξας και του επόπτη!

Ο Λουκανίδης, αυτή η θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου που στη συνέχεια δοξάστηκε και με την φανέλα του Άρη, ανατράπηκε μέσα στη περιοχή του Αρη, αλλά ο διαιτητής έδειξε έμμεσο αντί για πέναλτι. Τα πνεύματα άναψαν, υπήρξαν συμπλοκές ποδοσφαιριστών, ενώ ο επόπτης Σαντοριναίος χτύπησε με το σημαιάκι του ένα οπαδό της Δόξας για να τον τιμωρήσει για την απόφαση του να μπει μέσα στο γήπεδο και να διαμαρτυρηθεί. Το παιχνίδι άρχισε και πάλι έπειτα από μερικά λεπτά και η Δόξα ισοφάρισε το ματς.

Για την ιστορία, το παιχνίδι ξεκίνησε στις 15.15, διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Καλοφυσούδης Γιάννης από την Αθήνα με επόπτες τους Σαντοριναίο και Μπάλλα επίσης από την Αθήνα. Ο Γρηγοριάδης άνοιξε το σκορ για την Δόξα στο 17΄με τον Άρη να κάνει την ολική ανατροπή με τον Πασχαλίδη να σκοράρει δις στο 44΄και 60΄. Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε στο 70΄ ο Ναλμπάντης.

Κόπηκαν 3.500 εισιτήρια με τις εισπράξεις να αγγίζουν τις 57.160 δραχμές.

Δόξα Δράμας (Τ. Παπασερνίου): Παπαλεξίου, Κοτρίδης, Ιγνατίου, Τζαφέρης, Λουκανίδης Τ , Πιστικός, Ναλμπάντης, Γρηγοριάδης, Λουκανίδης Θ., Γεωργιάδης, Ιωάννου

Άρης (Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς): Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γρηγοριάδης, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Πασχαλίδης, Σισμανίδης, Παναγούλιας, Καλιοντζής, Παπουτσόπουλος

To Top