ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Η πρώτη Ελληνίδα WNBAer, Αναστασία Κωστάκη, στο PRESSARIS για τις… «θηλυκές Αντετοκούνμπο» του Άρη: «Ιδού το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ!»

Η Αναστασία Κωστάκη υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα μπασκεμπολίστρια, που αγωνίστηκε στον μαγικό κόσμο του WNBA και είδε το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα. Πρόσφατα, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο πλευρό του Γιάννη Γερεουδάκη και Κώστα Παπαδόπουλου στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας των νεανίδων, πανηγυρίζοντας στο τέλος την επίτευξη της ανόδου στην Α΄ κατηγορία. Η εμπειρία αυτή ήταν «μοναδική» και το «καλύτερο ξεκίνημα στην προπονητική», όπως δηλώνει η ίδια, αφού πλέον έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της στα νέα κορίτσια, που και αυτά με τη σειρά τους ονειρεύονται ν΄ ακολουθήσουν τα βήματά της.

Η κορυφαία Ελληνίδα παίκτρια μίλησε στο PRESSARIS, με αφορμή την παρουσία της στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για τις «θηλυκές Αντετοκούνμπο», τις αδερφές Τσινέκε, Έλενα και Κατερίνα, που διέπρεψαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας στα παρκέ της Βοσνίας.

«Ήταν η πρώτη μου ενασχόληση με την προπονητική και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό», τόνισε αρχικά η Αναστασία Κωστάκη, για να συμπληρώσει πως «αναβίωσα τα χρόνια εκείνα, που εγώ αγωνιζόμουν στην Εθνική νεανίδων το 1997, όταν και είχαμε τερματίσει πέμπτες στην Α΄ κατηγορία».

Όσο για το πώς βίωσε αυτήν την εμπειρία, είχε να πει: «Για μένα προπονητικά ήταν το καλύτερο ξεκίνημα. Ένιωσα πολύ ωραία με τα κορίτσια. Ήταν σαν να έπαιζα και εγώ μαζί τους…. Ήμασταν ένα πολύ δεμένο σύνολο, όλα τα κορίτσια έδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους και σε αυτά τα στοιχεία οφείλεται ένα μέρος της επιτυχίας».

Ερωτηθείσα για τις αδερφές Τσινέκε, την Έλενα και την Κατερίνα, που τη νέα χρονιά θ΄ αγωνίζονται με τη φανέλα του Άρη στα μεγάλα σαλόνια, η Αναστασία Κωστάκη είχε να πει: «Τα κορίτσια αυτά είναι καταρχήν δύο καταπληκτικά παιδιά, αλλά και εξαιρετικές παίκτριες. Θα μπορούσαν αναμφίβολα ν΄ αποτελέσουν το μέλλον του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ…. Φυσικά υπάρχουν και άλλες παίκτριες από την Εθνική, όπως η Κολλάτου, που ήταν μία σπουδαία αρχηγός, οι οποίες θα μπορέσουν ν΄ αποτελέσουν το ‘αύριο’».

kostaki-3

Η καλύτερη Ελληνίδα μπασκεμπολίστρια μίλησε με κολακευτικά λόγια για τις δύο «κιτρινόμαυρες» αθλήτριες, τονίζοντας πως: «Η Έλενα έκανε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και ήταν μέσα στην καλύτερη πεντάδα αυτού. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί δεν ήταν βασική μας παίκτρια, αλλά στην πορεία άρπαξε την ευκαιρία που της δόθηκε και έκανε πράματα και θαύματα. Έχει φοβερό ταλέντο και αντίληψη, θράσος, αυτοπεποίθηση και πήρε πάνω της πολύ μεγάλο βάρος της προσπάθειας της Εθνικής. Η Έλενα έκανε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα», ενώ αναφερθείσα στην Κατερίνα Τσινέκε, υπογράμμισε:

«Η Κατερίνα έκανε μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα, έσβηνε τις καλύτερες αντιπάλους. Έχει περισσότερο αμυντικό χαρακτήρα, αλλά και όπου χρειάστηκε φώναξε ‘παρών’ στην επίθεση. Αυτό, πάντως, που μου έκανε πολύ εντύπωση είναι το πόσο δεμένες είναι μεταξύ τους και το πώς στήριζε η μία την άλλη».

Όσο για το τι συμβουλή θα τις έδινε με βάση την μακρόχρονη εμπειρία της, τόνισε: «Να δουλεύουν πολύ σκληρά και να κάνουν μικρά και σταθερά βήματα. Έχουν όνειρα και στόχους και τις είπα να προσπαθήσουν να τα πραγματοποιήσουν. Καταρχήν θα πρέπει, όμως, να μείνουν προσγειωμένες και να δουλεύουν σκληρά», για να προσθέσει:

kostaki-2

«Φέτος, μάλιστα, θα τους δοθεί η ευκαιρία με τον Άρη ν΄ αγωνιστούν στην Α1 και είναι πολύ ενθουσιασμένες. Χάρηκα, μάλιστα, ιδιαίτερα που διάβασα μία δήλωση της Έλενας ότι θέλει ν΄ αγωνιστεί στο WNBA. Είναι πολύ ωραίο να έχεις υψηλούς στόχους και να προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις», για να καταλήξει: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλα τα κορίτσια, τους προπονητές, τον κ. Αλεξόπουλο και το ιατρικό τιμ, καθώς όλοι τους ήταν εξαιρετικοί”.

To Top