«Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία», σύμφωνα με αξιωματούχο του φορέα διαχείρισης (video)

Την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής (13/5) προς σήμερα Σάββατο (14/5) έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας
Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (…) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι σχετικά με το θέμα αυτό, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

 

 

To Top