Η CONMEBOL αυξάνει τις ποινές για ρατσισμό

Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αύξησε τη Δευτέρα τις κυρώσεις κατά συλλόγων, παικτών, αξιωματούχων και οπαδών που κρίθηκαν ένοχοι για ρατσιστική συμπεριφορά, λαμβάνοντας μέτρα μετά από μια σειρά από δυσάρεστα επεισόδια στις κορυφαίες συλλογικές διοργανώσεις της.

Mε άμεση ισχύ, οποιοσδήποτε παίκτης ή αξιωματούχος κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά θα αποκλειστεί για τουλάχιστον πέντε παιχνίδια ή δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε η συνομοσπονδία.

Οποιοσδήποτε σύλλογος, του οποίου οι οπαδοί κρίνεται ότι συμμετείχαν σε μεροληπτική συμπεριφορά, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 δολαρίων, ποσό που είναι τριπλάσιο από το προηγούμενο ελάχιστο, και ενδέχεται να αναγκαστεί να δώσει αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Οι κυρώσεις ισχύουν για διακρίσεις λόγω χρώματος του δέρματος, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CONMEBOL.

Η απόφαση ελήφθη «λόγω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των παραβιάσεων που διαπράττονται από οπαδούς, οι οποίες περιέχουν ρατσισμό» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αλλαγές έρχονται μετά από πολλά περιστατικά τον Απρίλιο, τα οποία αφορούσαν κυρίως ρατσιστικές χειρονομίες που στόχευαν Βραζιλιάνους παίκτες στο Copa Libertadores, το αντίστοιχο του Champions League στη Νότια Αμερική, και στο Copa Sudamericana, το αντίστοιχο του Europa League.

Βραζιλιάνοι που αγωνίζονταν εναντίον ομάδων από την Αργεντινή, τη Χιλή και τον Ισημερινό στοχοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) να ζητήσει μια «διεθνή σταυροφορία» κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η CBF κάλεσε τους συλλόγους, τις αρχές επιβολής του νόμου, τα μέσα ενημέρωσης και τις δικαστικές αρχές να συναντηθούν με τη FIFA τον Ιούνιο για να συζητήσουν τη μορφή που μπορεί να πάρει η εκστρατεία.

To Top