Η Ferrari δεν φοβάται πια για την αξιοπιστία του κινητήρα της

Η Scuderia, βάσει των δεδομένων που έχουν προκύψει από τον πάγκο δοκιμών στο Μαρανέλο, αισιοδοξεί ότι ο κινητήρας της νέας SF-23 δεν θα παρουσιάζει τα περσινά προβλήματα που ευθύνονταν -μεταξύ άλλων- για την απώλεια των πρωταθλημάτων της F1.

Οι σπασμένοι κινητήρες της Ferrari F1-75 ήταν μία από τις τρεις παραμέτρους του περσινού cavallino που κόστισαν στη Scuderia την κατάκτηση των πρωταθλημάτων της Formula 1. Τώρα η ομάδα του Μαρανέλο υποστηρίζει ότι αυτό το πρόβλημα, της φτωχής αξιοπιστίας της μονάδας ισχύος, έχει λυθεί στη νέα Ferrari SF-23 της αγωνιστικής σεζόν που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.

Οι βελτιώσεις αξιοπιστίας είναι οι μοναδικές παρεμβάσεις που επιτρέπεται στις ομάδες να κάνουν μέχρι το τέλος του 2025, καθώς η εξέλιξη των μονάδων ισχύος απαγορεύεται. Κάνοντας αυτές τις βελτιώσεις, η Ferrari μπορεί πλέον να ρυθμίσει τον κινητήρα της σε πλήρη ισχύ και πάλι – σε αντίθεση με το δεύτερο μισό του 2022 που περιόριζε εσκεμμένα την απόδοσή του, ώστε να μην έχει προβλήματα και να τερματίζει.

Στο ιταλικό Τύπο γράφτηκε ότι στη διάρκεια του χειμώνα η Scuderia βρήκε 30 επιπλέον ίππους από την μονάδα ισχύος της, αλλά ο νέος διευθυντής της ομάδας Φρεντ Βασέρ διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις αναφορές. Και τώρα ο Γάλλος είπε: “Πιστεύω πως η προτεραιότητα για όλους είναι η αξιοπιστία. Διότι όταν βρίσκεσαι σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν, αν δεν έχεις αξιοπιστία δεν είσαι σε θέση να συμπληρώσεις τις τρεις ημέρες [χειμερινών δοκιμών] κι έτσι ξεκινάς στραβά.

Συμπληρώσαμε όσα χιλιόμετρα έπρεπε να συμπληρώσουμε στο δυναμόμετρο, είμαστε όλοι αισιόδοξοι, αλλά μόνο στο Μπαχρέιν θα δούμε πού βρισκόμαστε από άποψη αξιοπιστίας και απόδοσης. Μέχρι στιγμής μπορώ να πω πως όλα είναι εντάξει”.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η Ferrari έλυσε τα προβλήματα αξιοπιστίας της μονάδας ισχύος της, ο επικεφαλής του τμήματος κινητήρων της Scuderia Ενρίκο Γκουαλτιέρι είπε: “Βασικά οι μονάδες ισχύος έχουν ‘παγώσει’ από πέρσι, συμπεριλαμβανομένου και του λιπαντικού και του καυσίμου. Και οι μόνες τροποποιήσεις που επιτρέπονται είναι εκείνες για την αξιοπιστία. Για την ακρίβεια, η έλλειψη αξιοπιστίας ήταν ο αχίλλειος πτέρνα μας πέρσι.

Κι έτσι δουλέψαμε στη διάρκεια του χειμώνα για να επιλύσουμε τα βασικά μας προβλήματα και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτός ήταν ο στόχος μας για το 2023. Κι η δουλειά μας το χειμώνα βασίστηκε σε αυτόν”.

To Top