Θέλτα, η ισπανική ομάδα που τη… γλίτωσε (video)

Πριν από ακριβώς 12 χρόνια, ο Άρης αναμετριόταν για πρώτη φορά με μια ισπανική ομάδα, τη Θέλτα, για το 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Στέλιος Καραογλανίδης θυμάται εκείνο τον αγώνα, που είχε λήξει ισόπαλος 2-2, αλλά και την απρόσμενη συνομιλία του με τον Μαζίνιο, ο οποίος είχε αγοράσει από τη Θεσσαλονίκη ένα… φορτηγό παιχνίδια για το γιο του, τον Τιάγκο Αλκάνταρα…

Τρεις φορές η κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ έχει φέρει αντιμέτωπο τον Άρη με ισπανικές ομάδες. Κι αν οι «κίτρινοι» πήραν το… σκαλπ της Σαραγόσα πριν από τέσσερα χρόνια και της Ατλέτικο Μαδρίτης πέρσι, εκείνη που είχε αποφύγει έναν αντίστοιχο αποκλεισμό – σοκ ήταν η πρώτη απ’ όλες, η Θέλτα. Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου 1999, ο Άρης φιλοξενούσε την παρέα των Κάρπιν, Μοστοβόι και Μακελελέ, παραχωρώντας ισοπαλία 2-2.

Η πρώτη αναμέτρηση για το 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έβρισκε τον Άρη έτοιμο για άλλη μια υπέρβαση, αφού προηγουμένως είχε βγάλει νοκ άουτ την ελβετική Σερβέτ θριαμβεύοντας με 1-2 στη Γενεύη. Τώρα, όμως, οι παίκτες του Ίλια Πέτκοβιτς θα είχαν πολύ δυσκολότερο έργο, καθώς έβρισκαν απέναντί τους μία από τις κορυφαίες ισπανικές ομάδες της εποχής. Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, πατούσαν το χόρτο του Χαριλάου τόσο πολλά -αναγνωρισμένα ή ανερχόμενα- αστέρια.

Υπήρχε όμως κι ένας σταρ, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν αγωνίστηκε: Ο Μαζίνιο! Στα 33 του χρόνια, έχοντας ήδη όψη… παλαίμαχου (ήταν η τελευταία του σεζόν σε υψηλό επίπεδο), ακολούθησε την αποστολή της Θέλτα αλλά τελικά έμεινε εκτός 18άδας, επειδή προερχόταν από τραυματισμό.

Ο υπογράφων είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει, λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση, ενώ εκείνος περιδιάβαινε τους δρόμους της βροχερής Θεσσαλονίκης κρατώντας τεράστιες σακούλες στα χέρια. «Δεν έχω πρόβλημα με τη βροχή. Μου θυμίζει το Βίγκο!», είχε πει χαμογελαστός και συμπλήρωσε: «Έτσι κι αλλιώς είμαι εκτός 18άδας, γι’ αυτό βρήκα την ευκαιρία να γνωρίσω την πόλη και να αγοράσω παιχνίδια για το γιο μου».

Ποιος να το’ λεγε, ότι μια δεκαετία αργότερα ο Βραζιλιάνος σταρ θα γινόταν προπονητής του Άρη, αλλά και ότι ο μικρός αποδέκτης των παιχνιδιών από τη Θεσσαλονίκη θα εξελισσόταν στον πασίγνωστο πλέον Τιάγκο Αλκάνταρα…

Σε ό,τι αφορά στον αγώνα, οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ δυνατά και έχασαν από μια μεγάλη ευκαιρία, με κεφαλιά του Γκλούστσεβιτς στο 5′ και διαγώνιο σουτ του Κάρπιν στο 7′, που όμως δεν βρήκαν στόχο. Ωστόσο, ο Ρώσος άσος της Θέλτα ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά, λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και μάλιστα δύο φορές. Στο 40′ άνοιξε το σκορ με ευθύβολο σουτ από 30 μέτρα και στο 42′, προτού οι γηπεδούχοι συνέλθουν από το σοκ, ο ίδιος παίκτης έγραψε το 0-2 με κεφαλιά, αξιοποιώντας σέντρα του Μακελελέ.

Πριν από την ανάπαυλα, πάντως, ο Άρης κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να μειώσει σε 1-2. Ο Κυζερίδης σούταρε, ο Ντουτρουέλ απέκρουσε ασταθώς και ο Αντριόλι πήρε το ριμπάουντ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στην επανάληψη, οι «κίτρινοι» δεν παρασύρθηκαν από την ανάγκη να ανατρέψουν το σκορ και δικαιώθηκαν, έστω και εν μέρει, απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε με νοοτροπία «όσα βάλουμε κι όσα φάμε» – γι’ αυτό και δεν μπόρεσε τελικά να καταξιωθεί… Η ομάδα του Ίλια Πέτκοβιτς έδειξε σύνεση και έφτασε στην ισοφάριση στο 69′, όταν ο Κυζερίδης έπιασε μονοκόμματο σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Τζόροβιτς και κατέληξε στα δίχτυα.

Από εκεί και πέρα, όμως, οι γηπεδούχοι αποδείχθηκαν απελπιστικά άστοχοι και δεν μπόρεσαν να πάρουν μια νίκη που άξιζαν και που θα τους έστελνε με άλλον αέρα στη ρεβάνς. Στο 73′ ο Κυζερίδης αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής, ενώ στο φινάλε ο Ντουτρουέλ απέκρουσε το φάουλ του Γ. Σ. Γεωργιάδη και το 2-2 δεν άλλαξε.

Ο τρόπος που χάθηκε η νίκη, δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα από τους παίκτες εκείνης της ομάδας. «Αξίζαμε τη νίκη, οι Ισπανοί έπαιξαν καλά μόνο 10-15 λεπτά, αλλά πήραν την ισοπαλία 2-2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουλο Αντριόλι, στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο PRESSARIS, με αφορμή την αντίστοιχη επέτειο από το θρίαμβο επί της Σερβέτ…

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Άρης γνώρισε στο Βίγκο την ήττα με 2-0 (66′ Τζόροβιτς, 90′ Τουρδό) και αποκλείστηκε από την συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Έπειτα από μια οκταετία, όμως, ξαναβρήκε απέναντί του τον Βίκτορ Φερνάντεθ, αυτή τη φορά ως προπονητή της Σαραγόσα, και η κατάληξη ήταν διαφορετική.

Διαιτητής του αγώνα με τη Θέλτα στο Χαριλάου ήταν ο Σκοτσέζος Στιούαρτ Ντούγκαλ, που έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κυζερίδη, Αντριόλι, Αγαθοκλέους, Μάντζιο, Τζιοβανέλα, Κάσερες και Τομάς.

Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Γεωργιάδης, Λουμπούτης (67′ Χριστοδούλου), Παπαδόπουλος, Μάντζιος, Μαλλούς, Ναγκόλι, Αντριόλι, Κυζερίδης, Αγαθοκλέους, Γκλούστσεβιτς (81′ Λιολίδης).
ΘΕΛΤΑ: Ντουτρούελ, Βελάσκο, Κάσερες, Τζόροβιτς, Χουάνφραν, Τομάς (67′ Σέρχιο Φερνάντεθ), Μακελελέ, Τζιοβανέλα, Μοστοβόι (81′ Γκουστάβο Λόπες), Κάρπιν, ΜακΚάρθι (89′ Θελάδες).

Δείτε εκτεταμένα στιγμιότυπα του αγώνα, σε ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης:
{youtube}Q2JYt6YE4Nk|480|360|1{/youtube}

To Top