Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες προσκυνητές στη Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου (photo)

Με υψηλές τιμές και μια ξεχωριστή πορεία πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη.

Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων, άρματα του Γ’ Σώματος Στρατού, τα σώματα ασφαλείας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ ακολούθησαν με σεβασμό και κατάνυξη χιλιάδες προσκυνητές.

Για πρώτη φορά η λιτανεία για τη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου διήλθε από τον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου

Τη συνεορτάζουσα Ιερή Εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και τη Λάρνακα του Αγίου με τα Ιερά Λείψανα, υποδέχθηκε, σήμερα το πρωί, στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ήταν η πρώτη φορά που η λιτανεία, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, διήλθε από το προαύλιο του Διοικητηρίου, όπου στεγάζεται ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του κ. Καλαφάτη. Στη δέηση, στην είσοδο του Διοικητηρίου παρέστησαν, ακόμη, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου και υπάλληλοι του Τομέα και των Διευθύνσεων που στεγάζονται στο κτήριο.

Τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, ενώ την ευθύνη του συντονισμού για τις λατρευτικές εκδηλώσεις είχε ο Προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας.

Παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Τζιαφάς και δεκάδες ακόμη κληρικοί της Τοπικής Εκκλησίας.

Πηγή: Thesstoday.gr

To Top