Και στη μέση ο… Αμορόζο

Ο Βραζιλιάνος που έχει περάσει και από τον Άρη, είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει αγωνιστεί με τις φανέλες των Ντόρτμουντ και Μάλαγα, οι οποίες αναμετρώνται σε λίγη ώρα στην ισπανική πόλη, στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Sport24.gr θυμάται την ζωή και τα κατορθώματα του μεγάλου στράικερ, που “ενώνει” τις δύο ομάδες που θα αναμετρηθούν για την φάση των “8” του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η φετινή πορεία της Μάλαγα στο ντεμπούτο της στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, είναι σχεδόν ονειρική. Ο αγώνας ενάντια στην Ντόρτμουντ θα είναι ιστορικός για τους Ισπανούς. Ψάχνοντας κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο συλλόγων που θα αγωνιστούν για τα προημιτελικά του Champions League, είναι δύσκολο να βρεις πολλά.

Υπάρχει όμως ένας ποδοσφαιριστής, με μεγάλη διεθνή καριέρα, που έχει περάσει και από την Ελλάδα, αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Άρη, και έχει παίξει και στους δύο συλλόγους. Αυτός δεν είναι άλλος, από τον διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό, Μάρσιο Αμορόζο.

Ο Αμορόζο αγωνίστηκε τόσο στη Μάλαγα (2004-05), όσο και στην Ντόρτμουντ (2001-04), μέχρι να περάσει και από τα “λημέρια” μας για να αγωνιστεί στον Άρη, το 2008. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ το ταλέντο του, αλλά σίγουρα είναι από τους μεγαλύτερους “γυρολόγους” του αθλήματος, έχοντας αγωνιστεί σε 3 ηπείρους (Αμερική, Ευρώπη, Ασία) αλλά και σε συνολικά 12 συλλόγους, σε έξι διαφορετικές χώρες!

Το ξεκίνημα και η Ασία

Ο Μάρσιο Αμορόζο Ντος Σάντος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της  πόλης που μεγάλωσε, την Γκουαρανί το 1992. Από εκεί, δόθηκε δανεικός στην Βέρντι Καβασάκι της Ιαπωνίας! Δεν έδειξε κάτι τρομερό εκεί ο νεαρός τότε Αμορόζο και ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως δανεικός στην ομάδα της Ασίας, επέστρεψε στην Γκουαρανί. Με τη φανέλα της έγραψε σε 39 συμμετοχές, 28 γκολ κάνοντας την Φλαμένγκο να τον αποκτήσει το 1995.

Γράφοντας με τη φανέλα της σε 16 ματς, 6 γκολ, έκανε τους Ιταλούς της Ουντινέζε να κινηθούν αμέσως για την απόκτησή του, και κάπως έτσι ήρθε στο Καμπιονάτο το 1996.

ΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ

Αγωνιζόμενος σε μια Ουντινέζε, δίπλα στον μεγάλο Όλιβερ Μπίρχοφ, έκαναν τα αντίπαλα τέρματα να “αναστενάξουν”. Το άκρως επιθετικό σχήμα που έπαιζε η ομάδα, με 3-4-3, βοήθησε και τον Αμορόζο να γίνει ένας σωστός “κίλερ”, δίπλα στον μεγάλο Γερμανό. Τη σεζόν μάλιστα 1998-99, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 τέρματα.

Ο Βραζιλιάνος στη θητεία του στην Ουντινέζε, πέτυχε 39 γκολ σε 86 συμμετοχές. Μετά την Ουντινέζε, επόμενη στάση στα ταξίδια του Βραζιλιάνου, ήταν η Πάρμα. Η ιταλική ομάδα ομάδα, τότε ίσως είχε το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας της, με παίκτες όπως οι Μπουφόν, Τουράμ, Καναβάρο και Κρέσπο, διεκδικώντας με αξιώσεις την 1η θέση.

Ο Αμορόζο, με την Πάρμα πέτυχε 11 γκολ σε 39 αγώνες, κάνοντας την Μπουρούσια Ντόρτμουντ, να κινηθεί για την απόκτησή του ξοδεύοντας 25 εκατομμύρια ευρώ.

Αλίμονο να έμενε στην ίδια ομάδα ο Βραζιλιάνος για πάνω από 3 χρόνια. Έτσι η Ντόρτμουντ, το έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2001, με ποσό ρεκόρ για το σύλλογο. Την ίδια χρονιά μάλιστα, στέφθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας με τον Αμορόζο να αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Κατάφερε να την οδηγήσει μέχρι και στον τελικό του κυπέλου Ουέφα το 2002, όπου πέτυχε και γκολ, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το κύπελλο ενάντια στη Φέγενορντ (3-2 τελικό σκορ).

 Η Ισπανια και η Μαλαγα

Επόμενη χώρα στην καριέρα του Αμορόζο, η Ισπανία και πιο συγκεκριμένα η Μάλαγα. Αγωνίστηκε μια μόλις σεζόν με τους Ισπανούς, αλλά πρόλαβε να σκοράρει 5 φορές στις 29 του συμμετοχές.

Επόμενη χώρα στην καριέρα του Αμορόζο, η Ισπανία και πιο συγκεκριμένα η Μάλαγα. Αγωνίστηκε μια μόλις σεζόν με τους Ισπανούς, αλλά πρόλαβε να σκοράρει 5 φορές στις 29 του συμμετοχές.

Βραζιλία και πάλι Βραζιλία

Είπαμε δεν μπορούσε να στεριώσει σε ομάδα κι έτσι είπε να αλλάξει και πάλι ήπειρο, επιστρέφοντας στη πατρίδα του και την Σάο Πάολο (12 γκολ σε 22 συμμετοχές). Ένας χρόνος και εκεί όμως. Βέβαια πρόλαβε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες. Το χειμώνα του 2006, λίγο μετά την κατάκτηση και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με την Σάο Πάολο, έρχεται πρόταση από την Μίλαν.

Ιταλία… ξανά

Οι Μιλανέζοι έψαχναν τον αντικαταστάτη του Κριστιαν Βιέρι, κι έτσι έκαναν δικό τους τον Αμορόζο για 18 μήνες. Αγωνίστηκε σε μόλις 4 αγώνες, σκοράροντας 1 γκολ, και αποφάσισε στο 6μηνο να ακυρώσει το συμβόλαιό του με τους Ιταλόυς και να επιστρέψει στην πατρίδα του και πάλι, για την Κορίνθιανς αυτή τη φορά.

Βραζιλία και πάλι Βραζιλία (μέρος 2)

Ο Αμορόζο πήρε κατευθείαν την φανέλα με το “10”, ενώ ήρθε ως αντικαταστάτης του Κάρλος Τέβες, ο οποίος εκείνη την χρονιά πήρε μεταγραφή για την Γουέστ Χαμ. Μια χρονιά αγωνίστηκε με την Κορίνθιας. Και… πολύ ήταν για τον Βραζιλιάνο. Για την ιστορία, αγωνίστηκε σε 15 ματς, σημειώνοντας 2 γκολ.

Ωστόσο, δεν ήταν ευχαριστημένος στην ομάδα, μη μπορώντας να παίξει το ποδόσφαιρο που ήξερε. Έτσι αποφάσισε να λύσει το συμβόλαιό του με την Κορίνθιανς και να πάει στην Γκρέμιο. Οι μόλις 6 συμμετοχές του με το σύλλογο και η απουσία των γκολ όμως, τον οδηγούν σε ακόμα μια λύση συμβολαίου.

Το κεφάλαιο “Άρης”

Τα πέρα δώθε του Βραζιλιάνου σε Ευρώπη-Αμερική, δεν τελείωσαν όμως. Ο Άρης ήρθε σε επαφή μαζί του και κατάφερε να τον κλείσει για 1μιση χρόνο τον Ιανουάριο του 2008. Η μεταγραφή του Αμορόζο, προκάλεσε τον ενθουσιασμό των φιλάθλων του Άρη που του επιφύλαξαν μια απίστευτη υποδοχή. Ωστόσο το γνωστό σενάριο, επαναλήφθηκε για ακόμα μια φορά με την Αμορόζο να αποχωρεί από την ομάδα πριν τελειώσει το συμβόλαιό του. Έξι μήνες έμεινε στη Θεσσαλονίκη, σκοράροντας 2 γκολ σε 9 συμμετοχές.

Βραζιλία και πάλι Βραζιλία (μέρος 3)

Τέλος, επέστρεψε και πάλι στη Βραζιλία για να κλείσει και την καριέρα του στην ομάδα που ξεκίνησε, την Γκουαρανί, το Δεκέμβρη του 2008.

Αμορόζο, ο “γυρολόγος” των τριών Ηπείρων

Στην καριέρα του ο Αμορόζο, κέρδισε 20 τρόπαια και προσωπικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του Κόπα Αμέρικα με την εθνική Βραζιλίας και του Κόπα Λιμπερταδόρες αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Σάο Πάολο.

Αγωνίστηκε σε 12 συλλόγους (Βέρντι Καβασάκι, Φλαμένγκο, Ουντινέζε, Πάρμα, Ντόρτμουντ, Μάλαγα, Μίλαν, Κορίνθιανς, Γκρέμιο και Γκουαρανί), 3 ηπείρους (Αμερική, Ευρώπη, Ασία) και 6 διαφορετικές χώρες (Βραζιλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα).

Ήταν πρώτος σκόρερ σε 3 διαφορετικά πρωταθλήματα, αλλά και ρεκόρ μεταγραφής στην Μπουντεσλίγκα, όταν τον αγόρασε η Ντόρτμουντ από την Πάρμα για 25 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2001. Η Πάρμα είχε ξοδέψει ωστόσο, δύο εκατομμύρια παραπάνω για να τον αγοράσει 2 χρόνια νωρίτερα.

Με την εθνική Βραζιλίας, αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια και σκόραρε 9 τέρματα. Συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 324 επίσημα παιχνίδια, πετυχαίνοντας 135 γκολ.

Σίγουρα ο Μάρσιο Αμορόζο, ήταν από του καλύτερους επιθετικούς των τελευταίων χρόνων, αλλά οι συνεχείς αλλαγές ομάδων που έκανε, δεν τον άφησαν να δείξει όλα όσα μπορούσε.

To Top