Καρίμ Σολτάνι: «Μετάνιωσα, γυρίζω σελίδα, κάνω μια νέα αρχή» (video)

Ο Καρίμ Σολτάνι, όταν πήρε την απόφαση να αλλάξει ποδοσφαιρική… γειτονιά, αφήνοντας το Καυτανζόγλειο για το Κλεάνθης Βικελίδης, κουβαλούσε στις αποσκευές του ένα βιογραφικό «γεμάτο» από το πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του, αλλά και την σκιά ενός ευέξαπτου παίκτη που δέχεται κόκκινες κάρτες δια… ασήμαντον αφορμή.

Όταν τον συναντήσαμε, παραμονές του αγώνα του Άρη με τον Ατρόμητο, είδαμε έναν Σολτάνι χαρούμενο, χαμογελαστό, ήρεμο. «Έχω αλλάξει, φέτος θα δείτε έναν άλλο Καρίμ» μας είπε και μπήκαμε αμέσως στον… πειρασμό. «Δηλαδή κόκκινες κάρτες τέλος;», τον ρωτήσαμε. Η απάντηση κατηγορηματική: «Τέλος…». Τι ήθελε και το είπε…

Η συνέχεια γνωστή… Η αποβολή του κόντρα στον Ατρόμητο σε μια ανύποπτη στιγμή, προκάλεσε μια σημαντική απώλεια στον Άρη, γυρνώντας τον ίδιο τον Σολτάνι πίσω… Και τώρα; Ο 27χρονος Αλγερινός παραδέχεται ότι: «Μετάνιωσα. Έκανα αυτό που έλεγα ότι δεν θα ξανακάνω. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Ζήτησα συγγνώμη από την ομάδα και από τους συμπαίκτες μου. Ζητάω συγνώμη και από τον κόσμο. Το έχω μετανιώσει πικρά. Αλλά στο ποδόσφαιρο δεν στέκεσαι πίσω. Γυρίζω σελίδα και είμαι έτοιμος για μια νέα αρχή». Η αντρίκεια εξήγηση του Σολτάνι δεν αφήνει περιθώρια…

Ο Γαλλοαλγερινός αποκαλύπτεται στο PRESSARIS.gr σε μια συνέντευξη, όπου μιλάει για τον ίδιο, τον Άρη, το ποδόσφαιρο, τον Ζιντάν, αλλά και την οικογένεια του, το παιδικό όνειρό του να γίνει… γιατρός. Γιατρός δεν έγινε, αλλά δείχνει στα γήπεδα ότι βρήκε το… φάρμακο για τα γκολ!

Ξέρεις την Θεσσαλονίκη, απλά άλλαξες ομάδα. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Άρη;
Έχω πολύ θετικές εντυπώσεις. Ήρθα σε μια ομάδα που λειτουργεί σε απόλυτα επαγγελματικά πρότυπα. Η προπόνηση που κάνουμε είναι επαγγελματική. Η ομάδα δουλεύει πολύ σκληρά. Έχω πολύ καλές εντυπώσεις και από τον κόσμο, γιατί βλέπω από την πρώτη στιγμή ότι υποστηρίζει την ομάδα, είτε σε επίσημο, είτε σε φιλικό παιχνίδι. Είναι πάντα δίπλα μας.

Η παρουσία και η στήριξη του κόσμου φέρνει και πίεση, επειδή υπάρχουν και πολλές προσδοκίες από τους φιλάθλους;
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προσδοκίες, γιατί ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα και πάντα ο κόσμος περιμένει κάτι μεγάλο από μας. Είναι φυσιολογικό. Η πίεση ανήκει στο ποδόσφαιρο. Αν είσαι επαγγελματίας, θα πρέπει να ζήσεις με αυτή την πίεση.

Γιατί χαρακτήρισες τον Άρη ως τη μεγάλη ευκαιρία σου, όταν υπέγραψες στην ομάδα;
Είναι μια μεγάλη ομάδα ο Άρης, ήρθα σε μια καλύτερη ομάδα. Πρέπει να παίξεις καλύτερα, να πετύχεις περισσότερα γκολ, να δώσεις περισσότερες ασίστ. Αν είμαι καλός με τον Άρη και θα κάνω το καλύτερο γι’ αυτό, θα είναι καλό για την καριέρα μου.

Παρακολούθησες από κοντά την περσινή ευρωπαϊκή πορεία του Άρη. Τι σκέφτηκες βλέποντας τις μεγάλες νίκες;
Το να βλέπεις τον Άρη να κερδίζει την Ατλέτικο ή να μάχεται κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι είναι κάτι που δίνει πόντους στην ομάδα, την έκανε γνωστή σε όλη την Ευρώπη αυτή η πορεία και την καταξίωσε και στην Ελλάδα. Αυτά τα παιχνίδια βοήθησαν τον Άρη να μεγαλώσει το όνομά του. Υπάρχει απογοήτευση που φέτος η ομάδα δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη, γιατί πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να επιστρέψει η ομάδα στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του φετινού Άρη;
Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Έχουμε ομάδα να το κάνουμε, έχουμε τον κατάλληλο προπονητή και αν όλα πάνε καλά και παλέψουμε μαζί, δεν υπάρχει λόγος να μην δεν πετύχουμε τον στόχο.

Ο προσωπικός στόχος του Καρίμ Σολτάνι;
Θέλω να πετύχω γκολ, να δώσω ασίστ, να δώσω τον καλύτερό εαυτό μου. Στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι θα γίνει…

Με πόσα γκολ θα είσαι ικανοποιημένος;
Δεν μπορώ να πω… Εξαρτάται από τον αριθμό αγώνων που θα παίξεις, από το να μην έχεις κάποιον τραυματισμό. Επίσης, εξαρτάται σε ποια θέση θα παίζω. Αν θα είμαι επιθετικός ή στα άκρα.

Είσαι ένας πολυσύνθετος παίκτης. Ο κ. Τσιώλης θέλει τέτοιους παίκτες στην ομάδα. Εσένα που σου αρέσει περισσότερο να παίζεις;
Μου αρέσει να παίζω πίσω από τον σέντερ φορ, γιατί εκεί έχεις περισσότερο ελεύθερο χώρο να κινηθείς, είσαι κοντά στο γκολ. Μου αρέσει να παίζω και έξω αριστερά. Έχω παίξει στον Άρη και σέντερ φορ, γιατί δεν είχαμε κάποιον παίκτη εκεί μέχρι πρότινος, γι’ αυτό και σκόραρα γκολ στην προετοιμασία. Ο προπονητής θα αποφασίσει που θα με βάλει…

Πίσω από τον επιθετικό έπαιζε και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Έχετε την ίδια πορεία, από την Αλγερία στην Γαλλία. Έχει τύχει ποτέ να συναντηθείτε;
Ο Ζιντάν είναι από… άλλο κόσμο. Δεν έχουμε συναντηθεί, αλλά δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις. Ο Ζιντάν είναι από έναν άλλον κόσμο και το μόνο κοινό μας είναι ότι είμαστε και οι δύο Γαλλοαλγερινοί!

Υπήρξε είδωλο για σένα;
Βέβαια! Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Ο τρόπος που έπαιζε ήταν τελείως διαφορετικός από των υπόλοιπων παικτών.

Δημιούργησε μια νέα εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο…
Συμφωνώ. Όταν τον έβλεπες να παίζει, νόμιζες ότι δεν ήταν ποδόσφαιρο, αλλά μια ζωγραφιά…

Είπες πριν ότι έλειπε ένας σέντερ φορ. Τώρα έχεις τον συμπαίκτη σου στον Ηρακλή, τον Βικτοράς Γιάκομπ. Ποια είναι η γνώμη σου και πως μπορείτε να ταιριάξετε μαζί στην επίθεση;
Μέχρι να έρθει ο Βικτοράς, είχαμε παίκτες περίπου με τα ίδια χαρακτηριστικά. Πιο τεχνίτες, πιο γρήγοροι, όπως ο Νέρι ή εγώ. Μας έλειπε ένας παίκτης σαν τον Γιάκομπ. Μπορεί να κρατάει μπάλα, είναι καλός μέσα στην περιοχή, τελειώνει καλά τις φάσεις. Είναι πολύ καλή προσθήκη για τον Άρη και το παιχνίδι του ταιριάζει στην ομάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα βάλει πολλά γκολ.

Εντός γηπέδου σε γνωρίζει ο κόσμος. Εκτός γηπέδου ποιος είναι ο Καρίμ; Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Έχω τρία παιδιά, δυο αγόρια και ένα κορίτσι και περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμενος μαζί τους. Είμαι πολύ… απασχολημένος όταν δεν είμαι στο γήπεδο, έχω πολλά πράγματα να κάνω. Δεν παραπονιέμαι. Είναι πολύ όμορφο αυτό, καθόλου βαρετό.

Τα αγόρια σου παίζουν ποδόσφαιρο;
Είναι μικρά ακόμα. Ο μεγάλος μου που είναι 2,5 ετών καταλαβαίνει όταν φεύγω από το γήπεδο και μου φωνάζει «μπαμπά μπάλα»…

Θα ήθελες να τους δεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές;
Αν τους αρέσει και έχουν ταλέντο, γιατί όχι; Αν τους άρεσε… Θα ήμουν περήφανος για αυτά.

Αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής, τι θα ήθελες να είσαι;
Όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε να γινόμουν γιατρός, αλλά όποτε έβλεπα ένεση ήμουν έτοιμος να λιποθυμήσω, οπότε δεν ήταν αυτό για μένα… Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο.

Σου αρέσει η Θεσσαλονίκη; Πολλοί ξένοι που έρχονται στην πόλη τους αρέσει. Έχεις εξήγηση;
Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η πόλη. Αν βρεις κάποιον που να πει ότι δεν του αρέσει η Θεσσαλονίκη, θα είναι τρελός! Έχει τα πάντα! Έχει θάλασσα, όμορφο κέντρο, έχει βουνά, αν θέλεις, έχει καφέ, έχει πάντα καλό καιρό, είναι κοντά σε όλα… Είναι η πιο όμορφη πόλη στην Ελλάδα. Την προτιμώ από την Αθήνα που είναι πιο μεγάλη.

Ποιο ήταν το καλύτερο δώρο που πήρες στα γενέθλιά σου;
Όταν ξύπνησα στα γενέθλιά μου το πρωί ήρθαν τα παιδιά μου, με αγκάλιασαν και μου ευχήθηκαν χρόνια πολλά! Μου έδειξαν ότι με αγαπούν. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι μετράς για τα παιδιά σου…

Πως είδες όλη αυτή τη κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πως σας επηρέασε;
Αυτό δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Κάνουμε προετοιμασία και προπονούμαστε βάσει προγράμματος για να είμαστε έτοιμοι για έναν αγώνα και ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε τι αποφάσεις θα παρθούν, ποιες ομάδες θα μείνουν, ποιες όχι. Τα παρακολουθούσα, αλλά δεν μπόρεσα άλλο… Όλα αλλάζουν. Δεν θέλω να τα ακούω. Περιμένω και συγκεντρώνομαι στην δουλειά μου.

Μιλάς ελληνικά; Πες δυο – τρεις λέξεις που ξέρεις…
Καληνύχτα, καλημέρα, Άρη σ ‘αγαπώ!

Δείτε σε βίντεο ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Καρίμ Σολτάνι:

{youtube}7PfGXkkVDKE|560|315|1{/youtube}

To Top