Καρατζιοβαλής: “Πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου ο Άρης, γι’ αυτό ήρθα στα δύσκολα”

Ο Δημήτρης Καρατζιοβαλής θα ήταν τερματοφύλακας ακόμα αν ο Άρης δεν είχε περιορισμούς στις μεταγραφές. Τελικώς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να… έρθε στα δύσκολα του Άρη για άλλη μια φορά.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Καρατζιοβαλή στο “Metrosport”:

Ποια είναι τα συναισθήματα σου για την επιστροφή στην ομάδα μετά από μερικά χρόνια;

«Τα συναισθήματα είναι τα ίδια από τότε που είχα έρθει στην ομάδα πριν από πολλά χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι για μένα, απλά είμαι σε διαφορετικό πόστο».

Ποιος είναι ο στόχος της φετινής χρονιάς;

«Νομίζω ότι ο στόχος, από τη στιγμή που ο Αρης βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, δεν μπορεί να είναι άλλος από την άνοδο. Ο Αρης ανήκει στη Σούπερ Λίγκα. Παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά, οπότε η προσπάθεια προβλέπεται δύσκολη κι επίπονη».

Η αρχική σκέψη ήταν να επιστρέψεις ως τερματοφύλακας, αλλά τελικά επέστρεψες ως προπονητής τους. Τι σκέψεις σου δημιουργήθηκαν όταν πήρες αυτή την απόφαση;

«Είχα συζητήσει με τον ερχομό του κυρίου Καλαϊτζίδη το ενδεχόμενο να επιστρέψω ως τερματοφύλακας. Παρόλα αυτά, μετά από λίγες μέρες μάθαμε πως η ομάδα δε θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές και μπήκε στη σκέψη μας να αλλάξουμε και να δουλέψω εγώ πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης των τερματοφυλάκων. Ούτως ή άλλως η αλληλοεκτίμηση με τον προπονητή, είναι μεγάλη».

Πάντως απ’ ότι βλέπουμε στις προπονήσεις, ένα ημίχρονο ή και ένα ολόκληρο παιχνίδι, το βγάζεις ακόμη εύκολα.

«Δεν έχει πολύ καιρό που σταμάτησα, μόνο λίγοι μήνες. Τα τελευταία χρόνια έχω πάρα πολλά παιχνίδια στα πόδια μου επομένως, μπορεί να γίνει κι αυτό».

«Μεγαλύτερο προσόν η προσωπικότητα»

Λένε ότι ένας τερματοφύλακας γίνεται καλύτερος όσο περνούν τα χρόνια. Εσύ στον Αρη, δουλεύεις με νεαρά παιδιά. Πώς κρίνεις τη μέχρι τώρα συμπεριφορά τους και πως βλέπεις την πορεία τους;

«Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Από κει και πέρα όμως, παίζει ρόλο η προσωπικότητα. Αν ένας τερματοφύλακας την έχει και τη βγάζει μέσα στο γήπεδο τότε προκύπτει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Άρα για μένα, το μεγαλύτερο προσόν είναι η προσωπικότητα. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται. Βέβαια τα παιδιά είναι αρκετά νεαρά για τη θέση, αλλά έχουν κάποια παιχνίδια στα πόδια τους, ειδικά οι δύο από τους τρεις. Θεωρώ ότι με τη δουλειά που γίνεται, θα τους δώσουμε ένα μεγάλο κίνητρο γιατί θα παίξουν σε μια μεγάλη ομάδα, που συνοδεύεται από πάρα πολύ μεγάλη πίεση από τον κόσμο. Αρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποβάλλουμε γρήγορα».

Αυτό που παρατηρούμε καθημερινά, είναι οι πολλές διαφορετικές ασκήσεις που δοκιμάζεις στους τερματοφύλακες. Τους δίνεις έτσι έξτρα κίνητρα για προπόνηση;

«Γενικά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι ένα κομμάτι που το έχω δουλέψει κι εγώ αλλά και διαβάζω αρκετά και παρακολουθώ αρκετές σχολές, θέλω να μεταδώσω κάτι τέτοιο στα παιδιά. Γι’ αυτό και δουλεύουμε πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα, γιατί η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ εξειδικευμένη. Έτσι και οι τομείς που κάνουμε πρέπει να έχουν πάρα πολλές φάσεις αγώνων για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δύσκολες καταστάσεις».

Ο προπονητής δεν δείχνει να φοβάται να πει στους τερματοφύλακες αυτό που πρέπει να τους πει, όταν κάνουν λάθη. Πόσο σημαντικό είναι να γίνει δουλειά σε όλους τους τομείς;

«Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες του καθενός. Τις έχουμε εντοπίσει και αξιολογήσει και δουλεύουμε κάθε κομμάτι και κάθε τερματοφύλακα ξεχωριστά, πάνω στις αδυναμίες. Αυτό προϋποθέτει πολύ δουλειά, χρόνο και νομίζω πως επειδή ο κύριος Καλαϊτζίδης τα θέλει όλα στην εντέλεια, αρκετές φορές ερχόμαστε σε «σύγκρουση». Κάτι πάρα πολύ καλό γιατί έτσι βελτιώνονται και οι τερματοφύλακες».

«Μου αρέσουν τα δύσκολα»

Ο Αρης της Β’ Εθνικής έτσι όπως είναι, επειδή γνωρίζεις την κατηγορία, που πρέπει να ενισχυθεί, αν πιστεύεις πως χρειάζεται ενίσχυση;

«Σίγουρα η ομάδα θέλει ενίσχυση, αυτό το βλέπουν όλοι. Πιστεύω πως πρέπει να αποκτηθούν τουλάχιστον 3-4 παίκτες πιο έμπειρους, ούτως ώστε μαζί με τα νέα παιδιά, να δημιουργηθεί καλή χημεία και καλό σύνολο για να μπορέσει η ομάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Β’ Εθνικής, που είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατηγορία».

Τι ρόλο παίζει ο Αρης στη ζωή σου;

«Ο ρόλος που παίζει ο Αρης στη ζωή μου είναι πρωταρχικός. Από την πρώτη φορά που ήρθα στην ομάδα. Το γνωρίζει ο καθένας. Γι’ αυτό και κάθε φορά έρχομαι στα δύσκολα».

Επέλεξες όλα αυτά τα χρόνια να το βγάλεις προς τα έξω και επιστρέφεις ξανά στα δύσκολα. Σε θλίβει η κατάσταση που έρχεσαι να αντιμετωπίσεις;

«Εχω έρθει στον Αρη της Β’ Εθνικής το 2005. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον σύλλογο. Νομίζω πως μετά το πέρασμα εκείνο της Β’ Εθνικής, τα επόμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ όμορφα, γεμάτα εμπειρίες, ευρωπαϊκούς αγώνες, η ομάδα είχε και έχει τεράστιο πρεστίζ. Φτάσαμε πάρα πολύ ψηλά, ανεβάσαμε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά κι ασφαλώς θλίβομαι να βλέπω την ομάδα, εδώ που είναι σήμερα».

Από τα λεγόμενα σου αντιλαμβάνεται κανείς, πως μάλλον δεν το περίμενες να επιστρέψει ο Αρης στα ίδια.

«Φυσικά και δεν το περίμενα, γιατί μετά από μια πετυχημένη πορεία τόσων χρόνων, ο Αρης θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, βιώνει δύσκολες καταστάσεις και εύχομαι γρήγορα να βρεθούν άνθρωποι να βοηθήσουν και να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα από το αδιέξοδο».

«Ολοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας»

Εχεις άποψη για το τι πήγε στραβά όλα αυτά τα χρόνια;

«Αποψη έχω. Δε θέλω όμως να την καταθέσω δημόσια. Πιστεύω όμως οι υπεύθυνοι και οι υπαίτιοι για την κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα σήμερα, θα μπορούν εύκολα να βγουν και να πουν την αλήθεια στον κόσμο».

Ο Αρης είναι ομάδα που παραδοσιακά βγάζει τερματοφύλακες. Τα τελευταία χρόνια όμως, είδαμε τερματοφύλακες όπως ο Πιοβεζάν, ο Πέσκοβιτς, ο Κέλεμεν, γενικότερα παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και μάλλον δεν ήταν αντάξιοι του συλλόγου. Τι συνέβη;

«Κατά κόρον έγινε αυτό στον Αρη τα τελευταία χρόνια. Αν δεν κάνω λάθος μέσα σε πέντε χρόνια, η ομάδα άλλαξε πάνω από 120 ποδοσφαιριστές. Μέσα σε αυτούς, βρίσκονταν και οι τερματοφύλακες. Προφανώς κάποιοι επωφελούνταν από αυτό το γεγονός. Από κει και πέρα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από τις επιλογές και την πορεία του».

Υπάρχει κάποιος τερματοφύλακας που ξεχωρίζεις από όλους όσους έχουν φορέσει τη φανέλα του Αρη;

«Κατά περιόδους υπήρξαν καλοί τερματοφύλακες. Νομίζω όμως πως αυτοί που φόρεσαν τη φανέλα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν ίσως οι καλύτεροι, γιατί έδωσαν πιο πολλά στην ομάδα. Εμειναν πολλά χρόνια, δέθηκαν με την ομάδα και έδωσαν περισσότερα. Τώρα όλα είναι αλλιώς, οι παίκτες αλλάζουν πιο γρήγορα ομάδες, το ποδόσφαιρο έγινε πολύ πιο επαγγελματικό. Άρα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από τους υπόλοιπους, απλά εκείνα τα χρόνια, ήταν καλύτερα για τους τερματοφύλακες».

Αυτή την περίοδο ο κόσμος επισημαίνει πως δεν «βγαίνουν» καλοί τερματοφύλακες στην Ελλάδα. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η έλλειψη, αν όντως υπάρχει;

«Διαφωνώ κάθετα με την έλλειψη. Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλούς τερματοφύλακες. Επειδή μάλιστα αυτό λέγεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, ας κοιτάξουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ομάδες που εμπιστεύονται τερματοφύλακες, στις θέσεις των οποίων κάλλιστα θα μπορούσαν να παίξουν κάποιοι Έλληνες. Το θέμα είναι πως στους Έλληνες, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αυτό είναι το άσχημο και σε αυτό φταίμε κι εμείς, που δεν τους προωθούμε και δεν τους προβάλλουμε σωστά. Παραδείγματος χάρη, οι Βραζιλιάνοι προωθούν πάρα πολύ το προϊόν τους. Όπως οι Γερμανοί εξάγουν αυτοκίνητα, έτσι και οι Βραζιλιάνοι εξάγουν ποδοσφαιριστές. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς, σε καλά επίπεδα».

Ο Αρης πρόσφατα, εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό από την πώληση του Διούδη. Θεωρείς πως έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει έτσι, εξασφαλίζοντας έσοδα από πωλήσεις την κατάλληλη στιγμή;

«Είναι εξόχως σημαντικό να μπορείς να πουλάς έναν παίκτη την κατάλληλη στιγμή. Είναι καλό πως πολλοί παίκτες από τις ακαδημίες δοκιμάζονται στο εξωτερικό και μπορούν να φύγουν. Αυτό σημαίνει πως γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και ελπίζουμε πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί, ούτως ώστε ο κάθε ποδοσφαιριστής, να μπορέσει να πάρει αυτό που του αξίζει στην καριέρα του».

Η συνεργασία σου με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη πως είναι και σε ποιους τομείς εστιάζεται;

«Είναι αρκετά εξειδικευμένη η δική μου θέση, άρα αφού με επέλεξε για εκεί, πάει να πει πως με εμπιστεύεται. Εχουμε πολύ συνεργασία μέχρι στιγμής, δουλεύω πάνω σε πολλούς τομείς που μου έχει ζητήσει να εστιάσω όπως είναι οι φάσεις αγώνα. Ας ελπίσουμε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μια τόσο καλή συνεργασία».

«Κάποιοι δεν ήθελαν να παίζει ο Καρατζιοβαλής»

Στον κόσμο του Αρη θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα;

«Στον κόσμο του Αρη δεν θέλω να πω πολλά, γιατί έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη υπομονή τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας κρινόμαστε».

Σου έμεινε κάποια πίκρα από το γεγονός ότι προτιμήθηκαν άλλοι αντί για σένα, όταν φόρεσες τη φανέλα του Αρη;

«Ξέρετε πολύ καλά και ιδίως ο κόσμος, για ποιον λόγο δεν αγωνιζόμουν στον Αρη. Κάποιοι δεν ήθελαν να αγωνιστώ. Είχα κάποια χρόνια συμβόλαιο όμως και δεν μπορούσα να φύγω αν και το ζήτησα πολλές φορές. Παρόλα αυτά, έκατσα υπομονετικά και ποτέ δεν έβγαλα τίποτα προς τα έξω. Ασφαλώς όμως καταλαβαίνει κανείς, ότι κάποιοι δεν ήθελαν να παίζει ο Καρατζιοβαλής. Αυτό είναι που με πειράζει πιο πολύ απ’ όλα. Ο κόσμος όμως, γνωρίζει και αντιλαμβάνεται, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η σχέση αλληλοσεβασμού».

Στην τελική, αυτό είναι που μετράει, σωστά;

«Θεωρώ πως το να σε αναγνωρίζει κάποιος ως αθλητή, είναι ότι καλύτερο υπάρχει για κάποιον. Έτσι και για μένα».

 

To Top