Κατάργηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα ζητεί η Σούπερ Λίγκα!

Την κατάργηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, τη μείωση των προστίμων και την μετατροπή της Football League και Football League 2 σε ημιεπαγγελματικές κατηγορίες εισηγείται, μεταξύ άλλων, η Σούπερ Λίγκα στην ΕΠΟ μέσω «non paper» 

Οι προτάσεις της Σούπερ Λίγκας θα συζητηθούν στο ΔΣ της ΕΠΟ που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαϊου και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ ζητεί:
– Οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας να έχουν από μία ψήφο στη ΓΣ της ΕΠΟ αντί για μία συνολικά που έχουν σήμερα. Το συγκεκριμένο αίτημα είχε περάσει στη ΓΣ της ΕΠΟ το 2009 αλλά απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών επειδή τρεις Ενώσεις είχαν ψηφίσει αρνητικά.
– Να αυξηθούν σε δέκα τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ που προέρχονται από τη Σούπερ Λίγκα. Σήμερα είναι τέσσερα σε σύνολο 21.
– Να γίνει έμμισθη η θέση του προέδρου της ΕΠΟ.
– Να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπων της Σούπερ Λίγκας στην επιτροπή ιδιότητας και μεταγραφών, στην επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών, στη νομική και στην οικονομική επιτροπή.

Ωστόσο η πιο οπισθοδρομική και συντεχνιακή πρόταση, η οποία σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες προτείνεται χωρίς αιτιολογική έκθεση, είναι η εξ΄ ολοκλήρου κατάργηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.

Ενός θεσμού που δημιουργήθηκε το 2010 για να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπήρχε στην ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη η οποία έμενε ανενεργή σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούσαν δυσφήμιση του αθλήματος μέσω των ΜΜΕ και σε όλα τα παραπτώματα που συνέβαιναν αλλά δεν καταγράφονταν στο φύλλο αγώνα και στην έκθεση του παρατηρητή.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα της άσκησης έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και είναι αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση των στημένων αγώνων σε επίπεδο άσκησης των πειθαρχικών διώξεων σε ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς λόγω των αρμοδιοτήτων και του αντικειμένου τους άσκησαν πειθαρχικές διώξεις στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας οι οποίες τώρα θέλουν να πάρουν ρεβάνς και να απαλλάξουν το ποδόσφαιρο από την ενοχλητική παρουσία τους.

Αντιθέτως, πιο ρηξικέλευθη πρόταση αφορά τη μετατροπή της Football League και της Football League 2 σε ημιεπαγγελματικές κατηγορίες με τη συμμετοχή σε αυτές των ημιεπαγγελματικών ομάδων των ΠΑΕ που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα. Όπως προτείνεται, οι ομάδες αυτές θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Football League.

Ως προς τον πειθαρχικό κώδικα η Σούπερ Λίγκα ζητεί την αναθεώρηση των ποινών που είχαν περάσει τα δύο τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στη δημιουργία επεισοδίων.

Με αφορμή τα γεγονότα στον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού η Σούπερ Λίγκα προτείνει όταν η διωκόμενη για επεισόδια ΠΑΕ «έλαβε κάθε αναγκαίο μέτρο» και όταν οι πειθαρχικές παραβάσεις προκλήθηκαν από αίτια που δεν μπορούσε να ελέγξει η ίδια ή οφείλονται σε πράξεις ή παραλείψεις τρίτων (λ.χ. αστυνομία) τότε οι προβλεπόμενες ποινές να επιβάλλονται κατά το ήμισυ και να μην υπάρχει κατώτερο όριο ποινής η μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης η Σούπερ Λίγκα προτείνει μείωση των προστίμων για τη χρήση λέιζερ, τις ρίψεις αντικειμένων και την είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο.

Επικαλούμενη δε την οικονομική κρίση προτείνει μια σειρά «φοροαπαλλαγών» όπως μείωση του ποσοστού που καταβάλλει στην ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα από 5% σε 3%, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού που καταβάλλουν οι ΠΑΕ για κάθε μεταγραφή προπονητή και ποδοσφαιριστή.

Τέλος η Σούπερ Λίγκα, λόγω της συμφωνίας με το κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ζητά την παραμονή στην κατηγορία ομάδων που έχουν βαθμολογικά υποβιβαστεί σε περίπτωση που οι ομάδες που έχουν κερδίσει την άνοδο από τη Football League δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top