ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Κατσιαούνης: “Ο φετινός Άρης με το ρόστερ που δημιούργησε, είναι ικανός για μεγάλα πράγματα”

Ο Αλέκος Κατσιαούνης μίλησε για τον φετινό Άρη, το υλικό της ομάδας και την παρουσία του Άκη Μάντζιου.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:

Ξεκινώντας από το αγωνιστικό κομμάτι, έγινε μια καινούργια ομάδα φέτος, έχουμε 15 νέα πρόσωπα. Πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό;

Η λογική είναι πως φυσικά δεν μπορούμε να κοιτάμε συνεχώς πίσω στις παλιές «καταστροφές» όπως τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα ή οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι να έχουμε την ευχέρεια και να βλέπουμε μπροστά. Έχουμε δημιουργήσει μετά από όλα αυτά μια ομάδα που εντυπωσιάζει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σίγουρα οι 15 καινούργιοι παίκτες είναι ένα πρόβλημα μέχρι να «μονταριστεί» η ομάδα, τα αποτελέσματα όμως δείχνουν πως οι παίκτες που ήρθαν είναι και καλοί και ικανοί για αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην συνέχεια.

Πιστεύεις και εσύ πως το φετινό ρόστερ, είναι το πιο «γεμάτο» από άλλες χρονιές;

Μπορεί να μην είναι στην ποιότητα που ήταν ίσως παλιότερα, το θέμα είναι πως τώρα έχεις πολλές εναλλακτικές και το ξέρουμε πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένας «μαραθώνιος». Αυτοί οι παίκτες θα χρειαστεί κάποια στιγμή να καλύψουν κάποια «κενά», ντεφορμάρισμα, τραυματισμούς, κάρτες κτλ. Δεν έχει να κάνει με ένα πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικών αλλά με έναν μεγάλο μαραθώνιο. Θεωρώ λοιπόν πως ο Άρης με το ρόστερ που έχει δημιουργήσει φέτος, είναι ικανός να κάνει μεγάλα πράγματα.

Στο κομμάτι που σχετίζεται με την λειτουργία της ομάδας, πως βλέπεις την αλλαγή μετά την αποχώρηση των Ένινγκ και Χαριστέα και την άφιξη του Μάντζιου; Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Σε αυτό παίζουν ρόλο και τα αποτελέσματα, όταν γίνεται ένας προγραμματισμό στην αρχή της χρονιάς και οι βάσεις δίνονται στην Ευρώπη και λέγεται πως η ομάδα ενδιαφέρεται πολύ από αυτό και τελικά έρχεται ένας αποκλεισμός τόσο γρήγορα, ανατρέπονται τα πράγματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς τέτοιες καταστάσεις παρασέρνουν και μεγάλα ονόματα. Ο Άγγελος Χαριστέας ήρθε με μεγάλες προοπτικές στον σύλλογο και όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πιθανόν σε κάποια πράγματα που ήθελε η διοίκηση. Γιατί αυτή που δρομολογεί τις εξελίξεις, πάντα είναι τα διοικητικά πρόσωπα της ομάδας. Το τι ήθελε ο κύριος Καρυπίδης, πως το είχε στο μυαλό του κτλ, δεν μπορούμε να το ξέρουμε εμείς. Αν ο κύριος Καρυπίδης ένιωσε πως ο αποκλεισμός από την Κόλος έκανε τόσο μεγάλη ζημιά, πήρε μια απόφαση και χειρίστηκε τα πράγματα αναλόγως.

Κεφάλαιο «Άκης Μάντζιος», ένας άνθρωπος που έχει γνώση των καταστάσεων και των δυσκολιών που έχει ο οργανισμός Άρης.

Πραγματικά ο οργανισμός Άρης είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο με έναν κόσμο που έχει απαιτήσεις. Κάθε χρονιά ξεκινάμε με φιλοδοξίες κτλ. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τον Άκη Μάντζιο, τα μηνύματα όμως που έρχονται για το πρόσωπο του είναι θετικά. Μιλούν για έναν έξυπνο άνθρωπο, έναν προπονητή που είναι ορθολογικός. Ο Μάντζιος τι έκανε; Πήρε τον Σούντγκρεν και τον έβαλε στην λογική ότι είναι ένας χρήσιμος παίκτης, ένας παίκτης της ομάδας. Ένας προπονητής που έρχεται στην ομάδα, πρέπει να χρησιμοποιεί ό,τι υλικό διαθέτει. Μπορεί να βρει έναν παίκτη που είναι πιεσμένος και να καταφέρει να τον κάνει κάτι διαφορετικό. Από εκεί και πέρα είναι ένας προπονητής που γνωρίζει τα πράγματα, αντιλαμβάνεται που βρίσκεται και για να τον έφερε ο κύριος Καρυπίδης, θα ταιριάζουν η λογική και τα χνώτα τους.

Φέτος, οι ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη θα έχουν απανωτά παιχνίδια και είναι πολύ πιθανό να χάσουν βαθμούς στο πρωτάθλημα. Πιστεύεις πως ο Άρης θα μπορέσει να «εκμεταλλευτεί» τις γκέλες των υπολοίπων;

Το ξεκίνημα μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλό. Όμως ο Άρης πρέπει να εστιάσει μόνο στις δικές του δυνατότητες, το τι κάνουν οι άλλες ομάδες θα πρέπει να μας είναι περίσσιο. Ο Άρης θα πρέπει να είναι προσηλωμένος 100% στους στόχους που έχει, οι δυνατότητες που δίνονται στο ρόστερ είναι άπειρες, η αγωνιστική «φαρέτρα» του Μάντζιου είναι γεμάτη και εμείς πρέπει να κοιτάμε κάθε Κυριακή πως θα μαζεύουμε τους πόντους. Η ομάδα δείχνει ικανή πως μπορεί, θέλει και πιστεύω θα μπορέσει να κάνει κάτι διαφορετικό φέτος. Είναι η ευκαιρία φέτος να δείξει κάτι μεγαλύτερο και να είναι σε υψηλοτερη θέση.

Σε ένα από τα «διπλά» που έφερε ο Άρης κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήσουν μέσα και εσύ, ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Θυμάσαι κάποια πράγματα;

Ναι νομίζω ήταν την σεζόν 1986-87. Το χαρακτηριστικό που θυμάμαι ήταν πως ο Παναθηναϊκός είχε μπει τόσο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο που στο 15’ είχαν χάσει τρία τετ-α-τετ, ένα δοκάρι και εγώ πήγα να κάνω βολέ και νόμιζα πως το ματς είχε τελειώσει. Η πίεση του παιχνιδιού ήταν τεράστια, ωστόσο καταφέραμε και κερδίσαμε. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πηγαίνεις εκτός Θεσσαλονίκης και να κερδίζεις Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και αυτό το μαρτυρά και η ιστορία.

Περνώντας στους τερματοφύλακες του Άρη. Παρέμειναν οι Κουέστα και Έμαν ενώ προστέθηκαν οι Μπουσέ και Σιαμπάνης.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη θέση, αλλά μπορώ να πω πως ο Άρης τώρα ειδικά σε αυτή την θέση είναι πολύ βελτιωμένος. Σίγουρα πήρε τον Μπουσέ που φαντάζομαι είναι πιο έμπειρος από τον Έμαν, τον είδαμε στο ματς με τον Παναθηναϊκό, σε έναν αγώνα που δεν είχε τόσο μεγάλη πίεση και ένας τερματοφύλακας όταν δεν δέχεται γκολ σε ένα ματς, είναι πετυχημένος και αυτό μετράει. Μπορεί να μην εντυπωσίασε, αλλά ο Άρης κέρδισε και μην ξεχνάμε πως ήταν το πρώτο του παιχνίδι. Θεωρώ πως θέλει πολύ χρόνο για να βγάλουμε συμπεράσματα για έναν τερματοφύλακα.

Εγώ μένω στον Κουέστα που είναι ο βασικός. Είναι ένας τερματοφύλακας ικανός αλλά λίγο μαλθακός. Δεν λογίζεται ένας τερματοφύλακας σε μια ομάδα να μην έχει ένταση. Ο Κουέστα είναι ένας αθόρυβος τερματοφύλακας που κάνει την δουλειά του, από εκεί και πέρα όμως δεν τον βλέπω να έχει ηγετική εξέλιξη. Εγώ πιστεύω πως ένας τερματοφύλακας πρέπει να έχει αυτή την ικανότητα να διευθύνει γιατί είναι ο τελευταίος που βλέπει όλο το γήπεδο. Ενώ είναι ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας αλλά με κάποια μειονεκτήματα.

Πιστεύεις η έλευση του Μπουσέ μπορεί να ανεβάσει τον ανταγωνισμό και την απόδοση του Κουέστα;

Μπορεί ναι να τον ταρακουνήσει, διότι τόσα χρόνια στον Άρη δεν είχε κάποιο όνομα να τον φοβίσει και να σκεφτεί τον ανταγωνισμό. Τώρα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Άρης έχει παράδοση στους τερματοφύλακες και ένας από αυτούς αν και νεαρός σε ηλικία είναι ο Αντώνης Στεργιάκης. Αν είχε μείνει στον Άρη θα μπορούσε να δημιουργήσει ιστορία;

Ξέρεις τι πληρώνουμε από αυτό; Ότι ο Άρης ήταν σε αγωνιστική απραξία κάποια χρόνια και τα τμήματα υποδομών δυστυχώς τότε δεν είχαν την απαραίτητη οργάνωση. Παιδιά που είναι στον Άρη και είναι «δηλωμένα Αρειανά» πολύ δύσκολα φεύγουν από την ομάδα. Όταν όμως οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως τότε, κάποιοι αθλητές είδαν πως δεν υπήρχε μέλλον. Ο Αντώνης επειδή τον γνωρίζω προσωπικά θα μπορούσε να είναι ένα «περιουσιακό στοιχείο» για τον Άρη. Δυστυχώς όμως κάποιοι, δεν βλέπουν τα τμήματα υποδομής και αυτό με ενοχλεί. Τα τμήματα υποδομής, είναι «χρυσάφι» για τις ομάδες και εμείς πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Δύο με τρεις παίκτες να βγάζεις ανά χρονιά, θα είναι χρυσάφι για την ομάδα και το κέρδος τεράστιο, αξίζει ο Άρης.  Έχει αυτή την αίγλη ότι από τα «φυτώρια» του πως έχουν βγει πολλοί παίκτες. Τα παιδιά που έρχονται από «κάτω», στελεχώνουν την ΠΑΕ.

Πως προέκυψε η υπόθεση Αγκάνθο;

Όταν ήρθε ο Νταβίντ  στην ομάδα, επειδή κάναμε έναν χρόνο συμβόλαιο, το συμβόλαιο του ολοκληρωμένο ήταν μέσα από το τηλεοπτικό της Nova, οπότε το περιθώριο του να έχει γίνει κάποιο λάθος από δική μας πλευρά, δεν υφίσταται. Αν έγινε κάτι, θα έγινε την επόμενη χρονιά, ίσως με τον κύριο Ηλιάδη. Όταν ήμασταν εμείς, είχε υπογράψει για έναν χρόνο και όλο το συμβόλαιο του καλυπτόταν από τα τηλεοπτικά της Nova. Δεν υπάρχει ούτε σκιά, ούτε τίποτα για τον πρώτο χρόνο. Το πρόβλημα εντοπίζεται την δεύτερη χρονιά.

Έγιναν πολλά λάθη που δυστυχώς μας «πληγώνουν» ακόμη.

Όταν όμως δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα, όταν αφήσαμε εκκρεμότητες και ο κύριος Καρυπίδης μετ’έπειτα θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα. Θα μου πεις και εκείνος έχει μια λογική να λειτουργεί μόνος του. Ενώ έχει τραβήξει όλο το «κάρο», έχει περάσει τις δυσκολίες, έχει πάει την ομάδα μπροστά, έχει φιλοδοξίες, έχει και διοικητικές αδυναμίες που τον πληγώνουν ακόμη και τώρα. Θα μπορούσε να έχει στελεχώσει καλύτερα τα πράγματα. Όταν αφήνεις κενά και οι άλλοι που θέλουν φυσικά να σε «τρυπήσουν» σε βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες. Επομένως λέω πως ενώ έχει δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές για τον σύλλογο, έχει κάποιες αδυναμίες παράλληλα που τον πληγώνουν. Στην τελική αυτός πληρώνει.

Πόσο «πληγώνει» τον Άρη που δεν έχει τον κόσμο στο πλευρό του;

Η απλή λογική, αν στο ματς με την Κόλος υπήρχε ο κόσμος, υπήρχε η πιθανότητα να χάναμε; Αυτό είναι αυτονόητο, η δύναμη του Άρη είναι κυρίως ο κόσμος του, είναι οι 25.000 άνθρωποι στο Χαριλάου, δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Ο θαυμασμός για το «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι τεράστιος. Όταν ήρθε ο Φορλάν και είπε πως λόγω του κόσμου δεν ακούγαμε τι μας έλεγε ο προπονητής, εγώ τι να πω από εκεί και πέρα; Η δυναμική του κόσμου του Άρη είναι τεράστια!

To Top