Κικίλιας: «Θα διακόπτεται προληπτικά η κυκλοφορία όταν έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα»

Όσα είπε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τους ελέγχους της Τροχαίας.

Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και φορείς για τον καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού και τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι θα απαγορεύονται προληπτικά οι μετακινήσεις όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να αποφεύγονται εγκλωβισμοί οδηγών και επιβατών.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής μας- της στρατηγικής της Κυβέρνησης για έμφαση στην πρόληψη- θα προχωρήσουμε σε προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων, αν και εφόσον χρειάζεται, σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να αποφύγουμε εικόνες και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, αν υπάρχουν στοιχεία από τους επιστήμονές μας για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να κάνουμε μία προσπάθεια να τον ενημερώσουμε νωρίτερα, ώστε να μη βγει στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους».

«Θα γίνονται έλεγχοι της Τροχαίας για τις αλυσίδες στα αυτοκίνητα»
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην υποχρέωση των οδηγών να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες, όταν υπάρχει πρόγνωση για χιονοπτώσεις στην περιοχή τους. «Επίσης, υποχρεωτικά να έχουμε όλοι τις αλυσίδες μαζί μας, και κάποια βασικά πράγματα τα οποία χρειάζεται να έχουμε μέσα στα αυτοκίνητά μας. Όπως θυμάστε, υπήρχε σχετική καμπάνια πέρυσι- -θα γίνονται και έλεγχοι της Τροχαίας και της Αστυνομίας για αυτό. Παρακαλώ πάρα πολύ, λοιπόν, όλους τους πολίτες: τις αλυσίδες μαζί μας, στα αυτοκίνητά μας και να έχουμε και τις στοιχειώδεις γνώσεις προκειμένου να μπορέσουμε να «φορέσουμε» τις αλυσίδες στα λάστιχά μας».

«Η Πολιτική Προστασία θα παρεμβαίνει στους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών»
«Σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνεται μέσα από το Νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε σε ψήφιση τις επόμενες μέρες στη Βουλή, η Πολιτική Προστασία θα μπορεί- όπου αυτό απαιτείται – να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στους παραχωρησιούχους πώς πρέπει να λειτουργήσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί; Για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να μπορέσουμε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο.

Βλέπετε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σήμερα γίνεται ο συντονισμός – επαναλαμβάνω – προληπτικά. Είναι θεμιτό και ειλικρινές να βγει κανείς νωρίτερα και να πει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις ή να μην μετακινηθούν, ή να προσέξουν, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Ή στην επιστροφή στο τέλος του Σαββατοκύριακου, αν θα προκύψουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, να πούμε ότι «σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα-δύο-τρία πράγματα ή σας απαγορεύουμε τη μετακίνησή σας».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης κι οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων εταιρειών όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας (Αττικές Διαδρομές, Εγνατία Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 ή Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Λειτουργία).

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ – Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Καρκάντζος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας καθώς και στελέχη των Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.


To Top