Κράτησε το «στέμμα» η Ισπανία, ασύλληπτο 4-0 στον τελικό! (videos)

Πανεύκολα έφτασε η Ισπανία στο ανεπανάληπτο επίτευγμα να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο, αφού κρατούσε το καλύτερο παιχνίδι της για τον τελικό του Euro 2012 και «καθάρισε» την Ιταλία με το εντυπωσιακό 4-0!

Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, η πρώτη στα χρονικά που κατακτά δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχοντας μάλιστα αναδειχθεί νικήτρια του Μουντιάλ ενδιάμεσα, ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στον τελικό του Κιέβου.

Παρότι παρατάχθηκε ξανά δίχως κλασικό φορ, η «ρόχα» ήταν απειλητική από το ξεκίνημα, άγγιξε το γκολ στο 10’ με τον Τσάβι και προηγήθηκε στο 13’ με κεφαλιά του Νταβίντ Σίλβα, έπειτα από γύρισμα του Σεσκ Φάμπρεγας από δεξιά.

Οι «ατζούρι» πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες μετά το 1-0, αλλά «σκόνταψαν» πάνω στον Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος κράτησε απαραβίαστη την εστία του για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι και για συνολικά 509 λεπτά!

Ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης ίσως θα άξιζε τον τίτλο του «MVP» του τελικού -και ολόκληρης της διοργάνωσης- αν δεν υπήρχε ο Αντρές Ινιέστα, αλλά και ο Τσάβι, από τα πόδια του οποίου ξεκίνησε το δεύτερο γκολ των Ιβήρων στο 40’, με αποδέκτη της κάθετης πάσας τον Ζόρντι Άλμπα, που πλάσαρε ψύχραιμα τον Τζίτζι Μπουφόν.

Το 2-0 ήταν το σκορ ημιχρόνου, αλλά η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε στην επανάληψη, αφού η απόπειρα των Ιταλών να αντιδράσουν «ξεθύμανε» πολύ νωρίς. Η «σκουάντρα ατζούρα» έμεινε από το 62’ με δέκα παίκτες λόγω του τραυματισμού του Τιάγκο Μότα (μόλις 6 λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς) και ενώ ο Τσέζαρε Πραντέλι είχε βιαστεί να κάνει τις τρεις αλλαγές του.

Έτσι, το τελευταίο ημίωρο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τη μάχη να είναι άνιση και το ποσοστό κατοχής μπάλας να αγγίζει το 90% για την Ισπανία, η οποία επισφράγισε το θρίαμβό της με τον Φερνάντο Τόρες στο 84’, έπειτα από άλλη μία εκπληκτική ασίστ του Τσάβι.

Ο στράικερ της Τσέλσι, ο οποίος στέφθηκε φέτος πρωταθλητής Ευρώπης τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και με την εθνική του ομάδα, έγραψε κι αυτός ιστορία, αφού κανείς άλλος παίκτης δεν είχε σκοράρει σε δύο συνεχόμενους τελικούς Euro, όπως έκανε αυτός το 2008 στη Βιέννη και απόψε στο Κίεβο.

Το… πάρτι δεν τελείωσε όμως εκεί για τη «ρόχα», που πανηγύρισε και τέταρτο γκολ στο 88’ με τον νεοεισελθόντα Χουάν Μάτα, ύστερα από κάθετη μπαλιά το Σέρχιο Μπουσκέτς και τελική πάσα του Τόρες.

Το 4-0 είναι, φυσικά, η ευρύτερη νίκη σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπως ακριβώς αξίζει στην καλύτερη -βάσει αριθμών- πρωταθλήτρια Ευρώπης…

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (86′ Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59′ Πέδρο), Φάμπρεγας (75′ Τόρες).
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21′ Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57′ Τιάγκο Μότα), Μπαλοτέλι, Κασάνο (46′ Ντι Νατάλε).

Τα στιγμιότυπα του α’ ημιχρόνου:

Το 3-0 από τον Φερνάντο Τόρες:

Το 4-0 από τον Χουάν Μάτα:

To Top