ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

“Κυνήγι τίτλου” για τον Γουίλ Κάμινγκς στο γαλλικό πρωτάθλημα

Ο άλλοτε παίχτης του «Αυτοκράτορα», Γουίλ Κάμινγκς, μοιάζει έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στην Γαλλία.

Ο Αμερικανός γκαρντ ήρθε στον Άρη την σεζόν ’16-’17, στην τελευταία υπό την καθοδήγηση του κόουτς Πρίφτη, σε μια χρονιά που έσκασε η «φούσκα Λάσκαρη», η οποία έβαλε την ομάδα σε πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη χρόνια ήταν επί της ουσίας η τελευταία που ο Άρης έκανε ενεργό πρωταθλητισμό, με 4η θέση στην κανονική περίοδο, τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό και φυσικά ευρωπαϊκή παρουσία στο νεοσύστατο Basketball Champions League.

Ο Κάμινγκς ήταν από τους βασικούς παράγοντες των επιτυχιών της ομάδας, έχοντας στην Ελλάδα (κ.π.-πλέι οφ) σε 31 ματς 14,3 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 3 τελικές πάσες και 1,3 κλεψίματα.

Στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Άρη ο, 25χρονος τότε, γκαρντ ήταν ακόμα πιο παραγωγικός, καταγράφοντας σε 18 ματς 16π.- 3,7ρ.- 3,4ασ.- 1,6 κλ. σε 32,7 λεπτά μέσο όρο. Ήταν φανερό πως μπορούσε να γίνει παίχτης του υψηλότερου επιπέδου, παίζοντας στα ίσια οποιονδήποτε αντίπαλο και κάνοντας πολύ γρήγορα το όνομά του γνωστό στα ευρωπαϊκά μπασκετικά «στέκια».

Μετά τον Άρη πέρασε από Τουρκία (Νταρουσάφακα), Γερμανία (Όλντενμπουργκ) και Ρωσία (Λοκομοτίβ Κουμπάν), πριν το περασμένο καλοκαίρι υπογράψει για πρώτη φορά στην Γαλλία και την «Μετροπόλιτανς 92».

Μπορεί η νέα μορφή του συλλόγου να γεννήθηκε μόλις το 2006, έχοντας στην τεχνική ηγεσία μάλιστα τον Ηλία Ζούρο, όμως η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα δίνει ξεκάθαρο μήνυμα γα τους άμεσους στόχους. Άλλωστε οι “πρωτευουσιάνοι”, πέρα από το κύπελλο και το σούπερκαπ του ’13, δεν έχουν άλλον τίτλο να επιδείξουν.

Νέος προπονητής ο, «παντοτινός ομοσπονδιακός» της Εθνικής Γαλλίας, Βινσέντ Κολέ και πρόεδρος ο «θρύλος» Μπορίς Ντιό, πρώην αστέρας του NBA και των «τρικολόρ».

Μέρος αυτής της σημαντικής επένδυσης και ο Κάμινγκς, ο οποίος πήγε για να αναλάβει την διαχείριση της ομάδας σε γαλλικό πρωτάθλημα και Eurocup.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δικαιώνουν τόσο τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους που τον πίστεψαν όλα αυτά τα χρόνια. Η ομάδα του σε 8 παιχνίδια μετράει ρεκόρ 7-1 και δείχνει πως βάζει πλώρη για την κορυφή του πρωταθλήματος, σε μια σεζόν μάλιστα που Μονακό και Βιλερμπάν έκαναν (θεωρητικά πάντα) ένα βήμα μπροστά στη  Ευρωλίγκα.

Ο ίδιος αποτελεί τον «ιθύνων νου» της ομάδας του Παρισίου, όπου σε 24.6 λεπτά μ.ο. καταγράφει 14.3π.- 4.8ρ. και 5.8 τελικές πάσες, οδηγώντας μέχρι στιγμής εκ του ασφαλούς προς την μεγάλη μάχη του τίτλου.

Κόντρα στην Μονακό μάλιστα, του «δολοφόνου» Μάικ Τζέιμς, πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του ματς, κουβαλώντας τους «Μετροπόλιτανς 92» με μαεστρία, καθώς είχε 13 τελικές πάσες-14π.-2ρ. και 5 κλεψίματα!

Στο Eurocup είναι ακόμη πιο κομβικός, έχοντας την 2η θέση των σκόρερ στην διοργάνωση με 98 συνολικούς πόντους (19.6 ανά ματς), ενώ βρίσκεται και στην 5αδα των καλύτερων πασέρ με 30 συνολικά τελικές (6 ανά παιχνίδι).

Οι Γάλλοι έχουν ρεκόρ 3-2 και σίγουρα ευελπιστούν να φτάσουν μακριά στην διοργάνωση, ακολουθώντας το παράδειγμα των Μονακό και Βιλερμπάν, οι οποίες πλέον εκπροσωπούν το γαλλικό μπάσκετ στην κορυφαία ευρωπαϊκή σκηνή.

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για τον Γουίλ Κάμινγκς και την ομάδα του είναι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα προκαλώντας «πανικό» στην LNB (η γαλλικλή Α1).

To Top