ΚΥΠΡΟΣ: Νέο σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς με μικρότερο κούρεμα και ειδικό ταμείο

Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Με βάση την τελευταία ενημέρωση η πρόταση που ετοίμασε η κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπει κούρεμα 4-5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ δεν θα επηρεαστούν. Παράλληλα θα συσταθεί Ειδικό Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Το Ταμείο θα προικιστεί με το χρυσό του κράτους, την ακίνητη κρατική και την εκκλησιαστική περιουσία. Προς άντληση ρευστού, στο Ταμείο θα επενδύσουν τα Ταμεία Πρόνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο γραφείο του στο ΔΗΣΥ με την Τρόικα.

Η λύση συμπληρώνεται με την επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

Εναλλακτικό σενάριο αναφέρει την επιβολή εισφοράς ως ακολούθως: απο 0-100.000 3%, απο 100.000-500.000 7% και 9% άνω τω 500.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, παραμένει ως ιδέα η δημιουργία good / bad bank, καθώς και η εισαγωγή οροφής στη διακίνηση κεφαλαίων και αναλήψεων, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάστασης.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ρητή αναφορά στο Μνημόνιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στο μέλλον, προκειμένου να συγκρατηθεί η διαρροή ξένων επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Πρόσθετο επιχείρημα για να παραμένουν οι ξένοι επενδυτές είναι το γεγονός ότι το προτεινόμενο κούρεμα ισοδυνάμη με τους τόκους μιας χρονιάς.

Πάντως με όλα τα σενάρια ανοιχτά και με την προσοχή στη Κυπριακή Βουλή για να εγκρίνει την πρόταση αλλά και το eurogroup να την αποδεχθεί, παραμένει ως μείζον πρόβλημα η κατάσταση των δύο μεγάλων τραπεζών. Ειδικότερα η Λαική Τράπεζα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μιας και η κατάσταση της δεν θεωρείται αναστρέψιμη. Αναλυτές επισημαίνουν πως ο στόχος πρέπει πλέον να είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου η οποία και αυτή έχει μπεί στο ”κόκκινο”, ενώ για την Λαική η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι η πλέον δόκιμη λύση. Κύκλοι της αγοράς αλλά και πολιτικοί παράγοντες αναφέρουν πλέον κατ ιδίαν πως η Λαική «είναι ο κύριος λόγος του εκβιασμού των ευρωπαίων, μια χώρα δεν μπορεί να αφεθέι να χρεοκοπήσει για μία τράπεζα.” Με βάση τα σημερινά δεδομένα, Λαική Τράπεζα είναι ο πλέον σημαντικός τομέας εργασίας όσον αφορά την επιτυχία της κυπριακής διάσωσης.

Το νέο σχέδιο θα τεθεί υπόψιν των πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης (σήμερα).

Πηγή: kathimerini.gr

To Top