Μονοπώλιο και στο διαδικτυακό στοίχημα;

Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ επεκτείνεται και στο διαδίκτυο μετά τις τροποποιήσεις τις οποίες προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς τυχερών παιγνίων.  Εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε νέα ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών παιγνίων σύμφωνα με την οποία όχι μόνο δεν ανοίγει η αγορά όπως είχε προαναγγελθεί από το Ελληνικό κράτος τον Αύγουστο του 2011 αλλά καταργείται και η τρέχουσα μεταβατική περίοδος με τη συμμετοχή των 24 εταιριών. Αν δεν αλλάξει κάτι λοιπόν στα πλάνα της κυβέρνησης, το διαδικτυακό στοίχημα θα διεξάγεται στη χώρα μας αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ μέχρι τον Οκτώβριο του 2020(!), ενώ άδειες θα είναι δυνατό (χωρίς να διευκρινίζεται αν και πότε θα γίνει αυτό) να δοθούν μόνο για live casino και poker.

Η Ελλάδα απέστειλε σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (το πλήρες κείμενο όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚ βρίσκεται εδώ http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=pisa_notif_overview&sNlang=EL&iyear=2013&inum=163&lang=EN&iBack=2) και πλέον απομένει να δούμε, μέσα στους επόμενους 3 μήνες ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των υπολοίπων μελών κρατών και αν η Ευρωπαϊκή κοινότητα θα εγκρίνει το σχέδιο νόμου αυτό, κάτι που αν συμβεί σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι αυτό θα τεθεί προς ψηφοφορία στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πολιτική απόφαση αφού έρχεται να αλλάξει εκ νέου τον Ν. 4002/2011 μέρος του οποίου (αυτό που αφορά τα διαδικτυακά παίγνια), γιατί όπως το ίδιο το Υπουργείο είχε τότε παραδεχθεί η καθολική απαγόρευση είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα αναποτελεσματική και η ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων θεωρείτω αναγκαία και επιτακτική και απαιτούσε σαφή, διάφανα και αυστηρά κριτήρια.

Δύο χρόνια μετά το Ελληνικό δημόσιο το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει μια μεταβατική περίοδο που σημαδεύτηκε από πλήρη αποτυχία τόσο από πλευράς συμμετοχής (οι παράλογοι και ανεφάρμοστοι όροι της οδήγησαν το 90% και πλέον των σοβαρών διεθνών εταιριών στο να μη συμμετάσχουν σε αυτή) όσο και εισπρακτικά (τα έσοδα ήταν μηδαμινά αφού η ποιότητα των συμμετεχόντων ήταν σε συντριπτικό βαθμό χαμηλότατη και ο έλεγχος αυτών από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΕΕΠ, παντελώς ανύπαρκτος).

Τώρα με τον νέο αυτό νόμο έρχεται να ολοκληρώσει την αποτυχία αφού σε μια εποχή που το Ελληνικό δημόσιο έχει ανάγκη από έσοδα, η χώρα μας από ξένες επενδύσεις, η διαφημιστική αγορά (ειδικά η τηλεόραση) από νέους πελάτες και οι νέοι άνθρωποι από θέσεις εργασίας (και θα άνοιγαν ορισμένες χιλιάδες για αυτούς) η Ελλάδα κόντρα στο διεθνές κύμα απελευθέρωσης της αγοράς (Ισπανία και Δανία είναι τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα) προχωράει σε μονοπώλιο και στο διαδίκτυο και μάλιστα ιδιωτικό (αφού αν δεν αλλάξει κάτι με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το 33% που κατέχει το δημόσιο θα περάσει μέσα στον Απρίλιο σε χέρια ιδιωτών).

Κερασάκι στην τούρτα το ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το διαδικτυακό μονοπώλιο αφού η απόφαση της ΕΚ θα εκκρεμεί ακόμα όταν γίνουν οι δεσμευτικές προσφορές και έτσι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί από την ΕΚ. Κοινώς, αν το εν λόγω σχέδιο όντως γίνει νόμος, τότε θα είναι ένα δώρο του Ελληνικού δημοσίου προς τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ!

Όλα αυτά τη στιγμή που ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς με οργανωμένο και λογικό τρόπο (όπως έκανε η Δανία και όπως πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών το ειδικό γραφείο στο οποίο απευθύνθηκε για συμβουλή για το εν λόγω ζήτημα- χωρίς όμως αυτό τελικά να εισακουστεί) θα έφερνε στο κράτος ετήσια έσοδα που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 100εκ. ευρώ, θα δημιουργούσε μερικές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έφερνε έσοδα στα Ελληνικά ΜΜΕ και καλύτερους όρους για τους παίκτες-καταναλωτές.

Το Ελληνικό δημόσιο παρόλα αυτά όπως φαίνεται έχει πάρει την απόφασή του και έτσι λοιπόν η σκυτάλη αυτή τη στιγμή έχει περάσει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αν αυτή κρίνει πως υπάρχει λόγος να έχουμε μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα και εγκρίνει το σχέδιο νόμου, τότε όλα δείχνουν πως από το καλοκαίρι του 2013 στην Ελλάδα θα έχουμε κάτι καινούργιο- ένα μονοπώλιο ιδιωτικής εταιρίας στο διαδίκτυο! Αν όχι, θα πρέπει να περιμένουμε για το επόμενο επεισόδιο ενός σίριαλ που κρατάει χρόνια. Εσείς που ποντάρετε;

Πηγή: news247.gr

To Top