Κόλαση στη Γάζα, δεκάδες νεκροί: Χερσαία επιχείρηση ενέκρινε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ!

Πράσινο φως να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι θα υπάρξει «παρατεταμένη και έντονη στρατιωτική εκστρατεία», αλλά «το Ισραήλ θα κερδίσει».

Μπλίνκεν: Αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και στον λαό του Ισραήλ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις φρικτές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ζωές των Ισραηλινών που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις».

Ισραήλ: Υπάρχουν απώλειες και όμηροι από την πλευρά μας

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής Άμυνας, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαίωσε ότι άμαχοι πολίτες και στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν απώλειες μεταξύ των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας (IDF), αλλά δεν υπάρχει ακόμα ακριβής αριθμός.

Δεκάδες νεκροί στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ

Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, καθώς τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στη χώρα και κατέλαβαν πόλεις του νότιου Ισραήλ.

Το ισραηλινό συμβούλιο ενέκρινε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να εντοπιστούν να εξουδετερωθούν οι βάσεις της Χαμάς στην περιοχή.

Μια νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές κατά δύο νοσοκομείων στη Γάζα, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Από τις επιδρομές τραυματίστηκαν, επίσης, πολλοί άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε μια μονάδα οξυγόνου, ανέφεραν οι ΓΧΣ με ανάρτηση στο X.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. «Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

100 νεκροί και 700 τραυματίες

Περίπου 100 άνθρωποι είναι νεκροί όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής Magen David Adom του Ισραήλ και περισσότεροι από 700 είναι τραυματισμένοι.

Μεταξύ αυτών και ο Ofir Liebstein, ισραηλινός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τρομοκράτες. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, τη θέση του αναλαμβάνει ο Γιόσι Κερέν.

Μια 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν πύραυλος έπεσε σε κτίριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gederot. Τα ονόματα και οι ταυτότητες των άλλων θυμάτων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Από την άλλη, το ισραηλινό δίκτυο N12 μετέδωσε ότι περίπου 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα.

Εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 2.200 πύραυλοι, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Σειρήνες ήχησαν πολλές φορές στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και στο νότιο Ισραήλ. Δεκάδες οχήματα πήραν φωτιά και στην πόλη.

Στη Ράμλα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, τέσσερις πολίτες που είχαν παγιδευτεί κάτω από ένα κατεστραμμένο κτίριο διασώθηκαν από το προσωπικό της Πυροσβεστικής και Διάσωσης του Ισραήλ.

Καταφύγια άνοιξαν σε όλη τη χώρα. Πολλά μέρη της Ασκελόν και της γύρω περιοχής ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού πλήττουν αυτήν τη στιγμή πολλούς στόχους, που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προτρέπουμε τους κατοίκους να παραμείνουν σε προστατευμένες περιοχές, να αποφεύγουν να πλησιάζουν τις σκηνές και να αποφεύγουν να αγγίζουν υπολείμματα ρουκετών που ενδέχεται να περιέχουν εκρηκτικά ή παρόμοιους κινδύνους», δήλωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Το κοινό καλείται να ακολουθήσει τις οδηγίες για να παραμείνει κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και οι κάτοικοι της περιφέρειας της Γάζας καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», ζήτησε ο στρατός.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο» και τόνισε πως «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει ξαναδεί».

Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωση την έναρξη της επιχείρηση στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν ότι η Χαμάς «είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος» και ότι μαχητές είχαν εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος σε «διαφορετικές τοποθεσίες». Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου διενεργούσε «αξιολόγηση της κατάστασης» και ότι η Χαμάς «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για αυτά τα γεγονότα».

Οι IDF δημοσίευσαν πλάνα από ορισμένα από τα χτυπήματά τους νωρίτερα σήμερα σε στόχους της Χαμάς. Όπως λένε έχουν επιτεθεί μέχρι στιγμής σε 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τέσσερα επιχειρησιακά γραφεία της Χαμάς.

Η αστυνομία του Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν 60 μαχητές εντός της χώρας αυτήν τη στιγμή, αναφέρει η Haaretz. Οι μάχες είναι σε εξέλιξη.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων, καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

Παλαιστινιακά μέσα ανέφεραν επίσης ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές.

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια. Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης», είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

Πηγή: kathimerini.gr, skai.gr

To Top