Κύπρος: «Μάχη με τους λεγόμενους φιλάθλους ή απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων»

Η αναβολή του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα σε Απόλλων και ΑΕ Λεμεσού, λόγω των επεισοδίων από οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας που «μπούκαραν» στο χορτάρι του Αλφαμέγα έχει -λογικά- προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Μετά την τοποθέτηση του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλάκη, σειρά πήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος χαρακτηριστικά εξήγησε πως «είτε η αστυνομία θα μπαίνει σε μάχη με τους λεγόμενους φιλάθλους, είτε θα υπάρξει απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων μέχρι να ληφθούν αυστηρά μέτρα».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε:

«Εδώ και δέκα ημέρες δεχόμασταν και είχαμε πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο στάδιο θα γινόταν τόπος στον οποίο θα υπήρχαν συμπλοκές μεταξύ των φιλάθλων. Η Αστυνομία όντως κατάστρωσε επιχειρησιακό πλάνο γι’ αυτό τον αγώνα. Έγινε το τι έγινε. Εγώ όμως ανέμενα στο μεσοδιάστημα, όχι μόνο η Αστυνομία να ετοιμάσει τα πλάνα της, αλλά ανέμενα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προειδοποιούν τους λεγόμενους χούλιγκαν ή ταραξίες φιλάθλους τους, πως ούτε τα σωματεία, ούτε οι αρχές των γηπέδων, ούτε η ΚΟΠ, θα ανεχθούν να υλοποιηθούν οι πληροφορίες που υπήρχαν για συγκεκριμένα επεισόδια το βράδυ της Τέταρτης.

Έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι και το πώς μπήκαν μπορεί οποιοσδήποτε να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει. Όταν θέλουν να κάνουν αυτά τα πράγματα, θα βρουν τρόπο να τα κάνουν. Η ουσία είναι άλλη. Ότι φθάσαμε στο σημείο να κινητοποιείται ολόκληρη αστυνομική Δύναμη, προκειμένου να αποφύγει μάχη με εκατοντάδες ή χιλιάδες πλέον οπαδούς, κάτι το οποίο για εμένα είναι απαράδεκτο και πέραν από κάθε λογική. Από την πρώτη στιγμή με οδηγίες του Προέδρου, έχω ταχθεί να λάβω άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε σαν πολιτεία μια δύσκολη κατάσταση».

«Είμαστε μπροστά σε μια έξαρση της οπαδικής βίας και έχουμε δυο επιλογές. Η Αστυνομία σε κάθε αυξημένης επικινδυνότητας αγώνα, να μπαίνει σε μια μάχη με τους λεγόμενους φιλάθλους, με όλα τα ενδεχόμενα τραυματισμού, σύλληψης αλλά και παράπλευρες συνέπειες σε οικογένειες που έρχονται με τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν το άθλημα που αγαπούν, είτε να μην μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και να υπάρχει απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων, μέχρι οι φορείς να συνεννοηθούν και να πάρουν αυστηρά μέτρα.

Δεν είναι δυνατό να επιρρίπτεται η ευθύνη στην Αστυνομία και εμμέσως πλην σαφώς, να μπαίνει στο τραπέζι ότι η Αστυνομία δεν λαμβάνει μέτρα, με αποτέλεσμα να βάζουμε την Αστυνομία σε μάχες με τους χούλιγκαν προκειμένου να επιβάλει την τάξη”. “Δεν είναι δυνατό να αφήνεται στην Αστυνομία και να είναι ως ο μόνος υπεύθυνος παράγοντας για τη διεξαγωγή των αγώνων. Μετά τα νέα επεισόδια, θα συζητηθεί το θέμα και θα υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση με την ΚΟΠ».

To Top