ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάθημα νίκης από τον Άρη απέναντι σε άμυνα… λεωφορείο! Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ομάδες , όπως ο ΠΑΣ, που πιστεύουν ότι με ενενήντα λεπτά άμυνα μπορούν να κερδίζουν πόντους. Αδιαφορούν για την επιθετική λειτουργία τους , παίζουν με 11 παίκτες κάτω από το κέντρο, γεμίζουν την περιοχή τους , κλείνουν τον άξονα και προσεύχονται να μην γίνει η «στραβή » φάση που θα τους αναγκάσει να αλλάξουν το πλάνο τους. Αυτή η λογική καταστρέφει το παιχνίδι και ουσιαστικά ξεχωρίζει τις ομάδες σε μεγάλες και μικρές.

Ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε μία πολύ μικρή ομάδα όπου η νίκη ήταν κάτι σαν δεδομένο ενώ η απώλεια της θα άνοιγε μέτωπο γκρίνιας και εσωστρέφειας. Τα τελευταία γεγονότα θα μπορούσαν να γίνουν θέμα συζήτησης, χωρίς νικηφόρο αποτέλεσμα. Ο οργανισμός ΑΡΗΣ πέτυχε κάτι περισσότερο. Νίκησε και άρχισε να δείχνει δείγματα «ξεσκαρταρίσματος» μέσα στην ομάδα. Πρωτίστως απαιτεί το σεβασμό του κάθε ποδοσφαιριστή για τον ΑΡΗ και δευτερευόντως διορθώνει τις λάθος επιλογές του καλοκαιριού, ξεκινώντας από τον Ντιοπ. Ελπίζω να συνεχίσουν, για να μπει η ομάδα στο δρόμο που της αξίζει.

–        Η νίκη ήρθε με τρόπο που αποτελεί μάθημα νίκης , με αντιπάλους, ομάδες βεληνεκούς μιας γειτονιάς. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία άμυνα που οι γραμμές είναι ανεπτυγμένες σε 25 μέτρα μέσα και έξω από την περιοχή, δεν θα βρεθούν πολλοί ανοιχτοί χώροι για να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ο ΠΑΣ είχε τοποθετήσει παίκτες σε σημεία που έκοβαν την ανάπτυξη της επίθεσης του ΑΡΗ . Επόμενο να μην μπορεί η ομάδα να απειλήσει με αξιώσεις. Αυτό που δεν γίνεται με την συνεχή πίεση , λόγω της άμυνας, ξεπερνιέται με φάσεις όπως το πέναλτυ. Όταν όλες οι ομάδες , ανταγωνίστριες του ΑΡΗ, βρίσκουν βαθμούς μ’ αυτόν τον τρόπο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι άμυνες ανοίγουν κάπως έτσι. Μία κατεβασιά, πάτημα του παίκτη στην περιοχή, υπερβάλλων ζήλος του αμυντικού να κόψει τη μπάλα, χτύπημα στο πόδι, πέναλτυ, γκολ, και αμέσως αλλάζει το παιχνίδι. Πως αλλάζει; Ανοίγεται η μικρή ομάδα να ισοφαρίσει, υποτίθεται, και δέχεται τέρματα σε κάθε επίθεση. Ο λόγος απλός, η ποιότητα της μεγάλης ομάδας είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες. Θα χάσει μία , θα βάλει δύο.

–        Μπορεί το πέναλτι να είναι ο ένας τρόπος για να ανοίξει η άμυνα της μικρής ομάδας, υπάρχει κι ο άλλος. ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ. Μπορεί ο διαιτητής να μην έδωσε τα δύο, τρία φάουλ έξω από την περιοχή του ΠΑΣ, τα κόρνερ όμως δεν μπορούσε να μην τα δώσει. Σε ένα απ’ αυτά έγινε η καλή κομπίνα και ήρθε το δεύτερο τέρμα. Ο Φαμπιάνο έμεινε στο σημείο του πέναλτυ, η άμυνα είχε την προσοχή της στραμμένη στις κινήσεις του, ο ίδιος δεν μπήκε στη φάση, ο Νταμπό βγήκε στο δεύτερο δοκάρι μόνος του, δεν το ακολούθησε κανείς γιατί περίμεναν τον βραζιλιάνο να πατήσει στη μικρή περιοχή, κεφαλιά – πάσα παράλληλη με την εστία και σκόρερ ο Ενκουλού χωρίς αντίπαλο. Ήταν τόσο εύκολο , σαν σε προπόνηση. Αυτές είναι οι ευκολίες αυτών των φάσεων. Σκοράρεις χωρίς να χρειαστεί να σπάσεις την άμυνα με κάθετες πάσες, γρήγορες κινήσεις, καλές τοποθετήσεις κ.ο.κ. Μια σέντρα εκεί που πρέπει, μία κίνηση που δίνει ένα αβαντάζ , και το ματς τελειώνει με θρίαμβο.

–        Τα δύο επόμενα τέρματα είχαν σφραγίδα δουλειάς στην προπόνηση. Το άνοιγμα του Γκρέι πλάγια στην περιοχή, η συρτή σέντρα απέναντι από το τέρμα, εκτέλεση σε πρώτο χρόνο και σκορ αντάξιο της καλύτερης ομάδας στο γήπεδο. Εντυπωσιακή η ενέργεια που έδωσε ο Τζαμαϊκανός στην επίθεση, από την ώρα που μπήκε. Ο ΑΡΗΣ έδειξε ότι δουλεύει πάνω σε ένα πλάνο που έχει χαρακτηριστικά την κατοχή της μπάλας, τις μικρές αποστάσεις των γραμμών, συνεχή κίνηση, κάτι σε pass and move, η άμυνα κάτω από τη σέντρα, ανάπτυξη με κοντινές πάσες, ανέβασμα των πλάγιων αμυντικών σε κάθε φάση, έναν κεντρικό χαφ τοποθετημένο έτσι ώστε να ελέγχει όλο το γήπεδο, κάτι σαν φάρος, δύο μέσους που μπορούν να μεταφέρουν μπάλα και να πασάρουν κάθετα , μέσα στην περιοχή και πλάγιους που συγκλίνουν για να βοηθήσουν το φορ. Αρχίζει να φαίνεται μία διάταξη με σχέδιο.

–        Ο Ματέο ήταν ο «ήρωας» του παιχνιδιού στα Γιάννενα. Έτρεξε παντού, έκοψε, πάσαρε, πίεσε. Τα έκανε όλα και έδειξε ότι βρίσκει θέση που του δίνει κίνητρο να παίξει. Κοντά του σε απόδοση ο Ετέμπο. Κλείνει πολύ καλά τους χώρους και βοηθάει στην ανάπτυξη όταν η πίεση σε Ματέο και Μανού είναι ασφυκτική. Ο Κουέστα ήταν ο γνωστός φύλακας – άγγελος όταν τον χρειάστηκε η ομάδα. Ο προπονητής με εξέπληξε με την αλλαγή του Καμάτσο με τον Οντουμπάγιο. Η εξέλιξη του παιχνιδιού και η απόδοση του παίκτη τον δικαίωσε. Χωρίς να κάνει κάτι τρομερό ήταν ο καταλύτης της νίκης. Ο Πάρντιου προσπαθεί να παίξει ένα ορθολογικό ποδόσφαιρο, με αρχή , μέση και τέλος. Οι παίκτες αρχίζουν να βρίσκουν ρόλους και να συνεννοούνται καλύτερα. Με τυχόν ενίσχυση σε θέσεις που ζητάει ο ίδιος να έχει, πιθανόν να δούμε κάτι πιο ολοκληρωμένο και συμπαγές. Η διακοπή για το Μουντιάλ είναι βάλσαμο για την ομάδα. Έχει το χρόνο να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες της, να βρει τους ρυθμούς της, να ασχοληθεί με αυτοματισμούς στην ανάπτυξη και να βρει τους τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών της.

Με την ευρεία νίκη ο ΑΡΗΣ πιστοποίησε την ανοδική πορεία του και κλείνει τον πρώτο γύρο αφήνοντας πικρή γεύση στους φιλάθλους του για την βαθμολογική του συγκομιδή. Υπομονή μέχρι το πρώτο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, για αν ξαναδούμε τον ΑΡΗ μας.

To Top