Μέρκελ: “Καμιά αλληλεγγύη χωρίς… επιτήρηση!”

«Μια μαύρη ώρα για την Ευρώπη». Έτσι χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πράσινων Γιούργκεν Τριτίν την αποτυχία του Eurogroup τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη για το θέμα της Ελλάδας.

«Η Αθήνα τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της. Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έκαναν το αντίθετο» είπε μιλώντας το απόγευμα στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2013. Κι αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται σε πρώτη γραμμή στην παθολογική κωλυσιεργία του Βερολίνου.

Η αποτυχία του Eurogroup επισκίασε τις ομιλίες και των άλλων αγορητών, που ήταν για κατά κανόνα άνευροι και υποτονικοί.

«Όλοι ξέρουν, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξαναβγεί με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές» είπε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος κατηγόρησε την Ανγκελα Μέρκελ για έναν παραπλανητικό «χορό των πέπλων». Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, πρόσθεσε, δεν φτάνει το μίγμα διάφορων ημίμετρων, αλλά είναι απαραίτητη η παροχή νέας βοήθειας. Κι αυτήν πρέπει να τη δώσει τώρα, θέλει ή δεν θέλει, η Καγκελάριος, δεδομένου ότι έχει δεσμευθεί να κρατήσει οπωσδήποτε τη χώρα στο ευρώ.

«Υπάρχουν δυνατότητες για συνεννόηση την ερχόμενη Δευτέρα» ήταν η μοναδική παρηγοριά που μπόρεσε να δώσει η καγκελάριος. Όμως η ίδια απέφυγε να αναφέρει στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί τέτοια συνεννόηση. Η μόνη συγκεκριμένη αναφορά της ήταν εκείνη για τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση.

Ο λόγος της καγκελαρίου περιορίστηκε έτσι, για πρώτη φορά από καιρό, σε μισόλογα και ηθικολογίες.

«Αν δείτε το υπόμνημα των 500 σελίδων που σας αποστείλαμε και το οποίο αναφέρεται στις μεγάλες αλλαγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι αυτές δεν αφορούν τόσο σε μέτρα λιτότητας, όσο στην αναδόμηση του ελληνικού κράτους» είπε απευθυνόμενη στους γερμανούς βουλευτές. Αυτές οι τελευταίες, πρόσθεσε, είναι που θα διασφαλίσουν κυρίως στο μέλλον την ευημερία των ελλήνων πολιτών. Και σε αυτό συμμετέχει ενεργά και η Γερμανία με την τεχνογνωσία που δίνει στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το συμπέρασμά της: Η πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν απαλλάσσει κανένα από την ευθύνη, να ζητά από την Αθήνα την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. «Μόνο ο συνδυασμός επιτήρησης και αλληλεγγύης μπορεί να αποδώσει αποτέλεσμα» τόνισε.

Η καλή είδηση, πρόσθεσε, είναι ότι – σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας – η Ελλάδα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της στο νομοθετικό τομέα. Μένει όμως η εφαρμογή τους στην πράξη.

Η κ. Μέρκελ συνέστησε πάντως αποχή από υπερβολικές προσδοκίες.

«Ο πόθος για μια απάντηση, μια αλήθεια, μια κίνηση απελευθέρωσης, είναι απραγματοποίητος – όσο ανθρώπινα κατανοητός και να είναι» είπε. Οι παραλείψεις και οι στρεβλώσεις δεκαετιών στην Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν μπορούν να διορθωθούν με μιας, αλλά μόνο βήμα προς βήμα.

Σε αντίθεση με τον αρχικό προγραμματισμό λοιπόν, ο οποίος επικεντρωνόταν στο θέμα της Ελλάδας, η σύνοδος κορυφής της 22/23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί κυρίως με το νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ούτε κι από αυτόν θα λείψει το ελληνικό στοιχείο. «Είναι ανάγκη να μπουν από τώρα οι βάσεις του προϋπολογισμού» προειδοποίησε η ίδια. Κι αυτό, πρόσθεσε, επειδή οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που εξαρτώνται, σε ότι αφορά στις επενδύσεις, σχεδόν αποκλειστικά από τα κοινοτικά κονδύλια, «πρέπει να έχουν βεβαιότητα σχετικά με τους σχεδιασμούς τους».

Περισσότερο συγκεκριμένη ήταν η καγκελάριος στο λόγο της ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών το πρωί της Τετάρτης. Σε αυτόν, σύμφωνα με τον βουλευτή Χάνς Μίχελμπαχ, ανάφερε δυο μέτρα, που θα μπορούσαν να καλύψουν τη χρηματοδοτική «τρύπα» του ελληνικού προϋπολογισμού μέχρι το 2016:

Πρώτον, τη μείωση των τόκων για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα (όχι όμως κάτω από το όριο εκείνων της γερμανικής Κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW). Και, δεύτερον, την αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα. «Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το τμήμα που μας αναλογεί» φέρεται να είπε η καγκελάριος.

Παρόμοιες προτάσεις είχε κάνει σε τηλεδιάσκεψη με την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, αν και σχεδόν άυπνος λόγω της σχεδόν ολονύχτιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, έσπευσε να πληροφορήσει τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές για τις κόντρες που σημειώθηκαν στο πλαίσιο του Eurogroup.

Ο ίδιος, σύμφωνα με παριστάμενους, άφησε πάντως να εννοηθεί, ότι δεν είναι πλήρως πεπεισμένος ότι την προσεχή Δευτέρα θα «κλειδώσει» η συμφωνία, δεδομένου ότι οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι ακόμα αγεφύρωτες – σε αντίθεση με το γάλλο υπουργό οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε, ότι τα χαράματα της Τετάρτης, οι υπουργοί οικονομικών βρίσκονταν «σε απόσταση πιθαμής από τη λύση» και ότι αυτή η απόσταση θα καλυφθεί σίγουρα τη Δευτέρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η κ.Μέρκελ. Αν οι υπουργοί οικονομικών δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, είπε στην ίδια συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός της, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν να κινούνται σε έναν «θεοσκότεινο χώρο», από τον οποίο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξαναβγούν από αυτόν.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

 

To Top