ΜΠΑΣΚΕΤ

Μήτσικας: “Υποχρέωση να συνεχιστεί η παράδοση του μπασκετικού Άρη με νέα παιδιά”!

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του μπασκετικού Άρη, Δημήτρης Μήτσικας, μίλησε για την δουλειά που γίνεται στο μέλλον των κιτρινόμαυρων.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:

Τι περιμένουμε να φέρει αυτή η σεζόν, αυτό το καινούριο ξεκίνημα, στις ακαδημίες του Άρη;

Πρώτα απ’ όλα θα μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τη τιμή που μου κάνει, να εργαστώ στην οικογένεια του Άρη. Είναι διπλή η χαρά για εμένα γιατί ξεκίνησα να αθλούμαι στον Άρη και να παίζω μπάσκετ εκεί. Όσον αφορά τις ακαδημίες, νέα διοίκηση, πολύ διάθεση για δουλειά. Σίγουρα, είναι μια δύσκολη χρονιά με αυτά που περάσαμε πέρσι λόγω κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, η διάθεση και τα μηνύματα που έχουμε πάρει από τον κόσμο, είναι στοιχεία ενθαρρυντικά και μας δίνουν πολύ δύναμη να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πριν πιάσουμε τα αγωνιστικά, θα θέλατε να μας πείτε ποιος έφτιαξε τις φανέλες των αθλητών και από πού μπορεί να τις προμηθευτεί ο κόσμος;

Για τις φανέλες, δυστυχώς μόνο τις προπονητικές μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο. Τις αγωνιστικές αυτή τη στιγμή τις έχουν μόνο οι αθλητές, αλλά επειδή έχουμε λάβει πολλά μηνύματα από τον κόσμο ότι του άρεσαν, θα κινηθούμε άμεσα, για να τις έχει στη διάθεσή του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη χρονιά από τις ακαδημίες; Υψηλούς στόχους και κατακτήσεις τίτλων ή πρέπει να πούμε πως προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση είναι να βγαίνουν νέοι παίκτες;

Ο στόχος της ακαδημίας είναι να μπορεί να προωθεί αθλητές στην αντρική ομάδα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Θέλει πίστη και υπομονή σε αυτό που κάνουμε. Εφόσον όμως, βρισκόμαστε στον Άρη πρέπει, και μπορούμε, να έχουμε ομάδες που θα πρωταγωνιστούν, να είναι ανταγωνιστικές και να διεκδικούν τίτλους. Θεωρώ, ότι και το παιδικό και το εφηβικό αυτή τη χρονιά, είναι δύο ομάδες δυνατές που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν και να διεκδικήσουν το καλύτερο.

Ο Άρης παραδοσιακά βγάζει παιδιά. Είτε μιλάμε για τους πιο μικρούς, όπως τον Νετζίπογλου, τον Σιδηροηλία και τον Βλάσιο, που είναι δανεικός, είτε για τον Φλιώνη που έχει θέση βασικού. Είναι στόχος να συνεχιστεί αυτή η παράδοση;

Όχι μόνο στόχος, αλλά και υποχρέωση. Είναι υποχρέωσή μας ως ακαδημία να δουλεύουμε για την ανάπτυξη των νέων ταλέντων και των νέων αθλητών. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, από το να μπορούμε να τροφοδοτούμε την αντρική ομάδα με αθλητές που ξέρουν τι θα πει Άρης και ξέρουν τι στόχους έχει μια ομάδα με τέτοια ιστορία.

Υπάρχουν παιδιά, χωρίς να τα ονοματίσετε, αυτή τη στιγμή στα ρόστερ, τα οποία σε λίγα χρόνια θα μπορέσουμε να τα δούμε στα παρκέ της Α1;

Σίγουρα, υπάρχουν παιδιά με πολύ ταλέντο. Τόσο στο παιδικό, όσο και στο εφηβικό, υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν σκληρά και ασταμάτητα και σε ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Η ακαδημία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά, με διατροφολόγους, με γιατρούς, με το προπονητικό team και με φυσιοθεραπευτές, που είναι πάντα δίπλα τους. Θα μου επιτρέψεις να μην ξεχωρίσω κάποιον από τους αθλητές μου. Τους αντιμετωπίζω όλους με την ίδια αγάπη. Υπάρχουν ταλέντα και είμαι σίγουρος, ότι θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια στην αντρική ομάδα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για τις ακαδημίες; Θα γίνουν κινήσεις για να αυξηθούν τα νούμερα εγγραφών;

Είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε από πέρσι. Είναι δύσκολο οι γονείς να εμπιστευτούνε τα παιδιά τους κάπου. Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες εικόνες που έχουμε είναι πολύ ενθαρρυντικές. Ο αριθμός των εγγραφών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Η ακαδημία δουλεύει σύμφωνα με τις διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, από πλευράς υγειονομικής πρόβλεψης. Οι αγωνιστικοί μας χώροι απολυμαίνονται. Στην είσοδο των αθλητών υπάρχει θερμομέτρηση, όπως και αντισηπτικό όταν εισέρχονται και εξέρχονται από το γήπεδο. Λειτουργούν δύο προγράμματα αυτή τη στιγμή: το Elite Basketball Program και το Junior Basketball Program. Το πρώτο είναι για τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ το δεύτερο για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Υπάρχει έμπειρο προσωπικό. Το προπονητικό staff ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και υπάρχει ειδικός προπονητικός εξοπλισμός για κάθε ηλικία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές. Βήμα-βήμα θα είμαστε όλο και πιο κοντά στο στόχο μας και κάθε μέρα θα βελτιωνόμαστε.

Υπάρχουν παίκτες, όπως είπαμε νωρίτερα, που αγωνίζονται στον Άρη και προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου. Με κάποιους από αυτούς έχετε δουλέψει στο παρελθόν μαζί τους, όπως ο Φλιώνης, ο Νετζίπογλου και ο Πετανίδης. Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο επ’ αυτού;

Με τον Δημήτρη είχα τη χαρά και τη τιμή να συνεργαστώ σε ατομικό επίπεδο μαζί του, όπως και με τον Νίκο Δίπλαρο, όταν αγωνιζόταν για τον Άρη, καθώς και με την Κατερίνα και την Έλενα που τώρα βρίσκονται στην Αμερική. Έχουμε αγωνιστεί σε ατομικό επίπεδο με αυτά τα παιδιά, τα οποία δούλευαν ασταμάτητα από μικρές ηλικίες και ήταν κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένη η πορεία τους. Με τον Όμηρο θα μου επιτρέψεις να πω ότι ήταν διπλή η χαρά, γιατί όταν ακόμη αγωνιζόταν στο Κορδελιό είχα επικοινωνήσει με άτομο της ομάδας για να τον εντάξει στο πρόγραμμα του Άρη. Ήταν ένας αθλητής που ξεχώριζε από μικρός και συνεχίσαμε να δουλεύουμε τα επόμενα χρόνια σε ατομικό επίπεδο.

Άρα ακόμη και πριν αναλάβετε επίσημα ρόλο, είχατε ένα ρόλο σκάουτερ που φέρατε τον Νετζίπογλου;

Ο Όμηρος ήταν ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία, ξεχώριζε. Ό, τι έχει πετύχει, το έχει πετύχει με την αξία του. Εγώ απλώς ήμουν τυχερός να τον δω.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε τον Φλιώνη να είναι βασικός στον Άρη ή τον Δίπλαρο να παίρνει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό; Είναι προσωπική δικαίωση για έναν προπονητή;

Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις παιδιά τα οποία αγωνίζονται και παλεύουν καθημερινά μέσα στο γήπεδο, να δικαιώνεται ο αγώνας τους. Ένα λιθαράκι να έχεις βάλει σε όλη την πορεία, νιώθεις ότι η δουλειά σου «πιάνει τόπο». Δεν είναι το οικονομικό κομμάτι. Οι προπονητές χαιρόμαστε πολύ περισσότερο με τη δικαίωση των αθλητών μας, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Πείτε μας μερικά λόγια για τους Νετζίπογλου και Πετανίδη. Τι παίκτες να περιμένουμε;

Ο Όμηρος είναι γκαρντ και πολύ δυναμικό παιδί, με τρομερή φυσική ικανότητα. Αθλητικός, με έφεση στο σκοράρισμα. Πολύ καλή δημιουργία και το δυνατό του σημείο είναι το drive. Έχει πολύ φυσική δύναμη και μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Ο Κυριάκος είναι ένα σύγχρονο small forward, με σουτ από τη περιφέρεια. Είναι ένα μακρύ παιδί, με μακριά άκρα και φυσικά προσόντα. Θεωρώ, ότι είναι δύο παιδιά, που αν χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο, μπορούν να βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια το σύλλογο.

Θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για το παιχνίδι της αντρικής ομάδας κόντρα στο Χαρίλαο Τρικούπη, με το οποίο ξεκινάει η σεζόν.

Δύσκολο ξεκίνημα, δύσκολη χρονιά γενικά. Αυτή τη στιγμή όλες οι ομάδες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, γιατί ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. Οι αθλητές βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποχή από αγωνιστικές δραστηριότητες, οπότε δεν ξέρουν και οι προπονητές τι θα αντιμετωπίσουν. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η ομάδα δουλεύει «στα κόκκινα». Το προπονητικό staff ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Συνολικά το επίπεδο της Basket League θεωρείτε ότι βρίσκεται σε καλό σημείο δεδομένων των συνθηκών;

Θεωρώ ότι θα είναι σε καλό επίπεδο. Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα σε αρκετές ομάδες, οπότε πιστεύω πως θα δούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θα υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον σε πολλά παιχνίδια. Η φετινή συνθήκη θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα, γιατί θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις των ομάδων. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε θα κάνει μια ομάδα «κοιλιά», γιατί δεν έχουμε φυσιολογική έναρξη προετοιμασίας και δεν έχουμε φυσιολογικό κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. Θεωρώ ότι θα δούμε εκπλήξεις στα αποτελέσματα των αγώνων.

Ως άνθρωπος που ασχολείστε με τις ακαδημίες, πώς νιώθετε για τις αποφάσεις οι οποίες λένε, ότι οι ομάδες πλέον που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν ακαδημίες και άρα να δίνουν βάση σε νεαρά παιδιά;

Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για διαφορετική αντιμετώπιση. Θεωρώ, ότι θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες σε νέους αθλητές και να υπάρχουν κινήσεις που θα οδηγούν όλες τις ομάδες στην ανάπτυξή νέων αθλητών. Αν δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό που κάνουμε, δεν μπορούμε να συζητάμε για ελληνικό μπάσκετ.

Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

Βεβαίως υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα και το έχει δείξει η ιστορία. Ταλέντο υπάρχει στον Έλληνα μπασκετμπολίστα και ταλέντο υπάρχει και στον Έλληνα προπονητή. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρία, λοιπόν τόσο στους νέους Έλληνες αθλητές, όσο και στους Έλληνες προπονητές. Σε αυτό είμαι σίγουρος και κάθετος. Πρέπει όλοι να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση και να δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά. Γιατί μπορούν, να κάνουν το μπάσκετ πολύ καλύτερο.

Τι αγώνες έχουμε το Σαββατοκύριακο;

Έχουμε δύσκολο αγώνα το Σάββατο με την Δέκα στο εφηβικό και ένα επίσης δύσκολο παιχνίδι για το παιδικό, εκτός έδρας κόντρα στη ΧΑΝΘ.

To Top