Μακρά νύχτα: Ο Τσίπρας ψάχνει συμφωνία – Οι δανειστές τα θέλουν όλα

Νύχτα γεμάτη πιέσεις, συζητήσεις και διλήμματα αναμένεται να είναι η σημερινή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο να προωθήσει το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για μπει ένα τέλος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κρατούν ήδη εδώ και τέσσερις μήνες.

Κείμενο προτάσεων, πάντως, έχουν και οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και αυτό αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) και στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και τα social media όλοι κάνουν λόγο για μια μεγάλη νύχτα.

Ολάντ: Ολοι θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, να πάρει δεσμεύσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ- Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε νέα- δεύτερη για σήμερα- τοποθέτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «Θέλουμε την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Οι κανόνες να γίνουν σεβαστοί και η Ελλάδα να πάρει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να πάμε σε συμφωνία», καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων.

Ακόμη, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στο κείμενο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις εργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οργιο φημών, πληροφοριών και διαρροών

Την ίδια στιγμή η φημολογία, αλλά και οι διαρροές για το τι περιλαμβάνουν τα δύο κείμενα δίνουν και παίρνουν εδώ και δύο ημέρες.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο προτάσεις έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και ιδιαίτερα σε πολύ «καυτά» ζητήματα στα οποία τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν προκύπτει πως οι δανειστές στέλνουν πρόταση-τελεσίγραφο στην  Αθήνα και πως υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, αλλά αυτά είναι ελάχιστα. Αλλωστε, το κείμενο που θα δει ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνταχθεί από κοινού από όλους τους Θεσμούς κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προκύπτουν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top